Pirmoji mėsa. 100 rekomendacijų apie degtukų dėžutės dydžio gabaliuką

egles14

Eglės Gelažiūtės nuotr.

Kai kūdikiui sukanka 6,5-7 mėn. ir jis yra įpratęs prie pirmosios daržovių košės, galima pasiūlyti mėsos tyrės. Mėsos tyrė – tai labai smulkiai supjaustyta ar sumalta, kokybiškai išvirta liesa mėsa.

Ar būtina kūdikiui duoti mėsos?

Raudona (liesa) mėsa yra nepakeičiamų amino rūgščių, pilnaverčių, organizmui būtinų baltymų, kurių daugiau nei 90 proc. organizmas įsisavina, šaltinis. Raudonoje mėsoje yra daug mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, sieros, geležies, vario, cinko ir kitų, nedaug vitaminų (B1, B2, B6 ir kitų), nedaug cholino (medžiagos būtinos organizmui ir panašios pagal funkciją į vitaminus). Mėsa yra pagrindinis vitamino B12, kuris būtinas kraujodarai, šaltinis. Šio vitamino nėra kituose gyvūniniuose produktuose, o augaliniame maiste yra tik jo pėdsakai, kurie dažniausiai netenkina organizmo poreikių.

Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis įvairiose raudonos mėsos rūšyse yra nevienodas, pvz., triušienoje jų yra daugiau nei jautienoje ar veršienoje. Jaunų gyvūnų mėsoje visuomet yra daugiau visų minėtų medžiagų. Bet kurių jaunų gyvūnų mėsa yra lengviau virškinama ir įsisavinama, nes joje yra mažiau jungiamojo audinio. Todėl ji ypač tinka kūdikiams kaip pirmoji mėsa.

Vaikams, ypač mažesniems, labai naudinga garuose virta mėsa. Jokių mėsos patiekalų vaikams nedera ruošti mikrobangų krosnelėje, nes ten ruošiant pakinta dalis baltymų taip, kad jų organizmas nebesugeba pasisavinti.

Kokia mėsa labiausiai tinka kūdikiui?

Nėra vienos vertingiausios mėsos rūšies. Mėsų rūšys viena nuo kitos truputį skiriasi. Vienos – švelnesnės, minkštesnės, turi mažiau jungiamojo audinio, kitos – kietesnės, vienos turi daugiau riebalų, kitos – mažiau. Todėl, jei įmanoma, geriau, kai kūdikis gauna kelių rūšių mėsos.

Tinkamiausia pirmoji mėsa yra veršiena, nes joje daugiau nei kitoje gyvūninėje mėsoje lengvai pasisavinamos geležies ir aukštos kokybės baltymų, mažiau riebalų. Be to, ji yra minkšta, iš jos lengviau pagaminti mėsos tyrę. Jei nėra galimybių kaip pirmąją mėsą duoti veršieną, tiks triušiena, nutriena, o jų neturint – aviena ir kiauliena. Segantiems atopiniu dermatitu kūdikiams pirmoji mėsos tyrė turėtų būti pagaminta iš avienos. Paukštiena, ypač pramoniniu būdu užauginti broileriai (vištiena), nesvarbu, kokia jo dalis (krūtinėlė, ar šlaunys) bus skirta kūdikio mitybai, savo kokybe gerokai atsilieka nuo veršienos ir kitos gyvūninės mėsos. Jei norima duoti paukštienos, geriau tinka kalakutiena.

Nuo kokio kiekio pradėti ir iki kokio kiekio kokiomis proporcijomis didinti mėsos porcijas?

Mėsos tyrę pradėkite duoti su daržovių koše. Mėsos tyrės pirmąją jos davimo dieną duokite vieną arbatinį šaukštelį. Tokiam kiekiui mėsos tyrės pagaminti užtenka degtukų dėžutės dydžio mėsos gabaliuko. Kas antrą-trečią parą mėsos tyrės kiekį didinkite po vieną arbatinį šaukštelį iki 40-50 g parai. Toks mėsos kiekis kūdikiui gali būti sumaitinamas per vieną ar du kartus. Tokiam kiekiui liesos mėsos tyrės pagaminti reikės didoko muilo dydžio mėsos gabalo.

Kaip mėsą paruošti prieš virimą?

Geriausia kaskart pirkti šviežią mėsą, bet parduotuvėje ne visada norės Jums atpjauti „muilo dydžio gabaliuko“. Jei perkate didesnį mėsos gabalą, prieš dėdami į šaldiklį, supjaustykite nedideliais gabalėliais (100-200 g), kad kiekvieną kartą būtų patogu pasiimti vieną gabaliuką. Mėsą atšildykite kambario temperatūroje. Prieš virimą jokios mėsos nereikia mirkyti vandenyje. Ją nuplaukite šaltu vandeniu, pašalinkite sausgysles, paviršiuje esančius smulkius kauliukus (atsiradusius mėsą kapojant). Iš mėsos, kuri buvo kelis kartus užšaldyta, jokio amžiaus vaikams patiekalų gaminti negalima.

Kaip teisingai turi būti verdama mėsa?

Bet kokios rūšies mėsą ar paukštieną dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir neskubėdami virkite ant lengvos ugnies, kad vanduo įdėjus mėsą vos virtų. Tik taip verdant iš mėsos į vandenį išeina mažiau baltymų ir kitų medžiagų bei joje esančio vandens. Dėl to mėsa lieka minkštesnė, sultingesnė, turi daugiau nepakeičiamų amino rūgščių. Gerai išvirta mėsa yra minkšta, tačiau nepatižusi. Pervirta mėsa nesileidžia pjaustoma, veliasi apie peilį, neskani, limpa prie liežuvio. Verdama jaunų gyvūnų mėsa netenka daug – apie 40-50 proc. svorio. Pagyvenusių gyvūnų mėsa verdama netenka 25-40 proc. svorio. Daugiau svorio mėsa netenka, kai verdami nedideli gabaliukai.

Virimo laikas priklauso nuo verdamo mėsos gabalo dydžio – nedideli gabalai verda trumpiau. Todėl geriau virti vienodo dydžio, apie 100-200 g sveriančius gabalus ir kiekvienai mėsos rūšiai atrasti tinkamiausią virimo laiką.

Verdamas mėsos gabalas turi būti visiškai apsemtas, virš jo turi būti apie 2-3 cm vandens. Verdant vandens gali tekti įpilti.

Ar nupilti nuvirusį nuo mėsos vandenį?

Taip, nupilti. Iš nuvirto vandens negaminkite jokių sultinių. Kaip ir nebeduokite kūdikiui mėsos košės antrą kartą, jei jis iškart jos nesuvalgė.

Kuo skiriasi mėsos tyrės, gamintos namuose, nuo košių su mėsa, pardavinėjamų stiklainiukuose (skirtų kūdikiams)?

Visų pirma skiriasi kaina – pramoniniu būdu pagaminti patiekalai yra brangesni už pagamintus namuose, tačiau jie sutaupo daug mamos ar močiutės laiko. Labai svarbu norėti ir mokėti skaityti perkamų pramoniniu būdu pagamintų patiekalai su mėsa etiketes – pirkite tik tokius patiekalus, kurie skirti atitinkamo amžiaus kūdikiui. Pvz., 6,5 mėn. kūdikiui negalima duoti pramoniniu būdu pagamintų mėsos patiekalų, kurie skirti 8 mėn. ir vyresniems kūdikiams. Pirkite tokio dydžio pakuotes (stiklainiukus), kad kūdikis košytę suvalgytų per vieną kartą. Paimtą iš šaldytuvo indelį pašildykite šilto vandens dubenėlyje, o ne verdančiame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje.

Ar kūdikiams vietoj pirmosios mėsos gali būti duodamos įvairios dešrelės, juk jose yra jau trintos mėsos?

Ne. Dešrelės (nesvarbu, kad vaikai jas mėgsta), neatstoja namuose mamos kokybiškai išvirto mėsos gabaliuko. Tos mamos, kurios teigia, kad jei tai būtų blogas produktas, jų nereklamuotų, švelniai tariant, bijo pasakyti, kad jos nenori arba nesugeba išvirti mėsos gabaliuko. Kad ir kiek kainuotų dešrelės, į visas jas pridėta homogenizuotos mėsos, subproduktų ir produktų, mažai ką bendro turinčių su mėsa (pieno miltų, įvairių prieskonių, dėl kurių dešrelės įgauna pikantišką skonį).

Ar vaikams tinka žvėriena?

Kaip pirmoji mėsa žvėriena mažiau tinkama, nes ji yra kieta (nors ir gerai sutrinta, susmulkinta), sunkiau pasisavinama. Be to, ji turi būti labai gerai veterinariškai patikrinta. Net ir suaugusių žmonių patiekalams gaminti žvėriena, kad suminkštėtų, yra įvairiai marinuojama, mirkoma rūgščiuose marinatuose. Taip paruošta mėsa visai netinka kūdikiams.

Kokios mėsos tyrės labiausiai tinka alergiškiems kūdikiams, o kokios – ne?

Aviena, nutriena, o kartais ir kiauliena tinka alergiškiems kūdikiams. Vienam alergiškam kūdikiui geriau tinka viena iš minėtų mėsų, kitam – kita. Gyvūninės mėsos nereikėtų maišyti su paukštiena. Jei kūdikis yra alergiškas karvės pienui, jo pirmoji mėsa turėtų būti aviena ar nutriena.

Kokia mėsa labiausiai tinka mažakraujyste sergantiems kūdikiams?

Liesa veršiena. Vien veršiena ar kita gyvūninė mėsa mažakraujystės neišgydo. Ji tik organizmą papildo lengvai pasisavinama geležimi ir kokybiškais baltymais. Aptikus mažakraujystę kūdikiui būtina duoti tokio geležies preparato ir tiek laiko, kiek skirta jo gydytojo.

Ar kūdikiams ir mažiems vaikams tinka subproduktai – kiaulių ausys, kepenėlės, skrandžiai, širdys?

Ne, netinka. Iš jų negalima gaminti nei pirmosios, nei paskutiniosios kūdikių mėsos tyrės. Kiaulių ausų, skrandžių kūdikiai nesukramto. Kepenyse yra nukenksminamos organizmui svetimos, nuodingos medžiagos, tad jas ir suvalgome pasigaminę kepenų patiekalus. Iš širdies raumens kūdikiai sunkiau nei iš kitų raumenų pasisavina geležį ir aukštos kokybės baltymus.

Kūdikiams tinka šaltiena?

Ne, netinka, nes į ją, ypač pirktą, yra primaišoma bet kokių subproduktų.

O mėsos paštetai?

Irgi netinka. Kūdikis turi pajausti natūralų mėsos skonį. Namuose pašteto gamyba yra sunkus darbas. Vienam kartui gaminti paštetą vargu ar tikslinga. Į pramoniniu būdu pagamintus paštetus yra pridedama įvairių prieskonių ir neretai – įvairių subproduktų.

Kuo gali pakenkti mėsos perdozavimas? Kiek kartų per dieną kūdikis ir mažas vaikas gali valgyti mėsos tyrės?

Dienai kūdikiui užtenka 40-50 g liesos mėsos. Šį mėsos kiekį kūdikis gali suvalgyti per 1-2 kartus. Per didelis mėsos kiekis apkrauna dar nevisiškai subrendusius inkstus. Mėsai, kaip ir kiekvienam produktui, būtinas saikas. Valgant daug mėsos daugiau į organizmą pakliūva ir daugiau kenksmingų teršalų, esančių mėsoje. Kol kas joks gamintojas neskelbia, kad jo parduodama mėsa yra ekologiškai švari – gyvūnas buvo šertas pašarais užaugintais be chemijos, nešertas perdirbtais grūdais su priedais (kombikormu). Nerimta būtų teigti, kad visos daržovės ir vaisiai yra ekologiškai švarūs. Taigi, visi produktai turi būti valgomi su saiku.

Kokiomis proporcijomis mėsos košėje turi būti mėsa ir daržovės?

Kiekvienas kūdikis kasdien gali suvalgyti skirtingą daržovių košės kiekį. Svarbu ne košės ir mėsos santykis, bet tai, kad kūdikis per parą gautų 40-50 g liesos mėsos tyrės.

Su kokiomis daržovėmis geriausiai dera mėsa?

Su įvairiausiomis – tomis, kurias tik žinome. Svarbu, kad mėsos-daržovių košė nebūtų pagaminta su motinos pienu, pieno mišiniu, karvės pienu. Mat pieno reakcija yra labiau šarminė, dėl to sumažėja skrandžio rūgšties, pasunkėja ir sumažėja geležies, esančios mėsoje įsisavinimas.

Ar duodant kūdikiui mėsos košės reikia duoti atsigerti? Jei taip – ko?

Rūgštys padeda pasisavintigeležį. Galima duoti užsigerti mėsos košę sultimis.

Kuo gardinti mėsiškas tyres, skirtas kūdikiams?

Mėsos tyrės nereikia gardinti grietine, sviestu, aliejumi. Visi minėti produktai slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą, dėl to blogiau pasisavinama geležis, esanti mėsoje.

Ar mėsą galima maišyti su kruopų košėmis? Jei taip – su kokiomis?

Pirmojikūdikio košė yra daržovių košė. Pirmoji kruopų košė gali būti pradėta duoti tuomet, kai kūdikis jau yra pripratęs prie pirmosios daržovių košės, vaisių sulčių ir tyrelių, mėsos tyrės. Taigi – mėsos košė pradedama duoti mėnesiu anksčiau nei kruopų košė. Jai jau įvedamos kruopos, mėsos tyrė gali būti maišoma su nenušlifuotų ryžių (t.y. ryžių su jų luobelėmis) arba grikių koše.

Kokio tirštumo turi būti pirmoji mėsos tyrė?

Pirmoji mėsos tyrė turi būti skysta. Tuomet, kai kūdikiui sukanka 8 mėn., mėsą jau galima stambiau sutrinti. Grubesnis maistas skatina kūdikį jį trinti dantenomis – taip kūdikis mokosi kramtyti.

Kiek laikyti išvirtą mėsos tyrę? Ar galima ją sudėti į plastmasinius indelius ir padėti į šaldiklį?

Kiekvieną kartą mėsos tyrę ar grubiau sutrintą mėsą gaminkite prieš ja maitindami vaikutį. Jokiuose indeliuose (plastmasiniuose ar stikliniuose) negali būti sudarinėjamos pagamintos mėsos atsargos, nesvarbu kur jas ketinate laikyti – šaldiklyje ar šaldytuve.

Ar galima mėsos tyrės duoti vakarienei prieš pat miegą?

Rekomenduotina mėsos tyrę duoti kaip pietų patiekalą.

Kokios mėsos tyrės netinka nutukusiems vaikams?

Visiems kūdikiams pirmąją mėsą galima duoti tik liesą. Gyvūninė mėsa yra geriau nei paukštiena. Jokio amžiaus kūdikiams nerekomenduotina ančių bei žąsų mėsa, nes ji riebesnė už kalakutieną. Jei mėsa parinkta teisingai, kūdikis nuo jos tikrai nenutuks.

Kaip virti daržovių-mėsos tyrę – ar kartu visus ingredientus (kaip sriubą, o paskui viską susmulkinti), ar atskirai?

Sriubos, sriubytės, sriubutės, sultiniai jokio amžiaus kūdikiams neduodami, nes neturi mitybinės vertės. Pirmsios daržovių košės su pirmąja mėsa negalima keisti jokiomis sriubomis. Atskirai išvirtą mėsą reikia susmulkinti ir sumaišyti su daržovių koše.

Ką manote apie vaikus ir vegetarizmą?

Tik mėsoje yra vitamino B12, kuris reikalingas eritrocitams – raudoniesiems kraujo kūneliams, pernešantiems deguonį – susidaryti. Be deguonies gyvenimas neįmanomas. Pagalvokite, argi galima kūdikius ir vaikus sąmoningai „vesti prie ligos“ verčiant būti juos vegetarais? Europos Sąjungos valstybėms rekomenduotas sveikų kūdikių mitybos standartas aiškiai pasako:  „Vegetarizmas kelia susirūpinimą dėl to, kad atsiranda geležies, cinko, vitamino B2, vitamino B12, vitamino D, kalcio trūkumas ir neadvekvatus organizmo poreikiams energijos patekimas. Minėtų medžiagų trūkumas priklauso nuo vegetarizmo rūšies“.

Kas gali pakeisti mėsą, jei kūdikis ar mažas vaikas jos nevalgo?

Nėra produkto, kuris gali pakeisti mėsą. Tai, kad mėsos nevalgo sveikas kūdikis – šeimos problema. Galbūt siūlydami pirmąją mėsą kūdikiui suteikėte neigiamų emocijų ir dėl to jis vengia mėsos? Prisiminkite, kad ir pirmosios mėsos, ir bet kokio kito pirmojo produkto skonis kūdikiui yra naujas, prie kurio kartais pripranta tik per 15-20 davimo kartų. Kiekvieno kūdikio, vaiko apetitas, noras valgyti vieną ar kitą patiekalą nėra kompiuterinė programa, dirbanti pagal suaugusiųjų norą. Kai kūdikis nevalgo mėsos ar kito patiekalo ramiai, nuosekliai, kantriai ieškokite individualių būdų, kaip pakeisti situaciją. Nėra vieno vienintelio būdo, kuris visus nevalgančius mėsos „mygtuką paspaudus“ padarytų ją valgančiais…

Gyvūninę mėsę galite pakeisti kalakutiena. Pirmųjų metų pabaigoje kūdikiui galite duoti virtos žuvies. Jos duokite tiek pat, kaip ir mėsos. Geriau tinka gėlųjų vandenų žuvys. Riebiųjų (jūros ir vandenyno) žuvų kūdikis gali gauti 1-2 kartus per savaitę.

Kada duoti keptos vištos?

Keptos vištos galite duoti tik tuomet, kai vaikas gerai kramto, turi išdygusius krūminius dantis, taigi ne anksčiau nei antrųjų metų pabaigoje ar trečiųjų pradžioje. Rūkytos vištienos ar kitos paukštienos produktai nėra vaikų maistas. Jų, nepriklausomai nuo rūkymo būdo, vaikams galima duoti tik retkarčiais, kai jau sukanka 3 metai. Bet kokie rūkyti paukštienos ir mėsos gaminiai yra sunkiau virškinami, jose yra organizmui žalingų medžiagų.

Ar galima kūdikiams pirmąją mėsą duoti iš įvairių mėsos konservų?

Ne, nerekomenduotina, nesvarbu, kad ją lengvai galima smulkiau ar stambiau sutrinti, kad ji yra minkštesnė ir pan. Konservuose yra daug prieskonių ir riebalų, o vertingiausia mėsa mažajam žmogui šviežia įvairių rūšių mėsa.

Konsultavo docentas Algimantas Vingras.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ 9 = dvylika