Kaip iššifruoti košės etiketę

košės

Neringos Laurinaitienės nuotr. www.neringosfoto.lt

„Pradėjau papildomai maitinti sūnelį. Parduotuvėse košių pasirinkimas didelis. Ant kai kurių pakuočių rašoma, kad viskas užauginta ekologiškuose ūkiuose. Kartais parašyta, kad sudėtyje yra modifikuoto kukurūzų krakmolo. Kito etiketėje rašo, kad sudėtyje yra cukraus. Gal galėtumėte palyginti tuos maistelius? Parašykite, kokį ir kada duoti, kiek per dieną kūdikis gali suvalgyti papildomo maisto iš indelių. Juk ant indelių nerašo, kiek normalus kūdikis gali per dieną suvalgyti, tik rašo, kad atidarius reikia suvartoti per 2 dienas. Ar tai reiškia, kad realiai indelio gali užtekti 3 dienoms? Sako, kad geriausia ir, žinoma, pigiau, trinti daržoves pačiai. Bet jei tu neturi sodo ar kaimo ir perki daržoves parduotuvėje… Kažin, ar ten gali įsigyti ekologišku produktų… Taigi gal tokiu atveju geriau duoti tas daržoves iš indelių?“

Mamos Kristinos laiškas padiktavo temą – kaip iššifruoti maistelio etiketę? Pagalbos kreipėmės į docentą Algimantą Vingrą.

Kiek indelių gali suvalgyti

Ant indelių nėra rašoma, kiek gramų košės kūdikis ar vaikas turi per vieną valgymą suvalgyti. Tai logiška, nes kaskart kūdikis gali suvalgyti skirtingą košės kiekį, paprastai nuo 100 iki 250 g, priklausomai nuo amžiaus. Kiekvieno vaiko apetitas skirtingas. Jis per parą kinta, nėra užprogramuotas. Paprastai gamintojai indelio talpą apskaičiuoja taip, kad jo turinys būtų suvalgytas per vieną ar du kartus. Geriau tos pačios košės ar tyrelės per dieną du ar tris kartus neduoti. Protingiau pirkti patiekalą mažesniuose indeliuose, nors paprastai mažesnės talpos daugiau kainuoja ir tokias pirkti neekonomiška. Kas liko indelyje, ko mažylis nesuvalgė, tebaigia mama ar vyresnis šeimos vaikas.

Ar sveika valgyti „iš stiklainiukų“

Kiekviena mama susimąsto, kas geriau – virti košes namuose ar nusipirkti indelį ir sumaitinti be jokio vargo. Namuose gaminamas maistas turi vieną priedą, kurio neturi joks pirktas, – mamos meilę. Tačiau numenkinti pirkto maistelio tikrai negalima – kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų maisto produktų gamyba kontroliuojama griežčiausiai pagal tarptautinius reikalavimus. Tikrinama kiekviena produkto partija, kad ji atitiktų reikiamus standartus. Kai kontroliuojant aptinkama, kad gamintojas pažeidė nustatytas gamybos sąlygas ar kitus (pvz., higienos) reikalavimus, panaikinama gamybos licenzija.

Jei norite būti tikri, kad vaikutis gaus patį sveikiausią maistą, turėtumėte jį gaminti namuose, bet ne iš bet kokių daržovių ir vaisių. Gerai, jei turite savo ekologinį ūkį, o jei ne ir daržoves perkate, tai labai abejotina, ar jos yra jau tokios sveikos. Vaiko košėms ir tyrėms gaminti turite pirkti tik tas daržoves, kurios užaugintos ekologiškai. Ekologinę produkciją tiekiantys ūkininkai turi parodyti dokumentą, kad jo ūkis yra pripažintas ekologiniu.  ES ekologiški produktai žymimi žaliu lapeliu, užrašais, kad jie yra ekologiški, Lietuvoje ekologiška produkcija gali būti pažymėta žaliu dobilo lapeliu. Kiti ženklai yra tik prekės gamintojo noras atkreipti pirkėjo dėmesį ir nereiškia, kad produktas yra ekologiškas.

Pardavėjų turguje bei tiekėjų į parduotuves sąžiningumo sukontroliuoti neįmanoma. Prie kiekvieno pardavėjo kasdien neįmanoma pastatyti po kokybės tyrimo sargą. Dažnai lieka neaišku, kaip buvo užauginta produkcija, ypač jei gamintojai smulkūs. Stambūs gamintojai paprastai gamina geresnę produkciją, nes tam jie turi sąlygas ir prisibijo prarasti patikimo gamintojo vardą, realizacijos rinką. Todėl visada geriau pirkti mėsą, daržoves, vaisius iš žinomo gamintojo ar tiekėjo.

Namie gamintas maistas… ne pigesnis

Ekologiškai pagaminta produkcija yra brangesnė už įprastinę, todėl teiginys, kad namie gaminti kūdikiui maistą pigiau nei pirkti, nebetenka prasmės. Jei norite kūdikį maitinti tikrai sveiku maistu, jis bus brangus – ar pirktas, ar virtas iš ekologiškų daržovių, mėsos.

Modifikuotas krakmolas

Kiekviename pramoniniu būdu pagamintame maiste yra įvairių maisto priedų. Kiek maisto priedų gali būti įdėta į pramoniniu būdu pagamintus patiekalus, reglamentuoja tarptautiniai reikalavimai. Leistiniems maisto priedams priklauso modifikuotas kukurūzų (gali būti ir modifikuotas ryžių, bulvių) krakmolas. Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys. Dėl to krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas yra pripažintas fiziologiniu maisto priedu, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Paprastai jis naudojamas tiems patiekalams gaminti, kurie greitai paruošiami ir vartojami. Jo gali būti įdėta į vaisių tyreles, pramoninių būdu pagamintas kruopų, vaisių košes, skirtas kūdikiams ir mažiems vaikams.

Kiti košelių priedai

Kiekviename pramoniniu būdu pagamintame kūdikių ir vaikų maitinimui skirtame produkte negali būti jokių maisto priedų, pažymėtų E raide su atitinkamu skaičiumi.

Cukrus ir fruktozė pirktose parduotuvėse tyrelėse ir košėse

Į kai kurias tyreles ir košes, pagamintas pramoniniu būdu, dedama cukraus, kad jos būtų skanesnės. Pasitaiko visokių užrašų: „su cukrumi“, „mažai cukraus“. Cukrus neturi maistinės vertės ir maloniu cukraus skoniu kūdikiai neturėtų būti viliojami. Jiems visiškai užtenka angliavandenių (įvairių cukrų), kurių yra pačiuose produktuose. Kai kurie gamintojai į vaisių tyreles įdeda fruktozės. Ji yra saldesnė už cukrų, lėčiau skyla burnoje, jos neigiamas poveikis dantukams mažesnis.

Kodėl skiriasi kainos

Produkto kaina priklauso ir nuo gamintojo sąnaudų jai pagaminti, todėl būtų logiška manyti, kad kuo maistelis brangesnis, tuo geresnis. Deja, tai ne visada tiesa. Pati didžiausia tokios pat sudėties patiekalo kaina dar neįrodo, kad jis yra visa galva geresnis už truputį pigiau kainuojančius. Kaina priklauso ir nuo noro parduoti, ir kitų rinkos veiksnių (yra produkto perteklius arba trūkumas ir pan.).

Kaip skaityti etiketę

Nuovokios mamos neturėtų susižavėti etiketės blizgesiu, piešinuku, bet mokėti suprasti, kas yra parašyta ir neparašyta, suvokti gamintojų psichologiją, nes jie norėdami kuo daugiau parduoti ne visuomet nurodo, kokio amžiaus vaikams tinka vienas ar kitas patiekalas.

Į ką atkreipti dėmesį perkant maistelį:

Koks produkto galiojimo laikas. Kuo trumpiau nuo pagaminimo datos produktas galioja, tuo geriau, nes produkte yra mažiau kad ir leistinų priedų, kurie produktą tam tikrą laiko tarpą išlaiko kokybišku. Neturėtų baidyti užrašas „Atidarius suvartoti per 1 ar 3 paras“. Gamintojas taip garantuoja, kad jo gaminys išliks kokybiškas po atidarymo tik tam tikrą laiką. Atidarius ilgai „grojantys“ produktai nėra geri.

Neverta pirkti ir tokių produktų, kurių galiojimo laikas yra pratęstas.

Ar nepažeista pakuotė.

Kas gamintojas. Kūdikiams ir mažiems vaikams geriau neduoti tyrelių ir košių, kurias pagamino nežinomi gamintojai.

„Mamos žurnalas“

Susiję strapsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ devyni = 16