Lieknėkite skaičiuodami taškus – tai lengviau, nei skaičiuoti kalorijas

taškai

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Lieknėjantys žmonės greitai pagerina savo matematinius įgūdžius. Juk mintyse reikia sudėti, kiek kalorijų turėjo suvalgytos salotos ar bandelė. Nesunku susipainioti skaičiuojant triženklius ar keturženklius skaičius. Siūlome lengvesnį skaičiavimo būdą. Skaičiuokite ne kalorijas, o kalorijų taškus.

Pirmas žingsnis – kiek kalorijų Jums reikia

Norint lieknėti, reikia sužinoti kalorijų kiekį, kurį suvartojus svoris kristų. Tas skaičius priklauso nuo žmogaus sudėjimo, dirbamo darbo, judrumo ir pan.

Kad būtų suprantamiau, įsivaizduokime norinčią lieknėti ponią Daivą. Jai 30 metų, yra 170 cm ūgio ir šiuo metu sveria 70 kilogramų.

Moterims reikalingas kalorijų skaičius:

Ramybės būklėje 17–78 metų moteris turėtų per dieną gauti kalorijų pagal formulę: ,,Svoris (tiek, kiek norėtumėte sverti, kilogramais) x 10 + 6,25 x ūgis (cm) – 5 x amžius (metais) – 161.

Prie gauto skaičiaus pridėkite energijos, išeikvojamos fizinei veiklai, kiekį:

Sėdimas gyvenimo būdas  – 600 kcal.

Lengva fizinė veikla (tvarkymasis namuose ar sėdimas darbas didžiąją dienos dalį, tačiau bent pusvalandį kasdien pasivaikštant ir pajudant) – 800  kcal.

Vidutinis fizinis aktyvumas (per dieną nemažai judate, ir dar keletą kartų per savaitę pasportuojate rimčiau) – 1200  kcal.

Didelis fizinis aktyvumas  – (labai sunkų fizinį darbą kasdien dirbančios moterys, sportininkės) – 1800  kcal.

Matinančios kūdikį pirmuosius 6 mėnesius (kol vaikas valgo tik mamos pieną) turėtų pridėti dar 500 kcal.

Pavyzdžiui, mūsų minėta 30 metų 170 cm ūgio Daiva dirba buhalterijoje ir nedaug sportuoja, sveria 70 kilogramų, tačiau norėtų sverti 66 kg. Esamai kūno masei palaikyti jai reikėtų:

(66×10 + 6,25×170-5×30-161)+800 = 2211,5 kcal

Norint netekti pusės kilogramo per savaitę, kasdien reikia suvalgyti 500 kcal mažiau nei jų reikėtų esamai kūno masei palaikyti. Taigi Vita turėtų  kasdien suvartoti apie 1712 kcal. Tuomet svoris negreitai, bet užtikrintai mažės.

Jei apskaičiavusios gavote mažesnį nei 1200 kcal kiekį – kalorijų taip griežtai nemažinkite. Geriau imkite aktyvinti gyvenimo būdą. Jei maitinate krūtimi, kasdien turite suvartoti jokiu būdu ne mažiau 1500 kcal.

Lieknėjimo taškų lentelė

Kruopščios matematikės gali pačios kiekvieną suvalgomą kaloriją apskaičiuoti pagal produkto maistinę sudėtį, valgomą kiekį pasvėrusios, sudauginusios… Taip iš tiesų būtų tiksliausia. Toms kurioms matematika ne prie širdies, kurios neturi nei noro, nei laiko skaičiavimams, paprastesnė išeitis būtų skaičiuoti taškus. Ne taip tikslu, bet nereikia kartu nešiotis skaičiuoklės – be to, padeda valgant ne namuose, ne savo pagamintą maistą.

Įsivaizduokite, kad vienas taškas lygus 100 kalorijų. Taigi padalinus gautą kalorijų kiekį iš 100, žinosi, kiek taškų kasdien gali sau leisti suvartoti. Daiva galėtų suvartoti 17 taškų.

Nulis taškų – tad gali valgyti ar gerti kiek telpa neskaičiuodama:

Vanduo, mineralinis vanduo, citrina, nesaldinta ir nebalinta kava, natūrali ar žolelių arbata, dirbtiniai iš aspartamo pagaminti saldikliai (,,Canderel”, ,,Hermesetas Gold”), ,,Coca cola light”, ,,Pepsi ligh”, sultinys iš kubelių arba nuriebintas mėsos sultinys (išvirtą iš mėsos, daržovių sultinį atšaldyti ir nugriebti riebalus), druska, kuo įvairiausi prieskoniai, actas, salotos, cikorijos, kiniški kopūstai, agurkai (švieži ir rauginti), česnakai, svogūnai.

Pieno produktai

Produktas Taškai
Stiklinė (250 ml) lieso pieno ar raugintų pasukų, liesų išrūgų, lieso kefyro, 200 ml 2,5% pieno, 1,5% rūgpienio, pusė stiklinės natūralaus karvės pieno, trečdalis stiklinės grietinėlės 1
2 šaukšteliai kondensuoto su cukrumi pieno 0,5
100 g liesos varškės, pagardintos saldikliu, šaukštu trintų uogų ir šaukštu pieno 1
50 g riebios varškės, 70 g 7% varškės, 80 g grūdėtos varškės 1
50 g grietininių ledų arba 100 g vaisinių ledų 1
Indelis (125 g) neriebaus vaisinio jogurto, indelis (150 g) natūralaus jogurto, pagardinto saldikliu ir šaukštu uogų 1
Indelis (125 g) grietininio jogurto su vaisiais 1,5
Varškės sūris – gali būti su priedais (100 g), glaistytasšokoladu varškės sūrelis (50 g) 2
20 g 50% riebumo fermentinio sūrio, 30 g fermentinio 30% riebumo sūrio, 35 g 22% riebumo lietuviškos varškės sūrio, 50 g tepamo ,,Belette” neriebaus sūrio 1
Lėkštė pieniškos daržovių sriubos 1
Lėkštė pieniškos kruopų ar makaronų sriubos 1,5
Riebaluose iškepti 2 lietiniai su varške ir grietine 4,5
Varškės apkepas su padažu 3,5
Vaikiškas maistas iš pieno ir šokolado ,,Monte” – 62,5 g indelis 1
Indelis varškės kremo su vaisiais ,,Fruchte-Traum” light 1
Indelis desertinės varškės su jogurtu ir ananasais 2

Baltyminiai produktai (mėsa, žuvis, kiaušiniai)

Produktas Taškai
1 kiaušinis + 1 baltymas 1
80 g virtos ar kitaip be riebalų paruoštos žuvies 1
40 g virtos ar kitaip be riebalų paruoštos liesos mėsos 1
100 g virtų pupelių, žirnių, lęšių 1
Pieniška dešrelė 1
1 silkės filė (be aliejaus) 1,5
Porcija keptos riebaluose žuvies 2
Įprastinis mėsos kotletas (neskaičiuojant padažo) 2
Kijevo kotletas 4
Riebaluose keptas džiūvėsėliais apvoliotas kepsnys 5
Porcija balandėlių (2 vnt.) be padažo 3
4 krabų lazdelės, 3 šprotai, 1 sardinė aliejuje (nuvalius aliejų) 1

Grūdiniai produktai, bulvės, saldumynai 

Produktas Taškai
Pusė stiklinės vandenyje virtų kruopų ar makaronų (30 g nevirtų) 1
2 nedidelės bulvės arba 10 vienetų bulvių traškučių 1
Riekelė (35 g) duonos su saulėgrąžom, 50 g riekė juodos duonos be sėklų (,,Močiutės”, ,,Grūdėtoji močiutės” ir pan.), 30 g riekelė baltos duonos 1
2 šaukštai miltų (30 g) 1
30 g porcija pusryčių javainių (,,Muesli”) 1,5
30 g kukurūzų dribsnių 1
50 g konservuotų kukurūzų 0,5
5 tipiški kvadratiniai tešlainiai 2
4 traškučiai 1
Vienas ,,pirktas” vaflis iš pakelio 1,5
Lėkštė liesame piene virtos kruopų košės (be sviesto) 2
Porcija apkepo su varške (neskaičiuojant padažo) 2,5
Porcija virtų varškėčių 2,5
Gabalėlis (100 g)  riebaus torto 5
Gabalėlis (100 g) torto su jogurtu, vaisiais 4
¼ plytelės šokolado 1,5
2 šokoladiniai saldainiai 1
8 gabalėliai cukraus 1
Bandelė (su cinamonu, aguonomis, obuoliais, varške) 2
Porcija tarkuotų bulvių cepelinų (neskaičiuojant padažo) 5
Porcija virtų bulvių cepelinų (neskaičiuojant padažo) 3
Pica (1 porcija) 6,5

Vaisiai – 1 taškas

Produktai
 6 slyvos, 4 abrikosai, 2 kiviai, 2 mandarinai, 1 nemažas obuolys, persikas, apelsinas, kriaušė, pusė greipfruto, riekė ananaso, meliono ar arbūzo, 2 nektarinai , bananas
Stiklinė vynuogių, mėlynių, serbentų, aviečių, trešnių, vyšnių
300 g braškių
2 gabalėliai konservuotų kriaušių, konservuoto ananaso, 3 konservuotos slyvos
Stiklinė natūralių apelsinų sulčių, obuolių sulčių, ananasų sulčių
Pusė stiklinės vynuogių sulčių
6 džiovintos slyvos, 7 puselės džiovintų abrikosų, 4 griežinėliai džiovinto obuolio

Riešutai ir sėklos  -  1 taškas

Produktai
Šaukštas aguonų, kokoso drožlių

1 kupinas šaukštas sezamo, linų sėklų

4 braziliški riešutai, 10 migdolų, 3 šaukštai žemės riešutų,  saulėgrąžų sėklų, 8 graikiški riešutai, 17 anakardo riešutų

 Daržovės (šviežios ar šaldytos), grybai: 

Produktas Taškai
200 g cukinijos, aguročių, baklažano, brokolių, žiedinių kopūstų, moliūgų, pievagrybių, paprikos, raugintų kopūstų 0,5
100 g burokėlių,
150 g šparaginių pupelių, kopūstų, briuselio kopūstų, morkų 0,5
Lėkštelė pirktų žalių daržovių salotų su aliejumi ar majonezu 2
75 g žalių žirnelių 0,5
Namie pagamintos salotos iš 200 gramų įvairių daržovių ir šaukštelio aliejaus (gali pridėti kiek nori citrinos sulčių, acto ar pan.) 1
Balta mišrainė, burokėlių salotos 2,5
Daržovių sriuba mėsos sultinyje (be grietinės) 1
200 g grybų 0,5

 Riebalai 

Produktas Taškai
1 arbatinis šaukštelis (5ml) aliejaus – tiksliausia aliejų matuoti būtų švirkštu be adatos 0,5
1 kupinas šaukštelis įprastinio arba 1 šaukštas neriebaus majonezo 0,5
1 šaukštas 30% grietinės (ar du šaukštai neriebios, 15% grietinės) 0,5
2 šaukštai miltinio padažo 0,5
1 šaukštelis sviesto 0,5
¼ avokados 1

Alkoholiniai gėrimai (beje, alkoholio gerti lieknėjant ypač nepatartina!)

Produktas Taškai
150 ml sauso vyno 1
200 ml džino su tonika 1,5
100 ml šampano (kuo saldesnis, tuo kaloringesnis) 1
Taurelė likerio (30 ml) 1
Taurelė degtinės (25 ml) 0,5

Kasdien ne mažiau kaip 2 taškus turėtumėte surinkti iš vaisių, 2 – iš pieno produktų, 2 – iš baltyminių produktų (mėsos, žuvies ar kiaušinių), 4 – iš grūdinių produktų, 2 – iš daržovių, 1 – iš ,,gerųjų” riebalų (aliejaus, riešutų ar sėklų). Jei jaučiate alkį – rinkitės kuo liesesnius, mažiau kaloringus produktus – jų galėsite sau leisti suvalgyti daugiau, taip mažiau jausite, kad laikotės dietos. Jei esate įpratusi valgyti mažai ir alkis nevargina, galite dažniau pasilepinti kaloringesniais produktais, žinoma, neužmiršdamos neviršyti leistino taškų skaičiaus.

Konsultavo gydytoja dietologė Jūratė Lipeikaitė.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


3 + aštuoni =