Konservuojame vitaminus žiemai

vitaminai

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

Turtingas kaip ruduo – sakydavo mūsų senoliai. Tai metas, kuomet dažna šeimininkė sukasi sparčiai, ruošdama atsargas žiemai. Tradiciškai verdame obuolienes, marinuojame grybus, ruošiame daržovių konservus. Tačiau žiemos atsargas verta papildyti ir ne tokių įprastų gėrybių – rudens uogų, kurios itin turtingos vitaminais, – konservais. Šaltalankiai, erškėtuogės, spanguolės, šermukšniai – tai tikros vitaminų, taip reikalingų mūsų mažiesiems, „bombos“. Tik nepamirškime apsidairyti, kur uogas renkame: venkime vietų šalia judraus kelio ar stipriai tręšiamų laukų.

Trintos spanguolės

1 kg spanguolių nuplauname virintu (būtinai virintu!) vandeniu ir paskleidžiame ant rankšluosčio apdžiūti. Tuomet sparčiai (kad kuo trumpiau liestųsi su metalu) permalame uogas mėsmale ir užpilame 0,5 kg cukraus arba medaus. Paliekame kelioms valandoms, tada sukame mediniu šaukštu (sukti reikia viena kryptimi) tol, kol ištirpsta cukrus. Supilstome į sterilius stiklainius ir uždarome (galima tiek užsukamu, tiek plastikiniu dangteliu). Laikome šaldytuve – čia uogos puikiai išsilaiko visus metus.

Erškėtuogių sirupas

Nuplauname 500 g erškėtuogių, perpjauname per pusę, užpilame 200 ml obuolių sulčių ir paliekame mirkti per naktį. Užverdame, tuomet pertriname per sietelį, jei norime pasaldiname medumi. Išpilstome į sterilius indus ir laikome šaldytuve. Erškėtuogių sirupas – tikras mamų „draugas“ – gerina organizmo atsparumą, padeda apsisaugoti nuo peršalimo. Šaltuoju metų laiku pasiūlykite jo vaikams po 1 šaukštą per dieną.

Šaltalankių sultys

Šaltalankio uogas perrenkame, nuplauname, išspaudžiame sultis ir perkošiame (nebūtina, jei mėgstate sultis su minkštimu). Pridedame cukraus pagal skonį, pakaitiname iki užvirimo (užvirti nereikia) ir supilstome į sterilius indus. Šios sultys labai vitaminingos, tik gerti jas reikėtų skiestas vandeniu – tada jos bus švelnesnio skonio, gardesnės.

Šermukšnių uogienė

1 kg šermukšnio uogų nuskabome nuo stiebelių, perrenkame, nuplauname, leidžiame apdžiūti ir per naktį palaikome šaldytuve. Ryte užpilame uogas 400 ml vandens ir verdame tol, kol suminkštėja ir sutrūkinėja. Sutriname per sietelį. Gautą tyrę supilame į puodą, užpilame 1 kg cukraus ir užverdame. Pagardiname šviežiai išspaustomis dviejų apelsinų sultimis, supilame į sterilizuotus stiklainius ir uždarome.

Alvilė Rimaitė

„Mamos žurnalas“

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− trys = 6