Kaip teisingai užšaldyti ir atšildyti

šaldymas

Studijos „G foto“ nuotr. www.gofoto.eu

Tikėkimės, jau seniai nebeeikvojate brangaus laiko uogienėms virti, šitaip sunaikindamos viską, kas gero buvo uogose, ir paversdamos jas storinančiu ir dantis gadinančiu niekalu. Juk norint išsaugoti saldų vasaros prisiminimą, pakanka šaldiklio.

Šaldiklio naudojimas užšaldant produktus namie:

Norint užšaldyti vasarą surinktų uogų, sode užaugintų daržovių ar žolelių (krapų, petražolių ir pan.) perteklių, pakanka sveikas uogas ar daržoves nuplauti, nudžiovinti, jei daržovė didesnė (pvz., šparaginės pupelės), – susmulkinti ir dėti nedidelėmis porcijomis į šaldymo maišelius.

Norint užšaldyti maisto likučius arba iš anksto gaminant patiekalus kitoms dienoms, kai neturėsite tiek laiko, nepamirškite:

  • Stenkitės šaldyti kuo mažesnėmis porcijomis. Taip produktas greičiau užšals (žus mažiau vitaminų) – o ir atšildžius bus greičiau suvalgytas.
  • Šaldytuve (0-5º) mikrobų dauginimasis tik pristabdomas, šaldiklyje (<-18ºC) – sustabdomas. Tačiau tik karštis mikrobus iš tiesų sunaikina. Taigi reikėtų užšaldyti tik šviežiai paruoštus patiekalus, jiems vos spėjus atšalti. Be to, neužšaldykite ir likučių iš lėkštės, iš kurios jau kažkas valgė. Venkite paruošto patiekalo, kuris bus užšaldomas, kontakto su šviežiais produktais.
  • Prieš valgant patiekalas turi būti gerai atšildytas (visos patiekalo dalys turi sušilti bent iki 70º C). Atsargiai, jei atšildote mikrobangų krosnelėje: šonai gali net ,,prikepti”, o vidurys – likti šaltas.
  • Venkite pakartotinio produkto kaitinimo ( pvz., nesugalvokite užšaldyti riebaluose jau iškeptų įdarytų lietinių: atšildant riebalai bus kaitinami dar kartą, taip produktas taps dar toksiškesnis.

Apsirūpinant šaldytais produktais iš parduotuvės

Sveikiausiai išnaudosite šaldiklį, prigrūdę jį įvairiausių daržovių. Nusipirkus parduotuvėje įvairiausių šaldytų gabalėliais supjaustytų daržovių net ir labiausiai užsiėmusios mamos nebegalės teisintis, kad neturi laiko kasdien gaminti daržovių. Žinoma, ką tik nuskinta ir paruošta daržovė yra kiek naudingesnė, bet jei tokios galimybės kasdien neturite – nedvejodama rinkitės šaldytus produktus. Neblogai turėti šaldiklyje ir žuvies, mėsos atsargų.

Esant būtinybei, gali išgelbėti ir jau paruošti patiekalai (koldūnai ir pan.), bet jie dažniausiai būna riebesni ir kaloringesni, nei pagaminti sąmoningos sveikata besirūpinančios mamos rankų.

Kas geriau: pirkti parduotuvėje ar šaldyti pačiai?

Pramoninis užšaldymo būdas daug saugesnis: staigiai atšaldant šviežią produktą iki labai žemos temperatūros, beveik nežūsta vitaminai (jų kiek daugiau žūsta šaldant namų sąlygomis, nes nepavyksta greitai pasiekti žemos temperatūros), nesukeliama grėsmė apsinuodyti dėl bakterinio užterštumo. Bet kuriuo atveju – ar šaldant pačiai, ar perkant jau užšaldytus produktus, nepamirškite, kad:

Vitaminų šiek tiek žūsta atšildant produktus, todėl pageidautina atšildyti po truputį, padėjus produktą į šaldytuvą, ir suvartoti per 24 valandas.

Joks produktas negali būti pakartotinai užšaldomas, jei jau kartą buvo atšildytas! Jei šaldyto produkto maišelyje matyti ledo gabalėlių arba jie traška čiupinėjant pakuotę, toks produktas vartoti netinkamas: jis jau bent kartą buvo atšilęs.

Gydytoja dietologė Jūratė Lipeikaitė

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


7 + šeši =