13 paprastų patarimų nėštukėms, kurias pykina

foto-grafija-lt

Foto-grafija.lt

Pykinimas pirmaisiais nėštumo mėnesiais kamuoja daugiau nei pusę nėščiųjų. Labiausiai pykina 6-12 nėštumo savaitėmis. Paprastai pykinimas išnyksta taip pat netikėtai, kaip ir prasidėjo.

Kodėl pykina

Nėštumo pradžioje pasikeičia moters hormonų apykaita, gaminasi daug „nėštumo hormono“ chorioninio gonadotropino, kuris veikia ir smegenyse esantį „pykinimo centrą“. Šis hormonas išsiskiria nuo pirmųjų nėštumo dienų. Hormonai paveikia ir kitą smegenų centrą, atsakingą už reakciją į kvapus. Anksčiau buvęs malonus kvapas, pradėjus veikti nėštumo hormonams, gali pasirodyti šlykštus. Štai kodėl nėštumą dažniausiai ir išduoda netikėtas supykinimas. Nuo 13 savaitės chorioninio gonadotropino pradeda mažėti ir pykinti nustoja. Nėštumo pabaigoje vėl gali pradėti pykinti, tik dabar priežastis ne hormoninė, o mechaninė – didėjanti gimda spaudžia skrandį.

Kaip sumažinti pykinimą

1. Pirmaisiais mėnesiais erzina bet kokio maisto kvapai. Tad dabar stenkitės mažiau sukinėtis prie puodų, venkite be reikalo būti virtuvėje, laikykite uždarytas virtuvės duris, virtuvę vėdinkite.

2. Pasirūpinkite, kad namie visada būtų sausų pusryčių, džiūvėsėlių, javinukų, nerūgščių vaisių sulčių, mineralinio vandens, jogurtų, lieso varškės sūrio, šviežių, džiovintų ir šaldytų vaisių, daržovių, riešutų.

3. Mažiau pykins, jei valgysite maždaug 6 kartus per parą po truputį. Maistą per dieną reikėtų padalinti taip, kad didesnioji jo dalis tektų popiečiui.

4. Valgykite atsisėdusi už stalo, neskubėdama, lėtai kramtydama.

5. Pavalgiusi venkite didesnių fizinių krūvių, nesilankstykite, kurį laiką nesigulkite.

6. Nelaukite, kol išalksite – valgykite praėjus kelioms valandoms po paskutinio į burną paimto kąsnio.

7. Nevertėtų valgyti nei gerti bent dvi valandas prieš einant miegoti.

8. Labiausiai pykina ryte. Nereikėtų pasiduoti skrandžio provokacijomis pradėti dieną tuščiu skrandžiu. Tuščias skrandis tik dar labiau sustiprina pykinimą. Vos atsikėlusi arba dar prieš keldamasi atsisėdus lovoje vertėtų truputi užkrimsti kokio nors sauso užkandžio, pasiruošto dar iš vakaro. Geriausia, kad tai būtų koks nors nesaldus bekvapis produktas: krekeriai, kukurūzai, džiūvėsėliai. Kai pykinimas aprims, atsigerkite arbatos ar kavos.

9. Vertėtų sumažinti išgeriamos kavos ir arbatos kiekį, bet visą dieną nešiotis mineralinio vandens ar kito gėrimo ir po truputėlį gurkšnoti. Pykins mažiau, jei į vandenį įlašinsite citrinos sulčių.

10. Jei skysčių nesinori, sunku prisiversti atsigerti, pabandykite valgyti nestipraus skonio želė.

11. Mažiau pykins, jei rinksitės lengvai virškinamus nestipraus kvapo, neriebius produktus: virtas kruopas, makaronus, garuose virtas bulves,  garintas daržoves, džiūvėsėlius. Išbandykite įvairaus maisto, kad surastumėte, kas labiausiai tinka jums.

12. Vėsūs, be prieskonių patiekalai turi mažesnį kvapą.

13. Išeidama iš namų rankinėje turėkite nedidelį užkandį.

Jei nežiūrint visų pastangų didelę dienos dalį vargina stiprus pykinimas, kasdien po kelis kartus vemiate ar ištisą dieną negalite prisiversti nieko suvalgyti, vertėtų kreiptis į ginekologą. Yra efektyvių vaistų, kurie vaisiui kenkia kur kas mažiau nei vėmimas ir badavimas. Kartais gali prireikti net gydymo ligoninėje ir maitinimo intraveniniu būdu.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− 2 = septyni