Nėštumas ir folio rūgštis

178_resize

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Kodėl folio rūgštis vadinama „nėštukių vitaminu“ ir kodėl ją turėtų vartoti ir ne nėščios moterys?

Devyndarbis vitaminas B9

Folio rūgštis (vitaminas B9) stimuliuoja ir reguliuoja kraujodaros procesus, turi įtakos aterosklerozės profilaktikai, yra vienas iš aminorūgščių sintezės stimuliatorių, o svarbiausia – būtinas naujų organizmo ląstelių gamybai. Nėščiosioms šis vitaminas svarbus todėl, kad užtikrina normalų vaisiaus nervinio vamzdelio susidarymą.

Deja, organizme niekuomet nebūna daug folatų (rūgščių) atsargų.

Folio rūgšties šaltiniai

Natūraliai folio rūgštis randama žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, brokoliuose, citrusiniuose vaisiuose, kepenyse, mėsoje, sūryje, varškėje, avižų kruopose, bulvėse, ankštinėse kultūrose, riešutuose, rupioje duonoje, javainiuose, makaronuose, kiaušiniuose, avokaduose, alaus mielėse, kviečių gemaluose.

Regis, sveikai ir suderintai maitindamiesi neturėtume patirti folio rūgšties trūkumo. Nors špinatai, brokoliai ir mandarinai nėra lietuvių nacionaliniai valgiai, tačiau mes mėgstame mėsą, sūrį, varškę, pupeles. Tada kodėl gydytojai pataria folio rūgšties vartoti papildomai, o ypač tai daryti ragina reprodukcinio amžiaus moteris?

Pagrindinė priežastis – folio rūgšties įtaka vaisiaus apsigimimams. Tai jau įrodyta ir neginčijama, todėl prieš pastojant gydytojai pataria moteriai bent 3 mėnesius vartoti folio rūgštį ir jokiu būdu nenustoti gerti šį papildą pastojus. Logiška, nes nėštumo metu moters organizmas pareikalauja gerokai daugiau folio rūgšties nei įprastai. Todėl prieš nėštumą reikia labai gerai papildyti jos atsargas, kad užsimezgęs vaikutis galėtų semti šią statybinę medžiagą iš mamos organizmo neskaičiuodamas. Su maistu moteris negali gauti tiek folio rūgšties, kiek jos reikia jai ir augančiam įsčiose vaisiui. Neseniai Norvegijoje buvo atliktas tyrimas, per kurį buvo ištirta per 40 000 nėščiųjų mityba. Paaiškėjo, kad norvegės su maistu gaudavo tik nedidelę dalį nėščiosioms rekomenduojamos folio rūgšties.

Folio rūgštis – ne tik nėštukėms

Nors B9 ir vadinamas „nėštukių vitaminu“, jis reikalingas visoms ir visiems visą gyvenimą. Folio rūgštis yra vandenyje tirpstantis vitaminas, todėl organizmas pašalina jo perteklių ir – deja – ilgai neužlaiko atsargų. Kita bėda – net ir labiausiai savo mityba besirūpinantys žmonės negali gauti reikalingo folio rūgšties kiekio, nes ji žūsta šiluma apdorojant maistą – verdant, kepant, troškinant.

Kodėl dar svarbi folio rūgštis:

  • Ji būtina organizmui augti ir vystytis, naujoms ląstelėms susidaryti, DNR gamybai.
  • Svarbi normaliai smegenų funkcijai, protinei ir emocinei sveikatai.
  • Kartu su vitaminu B12 reikalinga raudonosioms kraujo ląstelėms susidaryti ir geležies panaudojimui organizme.
  • Didina apetitą ir skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, padeda apsisaugoti nuo žarnyno parazitų ir apsinuodijimo maistu, svarbi normaliai kepenų veiklai.
  • Sopina cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje.
  • Kartu su vitaminu B12 ir vitaminu C padeda suvirškinti ir pašalinti iš organizmo senus ir sintetinti naujus baltymus.
  • Gali padėti išvengti kai kurių vėžio formų ir širdies bei kraujagyslių ligų.
  • Gali palengvinti depresijos simptomus.

Folio rūgštį papildomai turėtų vartoti:

Moterys, sergančios žarnyno ligomis dėl susilpnėjusios rezorbcijos.

Vartojančios kontraceptines tabletes.

Sergančios cukriniu diabetu, epilepsija.

Geriančios vaistus nuo traukulių.

Vartojančios alkoholį, rūkančios.

Sergančios mažakraujyste.

Vartojančios rūgštingumą mažinančius vaistus.

Ir, žinoma, prieš pastojimą, nėštumo metu ir žindydamos.

Esant ryškiam folio rūgšties trūkumui pasireiškia anemija, silpnumas, greitas nuovargis, anoreksija, viduriavimas, galvos skausmai, nuotaikos pakitimai, depresija.

Dar apie folio rūgštį

Žalias daržoves gaminkite mažame kiekyje vandens ar garuose, tada jose liks daugiau folio rūgšties.

Norint išvengti vaisiaus vystymosi sutrikimų, prieš pradedant kūdikį daugiau folio rūgšties turėtų vartoti ne tik moterys, bet ir vyrai. Folio rūgšties trūkumas blogina spermos kokybę, todėl didėja vaisiaus apsigimimų tikimybė. Nustatyta, jog vartojant didesnį folio rūgšties kiekį (daugiau nei 700 μg per dieną), spermatozoidų chromosomų mutacijos tikimybė sumažėja 30 proc. Todėl vyrai mažiausiai tris mėnesius prieš pradedant kūdikį turėtų papildomai vartoti folio rūgšties.

JAV ir Airijoje buvo atliktas tyrimas su 38 000 moterų. Jis įrodė, kad folio rūgštis gali padėti išvengti pirmalaikio gimdymo. Nustatyta, kad moterims, kurios prieš pastodamos metus ar daugiau vartojo folio rūgšties papildus, rizika gimdyti tarp 20 ir 28 nėštumo savaitės buvo 70 procentų mažesnė.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


du − = 1