Koldūnai ir virtiniai – į pagalbą nuo puodų pavargusiai mamai

Mitybos specialistai reabilituoja greitai paruošiamą maistą, žinoma, jeigu patiekalas pagamintas iš kokybiškų produktų ir paruoštas namuose

Po atostogų grįžtame į ritmą, o jeigu auginame vaikus – šis ritmas bus apie juos. Miegas, rytinis kėlimasis, vaiko vežimas į darželį ar mokyklą, jo būreliai, pamokų ruoša, vakarinė pasaka ir – žinoma – maisto gaminimas. 

Sunkiausia sugalvoti

Daugumoje šeimų sukasi vienų ir tų pačių patiekalų ratas, nauji patiekalai sunkiai prasiskina kelią, nes vaikai konservatyvūs. Be to, jie nori valgyti čia ir dabar, todėl mamos ieško greitai pagaminamų receptų, o ilgus virtuvės eksperimentus atideda savaitgaliams. Tačiau pagaminti kažką greitai atrodo tarsi nepatogu – juk ilgus metus mums formuota nuomonė, kad greitas maistas (karštas sumuštinis, pica, dešrelės, virtiniai, mėsainis ir t.t.) yra tik iš bėdos. Bet tendencijos keičiasi, pastaruoju metu mitybos specialistai reabilituoja greitai paruošiamą maistą, žinoma, jeigu patiekalas pagamintas iš kokybiškų produktų ir paruoštas namuose.

Greitai patiekiami, bet ne greitai pagaminami

Vieni iš greitų bei visaverčių patiekalų yra koldūnai ir virtiniai. Tiesa, jiems netinka sąvoka „greitai pagaminami“, jie yra tiesiog greitai patiekiami – ant stalo gali atsirasti vos po 10 minučių nuo vaiko ištarto „noriu valgyti“. Užtat juos paruošti tikrai užtrunka. Ne veltui koldūnai ir virtiniai patenka į prabangių restoranų meniu – jeigu jie gaminami atsakingai, gali būti laikomi gurmanų patiekalu. Tai tikriausiai žinote ir jūs – jeigu bent kartą gyvenime gaminote naminius koldūnus. Prigaminti koldūnų šeimai – ypač jeigu jie gaminami taip, kaip ir turi būti gaminami naminiai koldūnai (plonai kočiojant tešlą, atsakingai ruošiant įdarus) – trunka gerą pusdienį. Tada tos šaldikliuose užšaldytos atsargos „ekstremaliems alkio atvejams“ įgauna išskirtinio patiekalo vertę.

Rankų darbo koldūnai ir virtiniai yra ir skanūs, ir maistingi, nes valgydami juos gauname viską, ko reikia: iš tešlos – angliavandenių energijos, iš įdaro – baltymų, iš sviesto padažo – riebalų. Todėl rūpesčiu gali tapti nebent įvairovė. Tuomet siūlykite koldūnų ir virtinių su skirtingais įdarais, o tradicinius bandykite tiekti ne tik tradiciškai, bet ir, pavyzdžiui, sriuboje.

Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintus koldūnus, daugiausia dėmesio skirkite įdarui

Įdaras – svarbiausia

Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintus koldūnus, daugiausia dėmesio skirkite įdarui. Kas svarbu? Tradiciniam, mėsos, įdarui turėtų būti naudojama tik aukščiausios rūšies liesesnė mėsa, ypač tinka paukštiena, jautiena, neriebi kiauliena. Kitiems – daržovių, varškės, grybų, bulvių, įdarams galioja ta pati taisyklė: produktai turi būti itin kokybiški, o pagrindinės sudėtinės dalies – varškės, daržovių, grybų – įdare turi būti daugiausia. Kokybiškame įdare neturi būti jokių mitybinės vertės neturinčių, tik apimtį didinančių „užpildų“, pavyzdžiui, krakmolo.

Ir auksinė skaniausių koldūnų taisyklė – tai gera mėsa ir pačių iš jos susimaltas faršas. Visą kitą darbą padaro rankų miklumas ir gabalėlis kokybiško sviesto ant ką tik išvirusių koldūnų.

Skanūs „MonAmi“ atradimai

Kepyklėlė „MonAmi“ prieš du metus metė sau iššūkį pagaminti „premium“ klasės, tarsi namuose gamintus, koldūnus – su mažai tešlos (40 proc.), daug aukščiausios kokybės įdaro (60 proc.) ir be jokių mechaninių priemonių: kiekvienas koldūnas – lyg meno kūrinys – susukamas ir nuglostomas tik rankomis, o produktai įdarams yra tik natūralūs ir perkami lietuviškuose ūkiuose.

„MonAmi“ asortimente yra 9 skirtingos rūšys koldūnų: nuo tradicinių su kiauliena, kalakutiena, kalakutiena su grietinėle (dar švelnesnio skonio), jautiena su rūkyta šonine iki koldūnų su bulvėmis, antiena ir daržovėmis, baravykais, varške, mėlynėmis.

Tešlai ypatingą skonį suteikia ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai ir ypač tyras, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus, o įdarams varškė, daržovės, uogos ir mėsa perkamos tik iš Lietuvos ūkininkų (mėsa malama vietoje). Kalakutienos ir jautienos įdarams sultingumo ir dar turtingesnio skonio suteikia naminis jautienos ir kalakutienos sultinys bei visiškai natūralūs prieskoniai ir žolelės, o saldumo, pavyzdžiui, varškės įdarui – kokybiškas baltasis šokoladas.

Naujovė – virtinukai su mėlynėmis, varške, bulvėmis ir šonine, baravykais. Mažiems vaikams „stipresni“ įdarai su rūkyta mėsa ar grybais nelabai tiks, tačiau kas pasakė, kad koldūnai ir virtiniai – tik mažų vaikų maistas? Patikėkite, vyresni šeimos nariai bus pamaloninti tokia gurmaniška vakariene, kuriai pagaminti sugaišite vos kelias minutes.

Staigmena ne tik vaikams!

Visi žinome, kad vaikai pirmiausia viską „paragauja“ akimis. Todėl gražūs ne tik rankų darbo „MonAmi“ koldūnai, bet ir jų pakuotės. Kiekvienos pakuotės iliustracija yra kurta dailininkės specialiai „MonAmi“ koldūnų linijai. Pakuotės tokios gražios, kad koldūnų rinkinį kaip dovanėlę galima nunešti kasdienės ruošos virtuvėje išvargintai draugei ir pasikviesti ją puodeliui kavos. Ir vaikai bus sotūs, ir mamos laimingos!

Daugiau idėjų https://www.facebook.com/monamikepyklele/

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

 

Žymos: ,

Rekomenduojami video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


4 − = trys

Kitos temos: