Pirmoji pagalba šiuolaikinei mamai: krikštynų meniu

D3N_8766_WEB

Maistas ir dekoras bei nuotraukos „365 EVENTUS“ | Event & food styling

Meniu sudarymas ypatingoms šventėms išties įdomus bei malonus darbas, tačiau derėtų tai suplanuoti protingai, nes pagrindinis lietuvaičių bruožas visko užsakyti daugiau, kad tik nepritrūktų, sutinkamas ir dabar. Daugelis mamų rūpinasi ne tik suaugusiųjų, bet ir mažųjų degustuotojų skoniais, nustatinėja kiekius ir atidžiai renkasi maisto produktus. Kaip ir kiek skaičiuoti maisto krikštynoms? Ar galimos šventės be alkoholio? Kiek ir kokio maisto skaičiuoti vienam svečiui?

Krikštynų šventėje dalyvauja šeimos nariai ir giminaičiai, taigi, tiek amžiaus, tiek mentaliteto atžvilgiu skirtingi žmonės. Jei svečių nemažai, ruoškite furšetinį vaišių stalą, kad visi galėtų judėti ir bendrauti. Tokių vaišių metu patogu rinktis ir ragauti įvairius patiekalus, jaunesnieji šventės nariai turės progos pasitarnauti vyriausiems, o vaikučiai galės būti visų dėmesio centre.

Tokia vaišių forma turi specifinių reikalavimų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, kad šventė praeitų sklandžiai ir visiems suteiktų tik malonius pojūčius. Kai kurie patarimai, padėsiantys nesuklysti planuojant krikštynų valgiaraštį:

  1.  Patiekalai turi būti paruošti taip, kadbūtų galima valgyti tik su šakute, laikant rankoje lėkštę.
  2.  Venkite daug skirtingų, kontrastingų skonių ir maisto produktų, nes žmonės į savo lėkštę dažnai dedasi visko po truputį.
  3.  Pasirinkite įvairių spalvų ir tekstūrų patiekalus ir išdėstykite juos skirtingais aukščiais, kad stalas patraukliai atrodytų.
  4.  Patiekalus rinkitės tokius, kuriuos galite paruošti iš anksto: šaltuosius susipjaustyti, karštuosius lėtai kepti ar troškinti ir šventės dieną tereikės tik perkaitinti.
  5.  Saugios mitybos sumetimais, paruošę karštuosius patiekalus, atšaldykite juos kaip įmanoma žemesnėje kambario temperatūroje ir tuomet laikykite šaldytuve. Atšildydami pasirūpinkite, kad jie gerai perkaistų. Iš anksto apgalvokite, ar sutalpinsite ruošiamą maistą į savo šaldytuvą. Pasirūpinkite dėžutėmis su dangčiais, kad galėtumėte dėti vieną ant kitos. Gal verta prašytis ir į kaimynų šaldytuvą?
  6.  Planuodami meniu apgalvokite, ar turite tinkamą įrangą sumanytiems patiekalams paruošti.
  7.  Ruoškite maistą kiek įmanoma iš anksto, kad galėtumėte skirti kuo daugiau laiko svečiams ir džiaugtis švente.
  8.  Pasirūpinkite kėdėmis vyresniems svečiams ir keletu mažų staliukų.
  9.  Kad vaišintumėte svečius saugiai, patiekalus reikia išimti iš šaldytuvo kaip įmanoma vėliau – prieš pat atvykstant svečiams. Kadangi jūsų namuose nebus, pasirūpinkite pagalbininkais ir su jais iš anksto aptarkite „veiksmų planą“.
  10.  Suskaičiuokite turimus indusir, jei reikia, išsinuomokite ar pasiskolinkite, kad nereikėtų jų plauti šventės metu. Labai patogu išsinuomoti su galimybe grąžinti neplautus.

Šventės be alkoholio tampa įprastos Lietuvoje 

Krikštynos – ta šventė, kur tikrai galima apsieiti be alkoholinių gėrimų, kad nebūtų nuobodu, paruoškite atskirą įvairių vaisvandenių stalą. Nepatingėkite paruošti nealkoholinių kokteilių. Pasirūpinkite pakankamu ledukų kiekiu gėrimams. Jei ruošite kokteilius, jų „pagrindus“ pasigaminkite iš anksto ir laikykite šaldytuve uždaruose stiklainiuose. Gėrimus atšaldykite iš anksto ir laikykite termodėžėje su ledais maišeliuose. Visos jūsų pastangos nueis niekais, jei patieksite per šiltą baltąjį vyną ar šampaną!

Kiek skaičiuoti maisto, kad netektų išmesti?

Lietuvaičiai tikrai svetingi ir dažniausiai pagamina arba užsako maisto gerokai daugiau nei svečiai suvalgo. Norint to išvengti ir sutaupyti, padės keli patarimai:

  1.  Desertus rinkitės skirtingų tekstūrų: pvz., trapios tešlos pyragas, kreminis desertas (tiramisu), vaisinis (želė, vaisių salotos).
  2.  Kai svečių daugiau nei 20, maisto reikia planuoti mažiau, nei gautumėte padauginę 1 svečio poreikį iš svečių skaičiaus, t. y., 40-čiai svečių maistą reikėtų planuoti kaip 35-iems.
  3.  Jei ruošiate „canape“ (vieno kąsnio užkandžių) bufetą, planuokite 6-8 vnt. / 1 asm. Paruoškite ir karštų užkandžių, ir mini patiekalų (maždaug ketvirtadalio porcijos dydžio) dubenėliuose kartu su garnyru (pvz., plovas ar tadžinas), kuriuos patiekite su maža šakute.
  4.  Orientaciniai maisto kiekiai reikalingi vienam asmeniui šventėje:
  • 220 g mėsos,
  • 180 g žuvies,
  • 150 g daržovių,
  • 85−115g bulvių,
  • 60 g ryžių,
  • 30 g sūrio,
  • 2−3 desertai.

Pasiruoškite veiksmų planą iš anksto, kad išvengtumėte streso: vaikelio rūbeliai, maistas, gėlės, papuoštas automobilis, vaišės prie bažnyčios ar pakeliui į fotosesijos vietą, maistas ir gėrimai namuose, stalo ir aplinkos dekoras, kėdės, vaišės vaikams ir svečiams su spec. poreikiais, dovanėlės svečiams, atributika ir spaudiniai, ir t. t.

Yra ką paplanuoti!

Maistas ir dekoras  bei nuotraukos „365 EVENTUS“ | Event & food styling

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


keturi − 1 =