Ką turėtų valgyti būsimi tėvai

 

mityba

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Yra toks posakis: „Pasakyk man, ką valgai, ir aš pasakysiu, kas esi“. Labiausiai tai tinka kalbant apie vaisiaus vystymąsi. Jis gali pasikliauti tik savo mama, aprūpinančia jį reikiamomis medžiagomis dar jam būnant įsčiose. Pataria akušeris ginekologas Romualdas Šemeta.

Sveika mityba prieš pastojimą sudaro vaikui naudingų produktų balansą, suteikia žinių, kokie papildai naudingi ir kokie nenaudingi, reguliuoja svorį prieš nėštumą ir padeda pasiruošti nėštumui.

Genetiniu požiūriu būsimas vaikas paveldi polinkį ir charakteringus bruožus iš jūsų ir jūsų vyro, o taip pat iš senelių, prosenelių, proprosenelių ir kitų kartų. Tik būsima vaiko sėkmė priklauso ne vien nuo biologinių protėvių. Jūsų vaikas bus gamtos (genetikos) ir auklėjimo (aplinkos, gyvenimo būdo) produktas.

Kai kurios maistinės medžiagos įeina į kiaušialąstės genetinę sudėtį. Vienas iš pagrindinių „žaidėjų“ yra vitaminas B – folatas (sintetinis analogas – folinė rūgštis), kuris padeda tinkamai pasiruošti pradėjimui. Vaisiaus vystymosi kritiniais periodais turi būti tam tikrų maistinių medžiagų, kad jo formavimosi etapas pasibaigtų tinkamai.

Dalis moterų I trimestrą kenčia dėl pykinimo, vėmimo, svorio kritimo. Pastebėta, kad moterys, kurios tinkamai maitinosi prieš pastojimą, labai retai kenčia nuo minėtų negalavimų.

Pagrindinės maistinės medžiagos

Tam, kad išgyventų, mūsų organizmui reikalingas maistas ir vanduo. Norint sukurti „draugišką“ vaikui mitybos planą, reiktų turėti supratimą apie pagrindines maistines medžiagas ir gėrimus.

Vanduo

Iki 80 proc. mūsų organizmas sudarytas iš vandens. Tam, kad patenkintumėte savo poreikius iki nėštumo, jums reikėtų išgerti 8–10 stiklinių vandens kasdien (vyrams reikėtų nuo 11 iki 13 stiklinių). Atkreipkite dėmesį, ar pakanka jūsų organizmui vandens. Tą geriausiai rodo šlapimo spalva. Normalu, jeigu pirmas rytinis šlapimas yra kiek tamsesnės spalvos. Tačiau pasistenkite pasiekti, kad šviesiai geltonas šlapimas būtų nuolat.

Vandens poreikis nėštumo metu padidėja. Tai svarbu vaisiaus vandenų gamybai ir vaisiaus mitybai, vanduo sumažina raumenų mėšlungį. Vandens stoka organizme gali stimuliuoti ankstyvus gimdos susitraukimus.

semeta111

Akušeris ginekologas Romualdas Šemeta

Angliavandeniai

Tai pagrindinis jūsų organizmo ir mažylio įsčiose energijos šaltinis. Jie turėtų sudaryti nuo 55 iki 60 proc. visų kalorijų, kurias sunaudojate.

Likusios turi būti baltymų kalorijos (nuo 12 iki 20 proc.) ir riebalų (30 proc. ir mažiau). Jeigu maitinsitės pagal maisto piramidės rekomendacijas, teisingai parinksite angliavandenių, baltymų ir riebalų proporcijas. Angliavandenių šaltiniai: duona, košės ir kiti grūdiniai produktai, daržovės, vaisiai, riešutai, ankštiniai ir pienas.

Maisto skaidulos

Jos vertingos norint išvengti vidurių užkietėjimo ir hemorojaus. Nėštumo metu tai labai svarbu, nes dauguma moterų kenčia dėl vidurių užkietėjimo, o jis skatina hemorojaus atsiradimą. Vaisiai, daržovės, ankštiniai, riešutai, košės ir duona su grūdais yra paplitę natūralūs skaidulų šaltiniai. Nėščiosioms rekomenduojama palaipsniui pridėti nuo trečdalio iki pusės puodelio sėlenų į kasdienį savo maisto racioną. Sėlenas galima naudoti su jogurtu arba paruošti mišinį su arachisu ir džiovintais vaisiais.

Baltymai

Reprodukcinio amžiaus moterims rekomenduojama baltymų norma parai yra nuo 46 iki 50 g. Svarbu žinoti, kad prieš pastojant nepatariama laikytis dietos, kurią sudaro labai mažai baltymų (mažiau 40 g per parą) arba labai daug baltymų (daugiau 110 g per parą). Pagrindiniai baltymų šaltiniai: pieno produktai, mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, riešutai, ankštiniai, grūdiniai produktai, daržovės. Rekomenduojama dienos baltymo norma nėštumo metu padidėja iki 60 g per parą, o pirmus šešis mėnesius maitinant krūtimi – iki 65 g per parą.

Riebalai

Jūs turite gauti maždaug nuo 25 iki 30 proc. dienos kalorijų iš riebalų. Prieš pastojimą reiktų vartori omega-3 riebalines rūgštis. Tyrimai patvirtina, kad tokiu būdu galima sumažinti preeklampsijos, depresijos, širdies ir kraujagyslių ligų bei kai kurių vėžio rūšių riziką. Pradedant nuo kelių savaičių po pastojimo ir pirmų dvejų metų laikotarpiu šios abi riebalinės rūgštys ypač svarbios vaiko smegenims, nervų sistemai ir akims vystytis.

Reikėtų daugiau vartoti riebios žuvies – lašišos, silkės, sardinės, skumbrės, o taip pat riešutų, linų aliejaus.

Menkių kepenų aliejuje yra labai daug omega-3 ir vitamino D. Todėl Norvegijos sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja vartoti žuvų taukų nepertraukiamai visą gyvenimą, pradedant nuo 4 savaičių. Viename menkių kepenų aliejaus arbatininiame šaukštelyje (5 ml) yra pati didžiausia omega-3 RR koncentracija.

Žuvies taukai yra geras maisto papildas prieš pastojimą ir ypač nuo pat nėštumo pradžios. Geresni standartizuoti žuvų taukai, kur žinoma, kiek kokių medžiagų yra, tarkime, 5 ml produkto (tai yra viename arbatiniame šaukštelyje). Vartojant standartizuotus žuvų taukus, gaunama pakankamai nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų A, D, E. Vitaminas A būtinas normaliam regėjimui ir imunitetui palaikyti bei organizmui stiprinti. D vitaminas yra geriausia rachito profilaktika, jis padeda pasisavinti kalcį, stiprinti kaulus.

E vitaminas reikalingas organizmui kaip antioksidantas, t.y. jis padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų. Nepakeičiamosios omega-3 riebalų rūgštys dalyvauja smegenų, nervų sistemos ir akių tinklainės raidos procesuose, gerina vaiko protinius ir kalbinius gebėjimus, stiprina atmintį, padeda sukaupti dėmesį.

Dar viena problema – dirbtiniai saldikliai. Jie kai kam sukelia atminties sutrikimų, didėja svoris, atsiranda galvos ir sąnarių skausmų.

Atsargiai vartoti reikėtų ir natrio gliutamatą (E 621) – skonio derintoją. Jis labai kenksmingas – kaupiasi organizme, dėl jo galima prarasti regėjimą, jis sukelia kepenų intoksikaciją, oksidacinį stresą, nutukimą ir pan. Natrio gliutomatas gali sukelti galvos skausmus, atsiranda dirglumas, kai kuriems žmonėms – net agresija. Vartojant natrio gliutamatą, smegenų tomogramos parodė visišką kairės smilkininės dalies išsijungimą, o tai dažnai susiję su agresyvumu ir žiaurumu.

Atkreipkite dėmesį į produktus, kurie ypač naudingi ruošiantis pastoti:

Brokoliai

Juose yra folatų (vitamino B 9, kuris yra natūraliuose produktuose, jo sintetinė forma yra folio rūgštis), kalcio ir antioksidantų. Stimuliuoja organizmo intoksikacijos šalinimo sistemas.

Bulvės

Jose yra vitamino C ir folatų, skaidulų ir angliavandenių.

Uogos

Avietėse, gervuogėse, mėlynėse ir vyšniose gausu folatų, vitamino C ir kitų stiprių antioksidantų

Avokadai

Juose gausu vitaminų B6, ir E, kalio, riebalų ir antioksidantų.

Natūralus jogurtas

Jame kalcio yra daugiau negu piene (viename puodelyje yra apie ketvirtadalis jūsų dienos normos). Taip pat gausu cinko ir baltymų.

Natūrali jautiena

Rekomenduojama vartoti dėl B grupės vitaminų, gerai pasisavinamos geležies, cinko ir baltymų.

Kiaušiniai

Juose gausu mineralinių medžiagų ir daugiau nei 12 vitaminų. Chromas, esantis trynyje, gali apsaugoti nuo pykinimo I trimestro laiku.

Kietasis sūris

Rekomenduojama vartoti dėl kalcio ir vitamino B12, baltymų, riebalų ir angliavandenių.

Pienas

Pasižymi visomis savybėmis, kurias turi sūris, bet dar turi vitamino D bei B12. Butelyje natūralaus pieno yra visa rekomenduojama omega-3 riebalų rūgščių dienos norma. Pusiau nugriebtame piene yra beveik tiek pat kalcio, kiek ir nenugriebtame piene.

Riebios žuvys

Silkės, skumbrės ar natūralios lašišos yra puikus smegenų veiklą skatinančių omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jose yra geležies, kalcio, cinko, vitaminų B ir D bei baltymų.

Viso grūdo produktai

Produktai su sėlenom, kuriose gausu skaidulų ir maistingųjų medžiagų, būtinų sveikai virškinimo trakto florai palaikyti.

Pupelės ir žirniai

Gausu svarbių vitaminų ir mineralinių medžiagų, antioksidantų, imuninę sistemą stimuliuojančių medžiagų, folatų, skaidulų, geležies bei svarbių baltymų, kurie būtini vegetarams.

Alyvuogių aliejus

Jame daug antioksidantų ir vitamino E, taip pat omega-9 riebalų rūgščių.

Sėklos ir riešutai

Jie turi antioksidantų, seleno, magnio ir vitamino E, omega-3 rūgščių.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


trys − = 0