Laikas virti obuolių tyrelę ir spausti sūrį

obuoliai

Ne veltui obuolys vadinamas vaisių karaliumi

Rudenį mamas ima kamuoti klausimas – kaip į savo vaikus „prikimšti“ kuo daugiau daržovių bei vaisių? O jei metai itin derlingi ir virtuvę užplūsta nepamatuojami kiekiai pačių vertingiausių – savuose soduose augintų gėrybių… Kelios idėjos – kaip sutramdyti jų antplūdį ir paversti vaikų mėgstamais gardumynais.

Obuolių sūris

1 dideliam arba keliems mažesniems sūriams: 5 kg obuolių, 7-8 šaukštų cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono, 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų ir razinų (riešutus galima kiek pasmulkinti).

Obuolius nuplauname, nulupame (nebūtinai) ir supjaustome skiltelėmis. Užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 24 valandoms, kad susidarytų sultys. Nors yra receptų, kur nurodomas kur kas didesnis cukraus kiekis, aš dedu nedaug – tik tiek, kad susidarytų sultys. Jas nupilame į puodą ir verdame, kol liks maždaug pusė jų kiekio. Tada supilame beveik visas obuolių skilteles (pasiliekame tik apie 0,5 stiklinės) ir verdame ant stiprios ugnies retkarčiais pamaišydami, o vėliau – obuoliams sukritus, maišome intensyviai, kol perbraukus mentele masė greitai vėl nesusilieja. Tada suberiame likusias skilteles (jos liks apysveikės ir papuoš sūrį), prieskonius, nuplautus riešutus ir razinas bei paverdame dar 5 minutes. Iš viso obuolių sūris verda apie 1,5 valandos. Karštą masę sukrečiame į sūrmaišius, išklotus celofanu, arba į plastikinius maišelius produktams šaldyti. Rankomis paformuojame sūrį, galus gerai suspaudžiame, užrišame ir sunkiai paslegiame 1 parai. Išimame iš sūrmaišių ir padžioviname 3-5 paras ant medinės lentelės retkarčiais apversdami. Apdžiūvusį sūrį laikome suvyniotą į kepimo popierių – norint pasivaišinti, liks tik atpjauti reikiamą kiekį, supjaustyti gabalėliais ir… gardžiuotis.

Svarainių cukrinukai

Svarainius nuplauname, išimame sėklas ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Sudedame į stiklainį ir gausiai užpilame cukrumi. Laikome kambario temperatūroje. Kai cukrus kiek aptirpsta, užpilame jo papildomai. Po 1-2 parų nupilame susidariusį tirštą sirupą (jis laikomas šaldytuve ir labai tinka ruošti gaiviems gėrimams), o svarainių skilteles dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir džioviname 80-100°C orkaitėje, pravėrę dureles, kol išdžius (apie 1,5-2 valandas). Gauname puikius traškius saldžiarūgščius cukrinukus, kurie, kaip ir obuolių sūris, labai praverčia užsukus netikėtiems svečiams ar tiesiog saldumynų kirminukui numalšinti.

Tyrelės mažiausiems

1 litrui: 700 g moliūgo, 500 g obuolių, 300 g morkų, 500 g cukraus.

Pjaustytas daržoves užvirti, kombainu susmulkinti į tyrelę, dar kartą užvirti ir išpilstyti į iškaitintus stiklainiukus. Laikyti vėsiai ir sausai. Dar paprasčiau – tokias tyreles užsišaldyti, tačiau šaldiklyje vietos ne visuomet yra, be to, virtos tyrelės patogesnės su mažyliu išsiruošus į svečius ar kelionėn. Vaisius ir daržoves galima naudoti pačius įvairiausius, bet obuoliai dera bene su viskuo: su šviežiom ar džiovintomis slyvomis, persikais, cukinijomis ir t. t.

Obuolių sultys

Išspaustas sultis pakaitiname iki virimo (tačiau neužverdame!) ir išpilstome į iškaitintus stiklainius. Uždarome ir ataušiname apverstus. Vėliau laikome vėsesnėje namų vietoje (tamsiame kambaryje ar pan.).

Džiovinti obuoliai

Obuolius nuplauname, supjaustome skiltelėmis ir džioviname kepimo popieriumi išklotoje skardoje 70-100°C orkaitėje, pravėrę dureles, kol išdžius.

Alvilė Rimaitė

„Mamos žurnalas“

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− du = 7