6 mėnesių dukrytei pradėjau duoti papildomo maisto. Po morkų tyrės prasidėjo stiprus viduriavimas vandeniu ir gleivėmis. Purškia po kiekvieno maitinimo ir dar tarpuose, per parą – apie 10 kartų. Mano klausimai:
Gal mišinį gaminti su mineraliniu vandeniu? Tuomet ar reikia jį virinti?
Ar bandyti virti ryžių nuovirą, tuomet kaip tai padaryti?
Kaip sugirdyti gerąsias bakterijas, kad būtų veiksmingos?
Kokių išmatų sulaukti, kad vėl galėčiau pasiūlyti papildomo maisto?
Kiek gali tęsis diarėja, nes jau eina penkta diena ir nematau pagerėjimo?
Ar grįžti prie morkų, kurios tikriausiai ir sukėlė žarnyno uždegimą?
Viduriavimas – rimtas ir labai paplitęs simptomas, pasireiškiantis sutrikus virškinimo traktui. Dažna viduriavimo priežastis yra permaitinimas arba netinkamas maistas. Kuo mažesnis kūdikis, tuo labiau jam pavojingas viduriavimas.
Kai kūdikis pradėjo taip viduriuoti, kaip parašyta laiške, arba kūdikis pakartotinai vemia, negeria skysčių, jaučia stiprius pilvo skausmus, išmatose atsirado daugiau nei įprasta gleivių, kraujo „siūliukų“, pakito jų kvapas, kilstelėjo temperatūra, – būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Tai, kad pradėjus duoti morkų tyrę prasidėjo viduriavimas, yra atsitiktinumas. Morka – labai naudinga daržovė, dažniausiai gerai toleruojama, tinka pradėti papildomą maitinimą. Kaip ir kiekvienas papildomas maistas, morkų tyrė pradedama įvesti nuo 10 ml ir kas 2–3 paras jos kiekis po 10 ml didinamas. Jei, pradedant duoti morkų tyrės, jos kiekis padauginamas, gali atsirasti viduriavimas bei vidurių pūtimas. Minėtų požymių gali atsirasti ir tuomet, jei, gaminant morkų tyrę, buvo nepaisoma asmens higienos, arba tyrė pagaminta kelias valandas iki maitinimo ir laikyta kambario temperatūroje. Kūdikiams skirti patiekalai gaminami prieš maitinimą. Jei kūdikis visos patiekalo porcijos nesuvalgė, jos likučio nelaikykite iki kito maitinimo.
Kartais pasitaiko alergija pernokusiems pomidorams ir geltonosioms morkoms, rečiau – melionams, bulvėms, salotoms, šparagams, porams, pastarnokams, petražolėms, salierams, kopūstams, ridikams, svogūnams, česnakams.
Virškinamojo trakto simptomų būna 20 proc. alergijos maistui atvejų. Tai pasikartojantys pilvo skausmai, atpylinėjimai, vėmimas, viduriavimas, gleivingos, kartais kraujingos išmatos, lūpų ir gomurio niežulys.
Kūdikių patiekalams gaminti tinka vandentiekio vanduo, kurį patartina užvirinti. Jeigu kūdikiui skirtų patiekalų gamybai vartojate tą mineralinį vandenį, kurio etiketėje yra parašyta, kad jis tinka kūdikių maisto gamybai, jo virinti nereikia.
Ryžių nuoviras nebetaikomas viduriavimui gydyti. Prieš 50 metų jis buvo taikomas karvės pienui skiesti, kai nebuvo pramoniniu būdu pagamintų pieno mišinių kūdikiams.
Gerosios bakterijos, kurios stabdo žarnyne blogųjų bakterijų dauginimąsi, parenkamos pagal vaiko amžių. Kitaip tariant, vaikui iki vienerių metų netinka tos gerosios bakterijos, kurios tinka vyresniems vaikams, juolab suaugusiesiems. Yra daug įrodymų, pagrįstų klinikinių tyrimų duomenimis, kad gerosios bakterijos skatina žarnų gleivinės gijimą, veikdamos žarnyno imuninę sistemą ir didindami imunoglobulino А išsiskyrimą. Probiotikai mažina žalingų (patogeniškų) mikroorganizmų populiaciją žarnyne. Probiotiniai preparatai nepageidaujamų poveikių nesukelia. Probiotikų rekomenduojama vartoti kuo anksčiau, prasidėjus viduriavimui, ir tiek ilgai, kiek trunka viduriavimas bei jam pasibaigus dar 2–3 savaites. Vartojant probiotikus, viduriavimas sutrumpėja vidutiniškai 1,5 paros. Gerosios bakterijos sugirdomos vieną ar du kartus per dieną (ryte ir vakare) su maistu. Būtinai perskaitykite gerųjų bakterijų gamintojo informaciją vartotojui ir elkitės taip, kaip gamintojas rekomenduoja. Gerųjų bakterijų nemaišykite su jokiais kitais vaistais.
Ūminis viduriavimas (diarėja) dažniausiai praeina per 5–7 dienas. Liga laikoma pasibaigusia, kai mažylis 5–6 dienas tuštinasi tokiomis išmatomis, kurios buvo prieš prasidedant viduriavimui.
Morkos nėra daržovė, sukelianti žarnyno uždegimą.Tai, kad pradėjus duoti morkų tyrę atsirado viduriavimas, tėra atsitiktinumas. Apie mėnesį daržovių tyrę galite gaminti be morkų, iš bulvių, įvairių kopūstinių daržovių (kaliaropių, lapinių kopūstų) bei burokėlių.
Patarė doc. A.Vingras
„Mamos žurnalas“