Kakavos milteliai yra vienas iš seniausių pasaulyje maisto produktų ir vienas iš sveikiausių. Įdomu tai, kad kakavos milteliai buvo naudojami jau daugiau nei 4000 metų. Juose yra daug angliavandenių, riebalų, baltymų, mangano, vario, magnio, geležies, fosforo, cinko, kalio, kiek mažiau seleno ir kalcio. Taip pat yra įvairių vitaminų, tačiau jų nėra daug. Polifenolių – biologiškai aktyvių medžiagų, koreguojančių biologinius procesus organizme, kakavoje yra daugiau nei bet kokiame kitame maiste. Kakavos milteliuose esančios medžiagos gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Kakavoje esantys serotoninas, triptofanas, tirozinas, fenilalaninas padeda žmogui pasijusti laimingam, pagerina nuotaiką, savijautą, o kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą.
Kokybiški kakavos milteliai yra šviesiai rudos spalvos, o jų skonis karstelėjęs. Renkantis kakavą, visada pirmenybę reikia teikti kokybei, t.y. jos milteliai turi būti be jokių priedų, be kakavos sviesto ar galimai su mažesniu jo kiekiu, ekologiški. Suprantama, tokių kaina yra didesnė. Būtina skaityti etiketes, nes rinkoje yra daugybė negyvų, chemiškai ir termiškai apdirbtų kakavos miltelių ar produktų su jais, kuriuose yra cukraus, dirbtinių saldiklių ir konservantų. Tokie produktai ne tik nepasižymi gerosiomis kakavos savybėmis, tačiau gali sukelti ir nepageidaujamą poveikį.
Vaikams mamos dažnai perka kakavos gėrimus, kurių pirma sudėtinė dalis – cukrus, o ne kakava. Šiuose gėrimuose, be cukraus, būna dar įvairių priedų. Kiekvieno vartotojo valia pasirinkti… Sveikatingumo tikslais geriausias pasirinkimas – nesaldinti kakavos milteliai.
Pieno skonį gerinti kakavos milteliais yra klaida, nes pienas blokuoja kalcio, esančio kakavoje pasisavinimą. Be to, kakavos milteliai nėra saldūs, t.y. nesuteikia trokštamo saldumo.
Kakava yra energiją suteikiantis ir maistingas produktas. Kakavoje esantis nedidelis kiekis kofeino gali tapti vaiko dirglumo, irzlumo, neramumo priežastimi. Dėl to vaikui ruošiant kakavos gėrimą, į šiltą vandenį kakavos miltelių reikia berti ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio ir gerai išmaišyti, nes kokybiški kakavos milteliai yra linkę nusėsti. Kakavą rekomenduotina gerti pusryčiams.
Saikingai kakavos milteliais galima pagardinti avižų košę, mamos ar močiutės iškeptus blynus, vaflius, pagamintus gėrimus.