Ar norite nustebinti artimuosius vaišėmis, paruoštomis pagal žaliojo/gyvo maisto ruošimo principus? Dažnas esame atpratę nuo sočios vakarienės ir sunkaus maisto, todėl siūlau praturtinti šventinį stalą sena gera baltąja mišraine su riešutų majonezu, slyvų salotomis, burokėlių ravioliais, spanguolių kisieliumi be krakmolo ir netgi nekeptais kūčiukais! Sakote, be miltų, cukraus, pieno, kiaušinių ir mielių neišsiversite? Klystate… Be to, sparčiai suksitės virtuvėje, nes viryklės neprireiks!
Pavalgę jausitės žvalesni bei linksmesni, kadangi žaliasis/gyvas maistas neapsunkina skrandžio, o atvirkščiai – papildo organizmą „atomine“ energija.
Jei vis dėlto nepavyks išvengti sotaus valgymo maratono, siūlau greit pasirodysiančią knygynuose knygą. Štai keli receprai iš jos:
Kalėdinė arbata su riešutų pienu
Per žiemos šventes mano namai kvepia šildančiais prieskonių kvapais. Kokia žiemos šventė be kalėdinės arbatėlės. Kaip tik tokia ir yra ši arbata. Pasimėgaukite…
Arbatai reikės:
• ¼ šaukštelio cinamono
• ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
• ¼ šaukštelio kardamono
• ¼ šaukštelio malto imbiero
• žiupsnelio Kajeno paprikos
Riešutų pienui reikės:
• ½ stiklinės migdolų (patartina išmirkyti pernakt vandenyje, kad riešutai taptų gyvi ir maistingesni)
• 0,5 l vandens
Per naktį mirkytus migdolus susmulkiname maišytuve kartu su vandeniu, nukošiame tyrę per maišelį migdolų pienui košti. Išspaudų neišmeskite: jų galima įdėti į džiovinti skirtų sausainių tešlą, jomis sutirštinti padažus ir sriubas. Išspaudas laikykite šaldymo kameroje.
Į puodelį įberiame pusę šaukštelio paruoštos prieskonių arbatos, užpilame karštu vandeniu, uždengiame, kad pritrauktų. Nukoštą arbatą užbaltiname pasigamintu riešutų pienu.
Spanguolių kisielius
Kisielius gaminamas nenaudojant krakmolo ir neverdant. Taip išsaugomos visos maistinės, naudingos spanguolių savybės, gyvi fermentai ir vitaminai, kurie verdant žūsta.
Kisieliui reikės:
• 400 g spanguolių
• 100 g medaus
• 1,5 l vandens (geriausia iki 42 °C)
• 1 šaukštelio cinamono
• 1 šaukšto Psyllium*
Visus produktus sudedame į maišytuvą ir sumalame.
Psyllium nereikėtų dėti daugiau, nei nurodyta recepte, kitaip Jūsų kisielius virs drebučiais. Žinoma, tai irgi nėra blogai, tik kisielių teks kabinti šaukšteliu, užuot jį gėrus.
*Psyllium pagrindinė sudedamoji dalis yra balkšvųjų gysločių (Plantago ovata) sėklų luobelės. Užpiltos vandeniu sėklos veikiai jį sugeria ir išbrinksta. Sėklų organizmas nepasisavina – slinkdamos žemyn žarnynu jos tarsi šluota jį valo: absorbuoja ir pašalina toksinus iš virškinimo trakto, sureguliuoja tuštinimąsi, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Išgėrus rekomenduojamą šių skaidulų dozę, būtina išgerti papildomą stiklinę skysčio. Kad skaidulos organizme galutinai išbrinktų, reikia papildomų skysčių.
Balta mišrainė su veganišku česnakiniu majonezu
Mėgstamą baltą mišrainę galite valgyti be sąžinės graužaties. Dėkojame Jolantėlei už nuostabų receptuką. Pasivaišinusi jos mišraine negalėjau patikėti, kad visi produktai nevirti, bet skonis pasakiškas.
Mišrainei reikės:
• 100 g šaldytų žirnelių
• 60 g morkų
• 50 g raugintų agurkų
• 50 g šviežių agurkų
• 6 g porų
• 3 g krapų
• 2 g svogūnų laiškų
• 50 g cukinijų
• citrinų sulčių
• žiupsnelio druskos
• maltų juodųjų pipirų
• 3 šaukštų česnakinio majonezo
Veganiškam česnakiniam majonezui:
• 4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
• ½ šaukštelio maltų garstyčių
• ½ stiklinės anakardžių
• 2 česnako skiltelių
• 1 šaukštelio druskos
• 4–5 šaukštų citrinų sulčių
• ½ šaukštelio ciberžolės
• ½ stiklinės vandens
• 1 šaukštelio kario
Iš šaldymo kameros išimtus žirnelius perplauname tekančiu šiltu vandeniu, palaukiame, kol atitirps.
Morkas supjaustome šiaudeliais, pašlakstome citrinų sultimis, pabarstome žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų. Raugintus agurkus supjaustome kubeliais kaip svogūnų laiškus, porus – pusžiedžiais, krapus susmulkiname.
Visus produktus sumaišome su česnakiniu padažu. Papuošiame krapų šakele, apibarstome rupiai maltais juodaisiais pipirais.
Česnakiniam majonezui visus produktus sumalame maišytuve, kad būtų vienalytė masė. Šaldytuve majonezą galima laikyti 2–3 paras.
Kūčiukai
Kokios gi Kūčios be kūčiukų? NAUJIENA: nekepti kūčiukai. Juos mėgstame triaukšti kaip sausainėlius per visas šventes.
Reikės:
• 1 stiklinės maltų migdolų
• 1 stiklinės anakardžių
• ½ stiklinės medaus
• ½ šaukštelio natūralios vanilės
• ½ stiklinės aguonų
• žiupsnelio druskos
Iš visų produktų suminkome kočiojamos tešlos masę. Jei tešla per kieta, įdedame dar medaus. Jei per skysta, įmaišome daugiau maltų migdolų.
Iškočiotas ilgas norimo dydžio juosteles supjaustome kubeliais, sudedame į vaisių džiovintuvą arba orkaitę su džiovinimo programa. Džioviname 8–10 val. 42 °C temperatūroje.
Išdžiovintus kūčiukus, kad nesudrėktų, laikome sausai, pvz., užsukamuose stiklainiuose.
Sėkmės Jums linki knygos autorė Gražina.
***
Gražina Gum – medikė, menotyrininkė, projekto „Žalia mityba“ Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42“ įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food ( žalio maisto) virtuvės šefus (JAV). Veda žalio maisto ruošimo kursus, rengia stovyklas ir mokymus, skaito paskaitas.
Išmėginsiu minimas salotas su jūsų siūlomu veganišku majonezu. Turėtų būti skanu.