Kokio amžiaus vaikams galima duoti džiovintų vaisių, kokių ir kiek?

liekna

Produktai turi būti ne itin blizgūs ir ryškių spalvų

Kokio amžiaus vaikams galima duoti džiovintų vaisių, kokių ir kiek?

Džiovinimas – tai vienas iš seniausių konservavimo būdų. Džiovinant išgaruoja vanduo, o terpėje, kurioje jo nėra, negali daugintis bakterijos.

Džiovintuose vaisiuose, uogose, daržovėse išlieka mikroelementai, skaidulinės medžiagos, dalis vitaminų, angliavandeniai (gliukozė, fruktozė, sacharozė ir kiti). Skaidulinės medžiagos itin reikalingos virškinimo traktui.

Džiovinti vaisiai, uogos, daržovės laikomi stiklainiuose, uždarytuose dangteliais, vėsioje tamsioje vietoje.

Jokie džiovinti vaisiai, uogos, nesvarbu, ar jie džiovinti namuose, ar pramoniniu būdu savo maistine verte neprilygsta šviežiems ir šaldytiems vaisiams, uogoms, daržovėms. Džiovinti vaisiai, uogos tinka tik tuomet, kai nėra galimybės valgyti šviežių ar šaldytų vaisių, uogų ir daržovių. Jų gerai kramtančiam vaikui galima duoti išskirtinėmis progomis, pvz., vietoje saldainių. Džiovinti vaisiai ne tik patenkina saldumo poreikį, bet ir praturtina organizmą vitaminais ir mineralais, suteikia sotumo bei energijos. Džiovintų vaisių paros norma: 3–4 slyvos ar abrikosai, ar datulės, vaiko saujelė džiovintų uogų.

Sumalus džiovintus vaisius, uogas tinka įberti į įvairiausias košes, pudingus ir kitus desertus. Džiovintos, slyvos, obuoliai nuo seno yra vienas iš mėsos kepinių, troškinių ingredientų, be kurių neįsivaizduojamas šventinis stalas.

Džiovintų vaisių, uogų parduotuvėse dabar yra pačių įvairiausių. Nerekomenduotina vaikams pirkti džiovintų ne mūsų krašte užaugusių vaisių, uogų, daržovių, atkeliavusių iš mažai žinomų kraštų. Prisimintina ir tai, kad pramoniniu būdu džiovinant vaisius, uogas, po to jiems išlaikyti naudojami sieros junginiai. Jie yra geras konservantas, labai pailginantis produkto galiojimo trukmę ir išsaugantis natūralias jo spalvas. Sieros junginiai saugo džiovintus vaisius nuo neigiamo vabzdžių ir mikroorganizmų poveikio.

Produkto etiketėje nurodytas konservantas Е220 arba parašyta, kokie sieros junginiai, pvz., dioksidas ar sulfitas, buvo panaudoti. Lietuvos sveikatos apsaugos ministro įsakymu, aptariančiu darželinio ir mokyklinio amžiaus vaikų mitybą, įsigaliojusiu nuo 2018 m. rugsėjo 1 d., cukruoti vaisiai (papajos, ananasai ir kt.), sulfituoti džiovinti vaisiai (razinos, abrikosai ir kt.) draudžiami ant vaikų stalo dėl cukraus ribojimo ir dėl to, kad konservantas sieros dioksidas priskirtas prie maisto priedų, sukeliančių alergiją ir stiprius ilgai užsitęsiančius (migreninius) galvos skausmus. Taigi auksinės razinos ir ryškiai oranžiniai abrikosai negali būti duodami vaikams. Kitaip tariant, tokie džiovinti vaisiai, uogos neturi būti duodami ir namuose.

Svarbu žinoti perkant džiovintus vaisius, uogas:

liekna

Kokybiški vaisiai yra elastingi, sveikomis žievelėmis, tolygios ir vientisos, tai vaisiaus rūšiai būdingos spalvos

Produktai turi būti ne itin blizgūs ir ryškių spalvų, nes jokie natūraliai džiovinti vaisiai, uogos negali išlikti tos pačios spalvos, kaip švieži, o tuo labiau – pasidaryti dar ryškesni.

Geriau pirkti džiovintus vaisius permatomose pakuotėse, kad galėtumėte įvertinti jų išvaizdą ir blizgumą.

Jei džiovinti vaisiai sveriami, juos reikėtų pauostyti. Skonis ir kvapas turi būti būdingi tos rūšies vaisiui, neturėti pašalinio skonio ir kvapo. Galimas lengvas sieros dioksido kvapas.

Kokybiški vaisiai yra elastingi, sveikomis žievelėmis, tolygios ir vientisos, tai vaisiaus rūšiai būdingos spalvos.

Spalva turi būti vienoda, būdinga tai rūšiai, pvz., slyvų spalva turi būti juoda su melsvu atspalviu, leidžiamas rudas atspalvis, vyšnios turi būti nuo tamsiai vyšninės iki juodos su vyšniniu atspalviu spalvos, leidžiamas juodai rusvas atspalvis, trešnės turi būti nuo geltonos iki šviesiai rudos spalvos, leidžiama ruda spalva, obuoliai turi būti nuo šviesiai gelsvos iki šviesiai rudos spalvos, atitinkančios obuolių rūšį, gali būti šiek tiek parudavę kraštuose, kriaušių spalva turi būti šviesiai kreminė (gelsvai balta), šiek tiek parudavusi kraštuose arba šviesiai ruda.

Džiovinti vaisiai turi būti elastingi, žievelės nesugadintos, spaudžiant turėtų nesulipti.

Džiovintuose vaisiuose neturi būti akivaizdžiai matomų žemės ūkio kenkėjų, erkių ar kitų parazitų, būti be pelėsio.

Perkamas produktas neturi būti pažeistas bakterijų, grybelių, pelėsinių grybų sukeltų ligų.

Prieš valgant džiovintus vaisius, juos reikia 10–15 minučių pamerkti į kambario temperatūros vandenį, o po to kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu.

Džiovintuose vaisiuose, daržovėse, ypač atvežtose iš tolimų kraštų, neretai aptinkama įvairių pesticidų likučių. Pesticidų lieka net nulupus apelsiną ar nuplovus kitokį vaisių, jie prasiskverbia giliai į produktą. Lietuviškiems vaisiams ir daržovėms išsaugoti pesticidų vartojama mažiau, nes jų kelias iki vartotojo yra trumpesnis.

Jei neturite namuose džiovintų vaisių, uogų ir norite jų duoti vaikams, derėtų pirkti ekologiškų produktų parduotuvėse.

Tik jose rasite pesticidais, konservantais ar sulfitais nepaveiktų produktų. Dabar turime visas galimybes pasirinkti kokybiškus produktus, reikia tik nepatingėti skirti tam šiek tiek laiko ir daugiau pinigėlių. Kokybiška produkcija ir kainuoja šiek tiek daugiau, tad niekada nesirinkite paties pigiausio.

Atsakė vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

 

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


4 + trys =

Kitos temos: