Naminis jogurtas – lengva pagaminti, labai skanus ir net gydo pleiskanas

jogurtas

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

Vaikai įkvepia. Tarp įvairiausių dalykų, kuriuos man įkvėpė sūnus Vilius – sveikesnės gyvensenos idėjos. Būtent gimus sūnui ėmiausi atidžiau skaityti mažulytes etikečių raideles, ieškoti sveikesnių ir natūralesnių produktų. Ir nors užkietėjusia „eko fane“ manęs šios paieškos nepavertė (esu įsitikinusi, kad neverta graužtis dėl kiekvieno į namus patenkančio ne visai sveiko produkto, o verčiau jį sunaudoti su gera nuotaika ir šiltais jausmais), tačiau paskatino imtis… kūrybos.

Vienas kitas bandymas, žinių paieška bei neįkainojami draugės patarimai – ir atradau, kad daugybę kasdienių produktų labai nesudėtinga pasigaminti patiems. Ledai, duona, valikliai, limonadas ar veido kremas – nors jų įvairovė parduotuvėse gausi, bet mūsų pačių pagaminti jie bus ne tik sveikesni, bet ir padės sutaupyti. Kai kurie galės tapti originalia, šilta dovanėle. O bene svarbiausia – juos gaminti smagu ir paprasta!

***

Pradėsiu nuo naminio jogurto recepto. Jis man ypač praverčia, kai nusišypso laimė gauti tikro kaimiško pieno.

Nesu tikra, ar pavyktų jogurtą pagaminti iš „paprasto“ pieno, tačiau iš parduotuvėse esančio ekologiško bandžiau – pavyksta.

Taigi reikės:

2 litrų kokybiško pieno ir 50-60 ml parduotuvėje pirkto natūralaus jogurto (paprastai dedu „iš akies“, maždaug apie pusę 125 g indelio). Iš tokio produktų kiekio pagaminsime beveik 2 litrus jogurto. Žinoma, galima gaminti ir mažesnį kiekį, pavyzdžiui, jei norite pusės litro jogurto, reikės pusės litro pieno ir maždaug 15 ml jogurto.

Pieną užviriname, kol vos pakyla puta, ir iš karto nukeliame nuo ugnies. Paliekame atvėsti maždaug iki 45ºC. Laikoma, kad jogurto bakterijoms ideali temperatūra – 43-45ºC. Jei Jūsų virtuvėje, kaip ir mano, virtuvinis termometras dar neapsigyveno, temperatūrą galite atsargiai pamatuoti ir piršto galiuku. Pienas atvėsęs iki reikiamos temperatūros, jei į jį įmanoma ramiai įkišti pirštą ir nenusideginti. Norint paspartinti pieno vėsimą, puodą su juo galima įstatyti į šaltą vandenį – tačiau, atsargiai – neatvėsinkite pernelyg daug.

Pienui atvėsus, nupilame nedidelę jo dalį (maždaug 80-100 ml) į atskirą puodelį, dedame į jį jogurtą ir gerai išmaišome. Gautą mišinį supilame į likusį pieną ir vėl gerai išmaišome. Puodą uždengiame dangčiu ir rūpestingai suvyniojame – aš vynioju į 2 frotinius rankšluosčius ir vilnonį pledą.

Tuomet visą gautą nemenką ryšulėlį padedame į tokią vietą, kur jis galės šiltai, saugiai ir ramiai bręsti 6-8 valandas (galima tiesiog palikti per naktį). Įspėjame namiškius, kad paslaptingasis ryšulys nėra ne laiku pasirodžiusio Kalėdų senelio dovana ar koks kitas tyrinėjimo vertas objektas – labai svarbu, kad visą tą laiką puodo niekas nesujudintų. Šaltuoju metų laiku ryšulėlį galima įtaisyti šalia radiatoriaus ar kito šilumos šaltinio.

Kai laikas, kurį skyrėme jogurtui bręsti, prabėga, išvyniojame puodą iš visų jį šildžiusių sluoksnių ir… pasidžiaugiame vietoje pieno puode atsiradusiu jogurtu! Jis turi būti kisieliaus tirštumo, balkšvos spalvos, vienalytis, malonaus skonio ir kvapo – atrodyti labai panašiai, kaip ir pirktas natūralus jogurtas. Pagamintą jogurtą išmaišome, perpilame į švarų stiklinį indą, užkemšame ir statome į šaldytuvą. Čia jį galima laikyti 3-4 dienas.

***

Valgyti jogurtą galima įvairiai – dėti į salotas, blynų tešlą ar į kitus patiekalus, arba mėgautis juo vienu. Mano Viliuko mėgstamiausių patiekalų dešimtuke – jogurtas su medumi ir kukurūzų dribsniais. Aš pati jogurtą dažniausiai pasigardinu šviežiomis ar šaldytomis uogomis, vaisiais. Jei renkuosi ne lietuviškus vaisius (vynuoges, apelsinus ar bananus), tuomet prieš valgant juos pamirkau. Teko skaityti, jog chemikalus, kuriais būna apipurkšti importuoti vaisiai, galima pašalinti 15-20 min. pamirkius geriamosios sodos (sauja sodos 1 litrui vandens) tirpale ir po to nuplovus švariu vandeniu.

Apie natūralaus jogurto naudą žinoma daug. Jis padeda palaikyti sveiką žarnyno florą ir taip saugo nuo skrandžio ir žarnyno ligų. Dėl didelio vitaminų ir mikroelementų kiekio jogurtas didina organizmo atsparumą. Jogurtu galima gydyti pleiskanas, tepti lengvus saulės nudegimus ar pasiruošti veido kaukių. Vieną jų – mano mėgstamiausia valanti veido kaukė. Ji paruošiama itin greitai. Tereikia 1 šaukštą jogurto sumaišyti su 1 šaukštu sumaltų avižinių dribsnių ir 1/2 arbatinio šaukštelio medaus.

Kaukė tepama ant švaraus veido, neliečiant akių srities ir palaikoma 10-15 min. Kaukę reikia nuplauti šiltu vandeniu ir pasitepti drėkinamuoju kremu. Ši kaukė – viena iš tikrai veiksmingų veido odos priežiūros priemonių, kurias paprastai ir taupiai galime pasiruošti namuose.

Mama Alvilė Rimaitė

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ trys = 11