Ledai, kokių nerasite parduotuvėje

Vitos Jurevičienės nuotr.

Vitos Jurevičienės nuotr.

Ledai gali būti ne tik riebūs, saldūs ir „nuodėmingi“. Perpratę šerbeto gaminimo technologiją ir paimprovizavę su šaldiklio atsargomis (jei šaldytų uogų nespėjote suvalgyti per žiemą), galite pasigaminti puikius vaisinius ledus.

Kodėl ledus verta gaminti namuose?

* Naudojate natūralius pieno produktus, kiaušinius, sultis, o ne šių produktų miltelius.

* Žinote, kokius produktus sudedate į gaminį, tad ledų kokybė – jūsų rankose.

* Savo paruoštais ledais ar šerbetu nustebinsite šeimyną ir draugus.

* Vakarėliui desertą galima pasigaminti net prieš mėnesį.

* Gamindami šerbetą sunaudosite šaldytų uogų atsargas, nes tuoj prasidės šviežios uogos ir daržovės.

Rabarbarų ledai

Jums reikės:

500 g rabarbarų,

100 g vandens,

100 g cukrus,

50 g citrinų sulčių,

250 g grietinėlės (36 procentų riebumo),

10 g cinamono miltelių.

Kaip pagaminti

Rabarbarus reikia nuplauti, susmulkinti kartu su odele 1–2 cm ilgio gabaliukais, užpilti vandeniu ir patroškinti. Supilti citrinos sultis, suberti cukrų, cinamoną, išmaišyti ir tyrę atšaldyti iki 0 laipsnių. Grietinėlę išplakti iki standžių putų ir sumaišyti su atšaldyta rabarbarų mase. Pamaišyti tik šiek tiek, ne iki vienalytės masės, kad ledai atrodytų kaip marmuriniai.

Uogienės ledai su grietinėle

Jums reikės;

400 g tirštos uogienės,

1 citrinos (jei uogienė labai saldi),

250 g grietinėlės (36 procentų).

Galima dėti apie 10 g vanilinio cukraus, jei gaminate iš obuolienės, – 10 g imbiero miltelių.

Kaip pagaminti

Uogienę sutrinti per sietelį, sudėti pagardus. Jeigu dedama citrina, supilti jos sultis. Norint kartesnių ledų, įtarkuoti citrinos žievelę. Masę pakaitinti iki 80 laipsnių, paskui atšaldyti iki 0. Grietinėlę išplakti iki standžių putų ir sumaišyti su uogiene. Atšaldyti, sumaišyti, vėl atšaldyti (kol masė nebesisluoksniuos).

Jogurtiniai ledai su uogomis

Jums reikės:

600 g jogurto,

90 g medaus,

1 citrinos,

300 g uogų.

Kaip pagaminti

Medų ištrinti su citrinos sultimis, supilti mišinį į jogurtą, išplakti elektriniu maišytuvu. Uogas atsargiai, kad nesusimaigytų, įmaišyti į jogurto masę, supilstyti į formeles ir užšaldyti.

Vaisių ir uogų asorti šerbetas

Jums reikės:

4 apelsinų,

2 bananų,

1 citrinos,

Uogų (aviečių, braškių, gali būti šaldytos),

200 g cukraus pudros,

1 kiaušinio baltymo.

Kaip pagaminti

Išspausti apelsinų sultis, suberti cukraus pudrą ir pakaitinti iki 80 laipsnių. Kai atvės, įtarkuoti citrinos žievelę, išspausti jos sultis, dėti sutrintą bananą ir uogas, išsukti elektriniu plaktuvu. Plakinį supilti į metalinį indą ir dėti į šaldiklį 8 valandoms. Kiaušinio baltymą išplakti iki standžių putų. Sušaldytą šerbeto ruošinį išimti, išmaišyti šaukštu ir išplakti. Bebaigiant plakti įdėti baltymą. Kad masė netirptų, patariama indą įstatyti į vonelę su ledukais, pabarstyti keliais šaukštais druskos. Išplakti iki purumo ir vėl valandai dėti į šaldiklį.

Į taures dėti kabinant šaukštu.

Galima naudoti ir pirktas apelsinų sultis, tik su natūraliomis ruoštas šerbetas nepalyginamai skanesnis.

Citrininiai ledai

Jums reikės:

2 didelių sultingų citrinų,

300 g cukraus,

600 g vandens.

Kaip pagaminti

Citrinų žievelę nulupti, įmesti į verdantį sirupą ir, pavirus kelias sekundes, palikti pusvalandžiui. Užvirti dar kartą, sudėti išspaustas citrinas, supilti jų sultis. Palaikyti 5 minutes ir perkošti per sietelį. Kai atvės, supilstyti į formeles, dėti į šaldiklį.

Pieniniai ledai

Jums reikės:

1 litro pieno,

100 g cukraus,

50 g krakmolo,

3 vanilės lazdelių ar vanilinio cukraus,

2 kiaušinių.

Kaip pagaminti

100 g pieno ištirpinti krakmolą. Likusį pieną ir cukrų, įdėjus perpjautas vanilės lazdeles, maišant užvirti, supilti pieno ir krakmolo mišinį, vėl užvirti. Uždengus palikti, kol atvės iki kambario temperatūros. Kiaušinių trynius ištrinti su trečdaliu cukraus iki baltos purios masės, pakaitinti iki 80 laipsnių. Baltymus išplakti iki standžių putų ir viską sudėti į atvėsusį pieną, prieš tai išėmus vanilės lazdeles. Viską atsargiai sumaišyti, supilti į formą ar formeles ir atšaldyti.

Jei norima ledų su priedais, pvz., su džiovintais vaisiais ar natūraliomis uogomis, juos reikia dėti, kai ledai jau būna kiek sušalę, tuomet nenusės į dugną.

Receptai iš knygos „Ledai ir šerbetai“ (leidykla „Magilė“)

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


du + = 5