Patarimai, kaip šaldyti uogas

Vasaros-uogos

Visos uogos gali būti šaldomos

Tobula tai, kas paprasta. Vasarą ir rudenį mūsų gyvenamoje geografinėje juostoje yra bene didžiausias natūralių maisto produktų pasirinkimas. Deja, vitaminų sezonas užtrunka neilgai. Išeitis – uogas, vaisius ir daržoves užšaldyti.

Kaip pasiruošti uogas šaldymui

Visos uogos gali būti šaldomos. Jos sirpsta nuo birželio iki rudens. Pirmosios pasirodo valgomojo sausmedžio mėlynos uogytės, po to – žemuogės, braškės, mėlynės, avietės, juodieji serbentai ir t.t.

Šaldymui skirtos uogos turi būti pilnai prinokusios, vienodo vidutinio dydžio. Nereikia žavėtis pernelyg didelėmis uogomis. Pavyzdžiui, didelėse braškėse būna ertmių – dėl to sušaldyta uoga subliūkšta, praranda malonią išvaizdą. Šaldymui atrinkite nepažeistas puvinio ar mechaniniu būdu nesužalotas uogas. Čiuopiant jos rankose neturi ištižti, nebūti pernokusiomis. Uogas geriausia nuskinti saulėtos dienos vidurdienį. Geriausiai uogas šaldyti ne vėliau kaip praėjus 2 val. po derliaus surinkimo.

Tik ką nuskintas uogas nuplaukite tekančiu vandeniu, plaudami kiaurasamtyje pavartykite jų nepažeisdami – svarbu, kad vienodai nusiplautų visos uogos pusės. Po to uogas padžiovinkite ant kelių sluoksnių marlės ar švaraus medvilninio rankšluosčio, kad nuo jų nutekėtų plovimo vanduo. Uogas džiovinkite kambaryje, kuriame neskraido musės ir neropinėja jokie vabalai – tarakonai, faraoninės skruzdės ir pan.

Kaip šaldyti uogas

Po nuplovimo nudžiūvusias uogas nedelsiant dera sudėti į šaldiklio (o ne šaldytuvo!!!) kamerą, kurios režimas nustatytas – 18-20°C temperatūrai.

Uogas paberkite vienu sluoksniu (vieną šalia kitos, tačiau, kad nebūtų sulipusios) ant specialiai šaldymui skirtų maišelių ar lentelės. Vienas uogų sluoksnis greičiau ir geriau sušąla. Nestambios uogos sušąla per 10-15 min. Sušaldytas uogas nerūdijančio plieno ar mediniu šaukštu sukrapštykite į mažus maišelius, užriškite. Į maišelį įdėkite 2-4 ar daugiau valgomuosius šaukštus uogų – tiek, kiek jų per kartą suvalgys šeima. Sušaldyti maišeliai gali būti palikti šaldiklio šaldymo kameroje arba tuojau pat perdėti į šaldytuvo šaldymo kamerą, jeigu joje įmanoma palaikyti nors – 4°C temperatūrą. Geriau, kad šaldymo kameroje sušaldytų uogų maišeliai nesimaišytų su žuvies ar mėsos gabalais. Šaldytas uogas galite laikyti ir specialiose tam skirtose šaldymo dėžutėse (vienkartinėse arba daugkartinio naudojimo).

Kokių uogų nedera šaldyti

Tik šviežia uoga yra ne tik vitaminų, bet ir kitų organizmui reikalingų medžiagų gyvas šaltinis. Kuo ilgiau išlaikyta uoga, tuo mažiau ji jų turi. Geros kokybės uogos tiesiog kvepia joms būdingu kvapu, paragavus skonis būna ryškus, būdingas uogai. Šaldymui netinka uogos su raukšle (raukšlė – tai pačios uogos augant užgydytas jos sužeidimas), „išbertos“ įvairiomis dėmelėmis ar puvinio pažeistos, patežusios, praradusios savo natūralų blizgesį. Netinka šaldyti ir tų uogų, kurias nusipirkę kelias dienas laikėte šaldytuve. Šaldymui netinka uogos, įsigytos stambiuose prekybos centruose, nes neaišku, kiek laiko praėjo, kol jos pateko ant prekystalio, ir kiek kokių cheminių medžiagų jos „ragavo“, kad išlaikytų patrauklią išvaizdą. Geriausios uogos yra iš ekologinių ūkių ir patikimų individualių augintojų, kurie augalų netręšia žmogaus išmatomis, o lysvėse „nesigano“ šuniukai ir kačiukai.

Keli patarimai

Geriau šaldyti vėlyvųjų ar remontantinių veislių braškes, nes jos ilgiau bus šviežios. Prieš šaldant braškių nereikia barstyti cukrumi, nes vaikas turi pajusti natūralų uogų skonį.

Miško žemuogės yra kvapesnės už braškes ir sode užaugintas žemuoges. Sukauptų naudingų medžiagų kiekiu miško žemuogės šiek tiek pranoksta braškes. Miško ir sodo žemuogės greičiau užšąla nei braškės, nes jos yra mažesnės. Žemuogių sėklose yra daug geležies, tačiau ji pasisavinama tik tuomet, kai sėklytės sutrinamos. Praktiškai padaryti tai yra labai sunku.

Geriau kiekvienas uogas šaldyti atskirai.

Galite šaldyti ir trintas žemuoges ar braškes. Kelis kartus tekančiu vandeniu perplautas žemuoges ar braškes pertrinkite, supilstykite į mažus sandariai užsukamus stiklainiukus ar specialiai šaldymui skirtas dėžutes (50-100 g /ml/ talpos) ir tuojau padėkite į šaldiklį. Jau praėjo laikai, kai iš braškių buvo verdami džemai, uogienės ar kompotai.

Galite uogas sutrinti ir su cukrumi. Tam tinka juodieji serbentai, avietės, mėlynės. 1 kg uogų reikia mažiausiai 350 g cukraus ir 7-10 g citrinos rūgšties. Trintas su cukrumi uogas supilstykite į mažus stiklainiukus ir sudėkite į šaldytuvą (ne į šaldymo kamerą). Trintos su cukrumi uogos yra mažiau vertingos nei šaldytos, tačiau gerokai vertingesnės už uogienes.

Galima šaldyti ir slyvas (išėmus kauliukus), ir kriaušes (išėmus sėklynus).

Jei turite savo sodybą ar sodą, auginate ekologiškas daržoves, galite žiemai užsišaldyti žirnelių, šparaginių pupelių, žiedinių kopūstų, brokolių, Briuselio kopūstų, krapų, petražolių. Šaldymui skirtas daržoves tuojau po jų nuskynimo kruopščiai nuplaukite, leiskite nuvarvėti, sudėkite ant plonos lentelės ar lėkštutės ne storesniu kaip 1 cm sluoksniu ir įdėkite į šaldiklio kamerą. Daržovė sušąla per 20-30 min. Po to jas sudėkite į plastmasinius maišelius po tokį kiekį, kurį šeima suvartos per vieną kartą. Vienu metu gali būti šaldomos vienos rūšies daržovės. Po 20-30 min. gali būti pradėta šaldyti kita daržovių „partija“. Krapų, petražolių lapų patogu šaldyti „gniužuliukai“, kurių skersmuo ne didesnis kaip 5 cm. Gardinant patiekalą sušaldytą gniužuliuką paprasčiausiai paskuskite, jo nereikia atitirpinti.

Geriausia šaldytas uogas, vaisius ir daržoves suvartoti per 6-8 mėn. nuo sušaldymo momento.

Bobutės pyktis

„Marti jau kelis kartus priminė – nesivarginkite, nevirkite uogienių, mes uogas tik šaldysime. Kuo nusikalto uogienės? Anksčiau, kada tik norėjome, „kirtome“ uogienes, ir anūkams buvo skanu ir patys išgyvenome. Argi viską tinka šaldyti?“, – rašo skaitytoja-močiutė. Jai galima atsakyti – taip, užšaldytos uogos, vaisiai, daržovės naudingesnės už bet kokias uogienes, džemus, konservuotas sultis. Prisiminkime vieną „smulkmeną“ – anksčiau neturėjome galimybių išlaikyti maisto užšaldyto, dėl to ir nešaldėme. Ar prisimenate, kiek stiklainių „iššaudė“, kiek jų nesunaudotų likdavo metų metais, kiek prakaito išliedavote ir laiko prarasdavote juos beruošdama… Dabar viskas ir naudingiau, ir lengviau, tad nesmerkite marčios.

Konsultavo docentas Algimantas Vingras

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

 

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− penki = 2