Naujausi tyrimai rodo, kad kuo įvairesnį maistą vaikas gaus ankstyvojo papildomo maitinimo metu, tuo bus mažesnė alergijų tikimybė vėliau. Žinoma, čia kalbama apie natūralius produktus. Neveltui savo sodo ir daržo atsargas mes šaldome ir žiemai, – juk savos avietės, šilauogės ar žemuogės mažyliui bus kur kas sveikesnės, nei pirktos ir chemiškai apdorotos.
7–8 mėnesių kūdikis jau gali būti paragavęs kriaušių, obuolių, slyvų, persikų, abrikosų, bananų, avokadų, aviečių, braškių, žemuogių bei mėlynių.
Mažyliui iki vienerių metų derėtų vengti tik labai rūgščių, aitraus skonio vaisių ar uogų.
Ar pagaminti vos šaukštelį?
Jei nusprendėte sultis ir vaisių tyreles gaminti pati, o ne pirkti pagamintas pramoniniu būdu, apsiginkluokite kantrybe ir… gera virtuvės technika. Juk pirmus kartus kūdikis sulčių paragaus vos 3 ml. Tai yra gurkšnelis… Antrą kartą galbūt kiekis padidės iki 5 ml, kol kasdien didindami sulčių kiekį prieisite iki 50–60 ml.
Dėl arbatinio šaukštelio tyrelės ar sulčių neverta tepti keleto trintuvų, koštuvių ir kitų močiučių naudotų rakandų. Visa tai galima padaryti akimirksniu, jei po ranka naujos kartos, galingas trintuvas. Pavyzdžiui, šiuolaikiniai trintuvai „Zyle“ yra universalūs – jį naudosite ne tik kūdikio maisteliui gaminti pirmaisiais papildomo maitinimo mėnesiais, bet ir vėliau, ruošdami šeimai pietus. Tokie trintuvai nepamainomas pagalbininkas gaminant vaikų taip mėgstamas trintas sriubas, padažus, smulkinant kai kuriuos kietus produktus. Tas pats trintuvas gali tarnauti ir kaip prieskonių smulkintuvas, ir kaip sūrio tarka ar mėsos smulkinimo įtaisas. Kadangi „Zyle“ trintuvai yra galingi ir ilgaamžiai, jie tarnaus ir kūdikiui užaugus.
Tačiau pirmaisiais vaikučio auginimo metais jie yra vienas didžiausių mamos pagalbininkų.
Kodėl trintos uogos geriau nei virtos ar kaitintos garuose
Pasak docento Algimanto Vingro, naudingiausios yra šviežių vaisių, uogų sultys ir tyrelės, kai jos nepaveiktos aukštos temperatūros. Todėl gamindama naminį maistelį mama visada bus tikra, kad tyrelė neatšildyta antrąkart ar nuo sulčių pagaminimo nepraėjo pusė paros. Kai po ranka patogi virtuvės technika, kiekvienam maitinimui galima paruošti nedidelį kiekį tyrelės ar sulčių. Jei trintuvu susmulkinote didesnį kiekį uogų ar vaisių, geriau pasiūlykite jį vyresniems šeimos nariams ar suvalgykite patys, nes keletą valandų laikomas maistas nebetenka savo vertingųjų savybių. Mažyliui bus kur kas sveikiau, jei nedidelį kiekį paruošite iš naujo.
Tik tuomet, kai mažylis jau priprato prie vienos rūšies sulčių ar tyrelės, galima duoti kitos rūšies arba jas maišyti. Populiariausias morkų-obuolių sulčių derinys santykiu 1:1. Sulčių duokite saikingai, kad nesumažėtų suvalgomo motinos pieno ar papildomo tiršto maisto kiekis, nes sulčių, tyrelių maistinė vertė yra mažesnė.
Kaip teisingai paruošti ir sumaitinti sultis ir tyreles?
* Rinkitės ligų ir puvinio nepažeistus, nesuvytusius, natūralios spalvos vaisius ir uogas. Kirmino prakąstas obuolys yra tikrai geras, nes cheminėmis medžiagomis užterštų vaisių kirminai negraužia.
* Jokių vaisių, uogų prieš patiekalo ruošimą nemirkykite vandenyje.
* Uogas ir vaisius smulkinkite plastmasiniais arba nerūdijančio plieno virtuvės reikmenimis. Pavyzdžiui, šiuolaikinių „Zyle“ trintuvų peiliukai pagaminti iš titano, kuris net 6 kartus atsparesnis už įprastą plieną ir nereaguoja su maisto rūgštimis.
* Į sultis ar tyreles nedėkite cukraus ar medaus.
* Sultis ir tyreles kūdikiui duokite iškart po pagaminimo. Antrą kartą (po kelių valandų ar kitą dieną) to paties spaudimo sulčių kūdikiui neduokite.
* Neduokite sulčių kaip naktinio gėrimo.
*Sulčių ar tyrelių per dieną (kad ir per kelis kartus) neduokite daugiau kaip 120–180 ml.
* Sulčių geriau duoti po valgio, pvz., po daržovės košės, ypač jei ji buvo duota su mėsa. Sultyse esantis vitaminas C padeda pasisavinti geležį.
Susiję straipsniai