Naujo numerio tema

Pirmoji košė – subtiliau nebūna

Prieš kelis mėnesius žurnale rašėme apie naujausias papildomo maitinimo tendencijas – Europos gastroenterologai siūlo kūdikius pradėti papildomai maitinti ne nuo 6, o nuo 4 mėnesių. Kokia turi būti pirmoji kūdikėlio košė?

 

Konsultuoja dr. Vaidotas Urbonas,

gydytojas vaikų gastroenterologas

Daržovės ar kruopos?

Nuo 1995 metų, kai buvo atnaujintos PSAO papildomo maitinimo direktyvos, pirmiausia buvo patariama kūdikiams virti daržovių košę. Kad būtų galima sužinoti, ar kūdikis nėra alergiškas kuriai nors daržovei, buvo patariama pradėti nuo morkos, paskui pridėti moliūgo, vėliau bulvės ir t.t. Vėliau, pastebėjus, kad 6 mėnesių kūdikiams drastiškai krenta hemoglobino kiekis (nes pasibaigia gimstant iš mamos gautos geležies atsargos), buvo siūloma papildomą maitinimą pradėti nuo mėsos tyrės. Dabar rekomendacijos švelnėja, ir mama gali pati nuspręsti, kokia košė bus pirma.

„Nėra nurodyta, kokia košė turi būti pirma. Grūdinės ir daržovių košės yra lygiavertės, todėl abi gali būti pirmos. Apsispręsti padeda sezonas. Vasaros pabaigoje, rudenį, kai daržovės šviežios ir gyvos, pirmoji košė turėtų būti daržovių. Be to, lengviau kontroliuoti daržovių ekologiškumą, ypač jei patys užsiauginame. Deja, grūdų auginimo procesas nenuspėjamas. Lieka tik pasitikėti“, – sako dr. Vaidotas Urbonas.

Jei 4 mėnesių kūdikiui pradėsime duoti daržovių košės ir pakeisime ja vieną maitinimą mamos pienu, tai po 2 savaičių galime įvesti antrą košę – kruopų. 5,5 mėnesių galime pradėti duoti mėsos, ir taip tęsti iki metų pabaigos – 2–3 kartus per dieną mamos pienas, 3 kartus košės.

PSAO pirmąją kruopų košę daugelį metų siūlydavo įvesti ryžių. „Logiška, nes dauguma pasaulio šalių kitų kruopų beveik nevartoja. Tik Skandinavijos šalys ir Lietuva su savo kaimynėmis valgo įvairiausių kruopų košių. Prieš kelerius metus ryžiuose atradus didelius neorganinio arseno kiekius (ypač ryžių piene), Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugija išleido rekomendacijas (2015 m.) nenaudoti kūdikiams ir vaikams ryžių pieno. Skandinavai nuėjo dar toliau – jie pataria ryžių košės kūdikiams duoti itin retai, nes didelė tikimybė, kad su koše kūdikis gaus neorganinio arseno. Remdamasis šiais faktais, siūlyčiau pirmiausia duoti grikių ir avižų košes. Pagal daugelį savybių šios kruopos yra labai sveikos“, – pataria docentas.

Linos Ruškytės nuotrauka

Košės konsistencija ir gamyba

Mamos gali rinktis keletą kruopų košių gamybos būdų: pirkti sausas užpilamas košes; virti viso grūdo košes ir išvirtas trinti; malti kruopas kavos malimo mašinėle ir virti susmulkintas (arba pirkti jau sumaltus ruošinius).

Pasak vaikų gastroenterologo, geriausia yra grynas grūdas, tačiau kūdikis iš grynų kruopų išvirtos košes nesuvalgys – per rupi. Nors kūdikių maisto lentynose aibės užpilamų ar per kelias sekundes pagaminamų košių, verčiau kūdikiams duoti „gyvas“ košes, virtas iš kiek apmaltų kruopų. Apmaltos kruopos nepraranda gerųjų savybių, greičiau išverda, o košės konsistencija idealiai tinka kūdikiui.

Tirpstančios košės kūdikiui galima duoti išimtiniais atvejais, pavyzdžiui, kelionėje, tačiau ji nepakeis tikrų grūdų košės.

„Jeigu kruopas vis dėlto malame namuose, jų nereikia sumalti iki miltų. Jeigu vaiko gomurys nėra superjautrus, tai nieko tokio, kad jis praris ir didesnį kruopos fragmentą“, – sako vaikų gydytojas.

Iš dribsnių verdama košė irgi ne išeitis, nes dribsnių gamybos metu kruopos traiškomos ir nebetenka kai kurių medžiagų. Be to, nuo perdirbto maisto (o dribsniai ir yra toks maistas), gerokai didėja glikeminis indeksas. Išimtis – avižų dribsniai, kurie lieka vertingi, tačiau tik tie, kurių virimo laikas gana ilgas – bent 5 minutės. Kuo trumpesnis virimo laikas nurodytas ant dribsnių pakelio, tuo labiau jie perdirbti ir mažiau vertingi.

Ar sveika valgyti „iš stiklainiukų“

Kas geriau – virti košes namuose ar nusipirkti jau paruoštas?

Namuose gaminamas maistas turi vieną priedą, kurio neturi joks pirktas, – mamos meilę. Tačiau numenkinti pirkto maistelio tikrai negalima – kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų maisto produktų gamyba kontroliuojama griežčiausiai pagal tarptautinius reikalavimus. Tikrinama kiekviena produkto partija, kad ji atitiktų reikiamus standartus. Kai kontroliuojant aptinkama, kad gamintojas pažeidė nustatytas gamybos sąlygas ar higienos reikalavimus, panaikinama gamybos licenzija.

Jei kūdikiui gaminate maistą namuose, turite pirkti tik ekologišką mėsą, kruopas ir daržoves. Deja, pardavėjų turguje bei tiekėjų į parduotuves sąžiningumo sukontroliuoti neįmanoma. Ekologiškai pagaminta produkcija yra brangesnė už įprastinę, todėl teiginys, kad namie gaminti kūdikiui maistą pigiau nei pirkti, nebetenka prasmės. Jei norite kūdikį maitinti tikrai sveiku maistu, jis bus nepigus – ar pirktas, ar virtas iš ekologiškų daržovių, mėsos.

Žymos:

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ vienas = 6