Mamos receptų rubrikos šeimininkė – tinklaraščio cukrinisavinelis.lt įkūrėja Berta, šį kartą siūlo 4 receptus iš cukinijų. „Kaip man patinka tos pilnos pintinės cukinijų! Galėtų jos neištuštėti visus ištisus metus. Vis nepabosta gaminti cukiniškai. Ir kol šis sezonas dar tik prasidėjo, skubu juo mėgautis“, – sako Berta.
Cukinijų omleto blynai su varškės sūriu
Kokie gardūs vėlyvi savaitgalio pusryčiai su minkštais, puriais cukinijų omleto blynais, pagardintais šviežiu varškės sūriu ir petražolių lapeliais.
INGREDIENTAI 12–14 vidutinio dydžio blynų:
1 vidutinio dydžio cukinija;
½ vidutinio svogūno;
Gabalėlis sviesto;
Druskos;
Žiupsnelis džiovintų čiobrelių;
4 kiaušiniai;
Kelios šakelės šviežių petražolių;
Gabalėlis varškės sūrio;
Šlakelis alyvuogių aliejaus.
KAIP GAMINTI:
Nuluptą cukiniją stambiai sutarkuokite, svogūną – susmulkinkite.
Gabalėlyje sviesto lengvai apkepkite cukinijos tarkius ir svogūno gabalėlius. Pagardinkite druska ir džiovintais čiobreliais.
Kiaušinius išplakite, pagardinkite druska bei smulkintomis šviežiomis petražolėmis.
Į kiaušinių plakinį suberkite apkeptas daržoves, sudėkite varškės sūrio gabalėlius ir viską gerai išmaišykite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite vidutinio dydžio blynelius.
Cukinijos, įdarytos sorų kruopomis
Sorų kruopomis įdaryti cukinijų žiedai yra puiki idėja lengviems, paprastai pagaminamiems, maistingiems pietums. Ši idėja puikiai tinka ne tik mažajam puotautojui, tačiau ir visai šeimai! Mažyliui lengva valgyti tiesiog rankutėmis prieš tai viską šiek tiek susmulkinus, tad galima gaminti ir taikant BWL mitybos metodą.
INGREDIENTAI:
100 g sorų kruopų;
1 nedidelė cukinija;
½ nedidelio svogūno;
1 saldžioji paprika;
Gabalėlis sviesto;
50 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio.
KAIP GAMINTI:
Sorų kruopas išvirkite taip, kaip nurodyta ant pakuotės.
Cukiniją supjaustykite vidutinio storio griežinėliais ir išskobkite vidų. Taip pat nulupkite žievelę.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir papriką. Daržoves ištroškinkite su nedideliu gabalėliu sviesto. Paruoštas daržoves sumaišykite su sorų kruopomis ir parmezano sūriu.
Paruoštą įdarą dėkite į cukinijų žiedelius ir kepkite 180ºC orkaitėje apie 30 min. Arba, kol cukinijos suminkštės. Kepimo pabaigoje galite dar šiek tiek užberti sūrio.
Cukinijų ir daržovių apkepas
Kol namuose dar galima rasti naminių pomidorų, cukinijų ir, žinoma, bulvių, šeimyną lepinu nuostabiu šios trijulės apkepu. Paprastas jis ir nereiklus, paruošiamas vos per kelias minutes, bet tikrai sotus ir kiek neįprastas dėl jame paslėptų apkeptų svogūnų.
INGREDIENTAI:
2 didesni svogūnai;
Gabalėlis sviesto;
1 vidutinio dydžio cukinija;
2–3 didesnės bulvės;
2 didesni pomidorai;
Alyvuogių aliejus;
Šiek tiek druskos, džiovinto čiobrelio, bazilikų;
Sauja smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.
KAIP GAMINTI:
Svogūnus smulkiai supjaustykite ir apkepkite svieste, kol suminkštės.
Kepimo indą ištepkite sviestu ar kitais riebalais.
Cukiniją, pomidorus, nuluptas bulves supjaustykite vidutinio storio griežinėliais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, čiobreliais, bazilikais ir lengvai išmaišykite.
Paruoštas daržoves sluoksniuokite kepimo inde svogūnais.
Daržoves kepkite 180–200°C orkaitėje, kol suminkštės. Kepimo pabaigoje gausiau apibarstykite kietuoju sūriu ir dar kelias minutes apkepkite.
Apkepą galite valgyti tiek ką tik ištrauktą iš orkaitės, tiek jau gerokai pravėsusį.
Cukinijų ir kukurūzų salotos
Tai lengvos salotos su konservuotais kukurūzais ir parmezano sūriu. Dar šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių. Jos nuostabiai tinka su šilta naminės duonos bandele vakarienei arba tiesiog kaip garnyras prie mėgstamo rimto mėsiško patiekalo.
INGREDIENTAI:
1 nedidukė cukinija;
Indelis konservuotų kukurūzų;
Trupučiukas druskos, juodųjų pipirų;
Žiupsnelis raudonėlio;
Žiupsnelis bazilikų;
Sauja smulkiai tarkuoto parmezano;
Gabalėlis sviesto;
Šlakelis alyvuogių aliejaus;
Šlakelis citrinos sulčių.
KAIP GAMINTI:
Cukiniją supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
Į įkaitintą keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir suberkite cukinijų kubelius bei konservuotus kukurūzus. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, raudonėliais ir bazilikais. Kartkartėmis pamaišydami lengvai apkepkite.
Apkeptas daržoves pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus bei citrinos sulčių. Užbarstykite parmezano ir patiekite su mėgstamos duonos riekele.
Susiję straipsniai