Ruošk roges vasarą – teigia liaudies išmintis. Taigi dabar pats metas pasirūpinti ir kuo „čiuošime“ šaltuoju metų laiku virtuvėje. Vasarą tiek daug gėrybių – išsaugokime dalelę jų ir žiemai. Bene paprasčiausia tai padaryti su prieskoninėmis žolelėmis: jas sušaldyti ar sudžiovinti.
Namuose pagaminti žolelių mišiniai galės tapti ir miela dovanėle.
Juk juose ne tik vasaros kvapai ir vitaminai, bet ir dalis juos ruošusiojo šilumos. O jei žolelės dar ir pačių užaugintos ar surinktos…
Pataria mama Alvilė Rimaitė
Provanso žolelės
Šiuo tradiciniu prancūzišku mišiniu galima pagardinti mėsos, žuvies, daržovių, ryžių ar makaronų patiekalus.
3 šaukšteliai džiovintų bazilikų, 3 šaukšteliai džiovintų čiobrelių, 3 šaukšteliai džiovintų raudonėlių, 3 šaukšteliai džiovintų mairūnų, 1 ir 1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų, 1 ir 1/2 šaukštelio džiovintų levandų. Mišinio sudėtį galima keisti – dėti mažiau rūšių žolelių, ar jas paįvairinti dar kitomis: dašiais, šalavijais, mėtomis.
Į grūstuvę ar virtuvės kombainą suberiame visas žoleles ir susmulkiname.
Tuomet beriame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kaitiname iki 90–100 ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Leidžiame atvėsti ir suberiame į sandarų indą ar drobinį maišelį.
Provanso žolelės puikiai tinka picai, makaronams ir kitiems vaikų mėgstamiems patiekalams gardinti. Beje, dauguma šio mišinio žolelių auginamos paprastai, tad jų priežiūrą galima drąsiai patikėti mažiesiems sodininkams. „Nevalgiukams“ pačių užauginti ir surinkti prieskoniai gali tapti gera priežastimi pakeisti požiūrį į maistą.
Prieskonių „trio“
Nepakeičiamas derinys mėsos ir daržovių sriuboms bei troškiniams.
5 šaukštai smulkintų džiovintų gelsvių, 2 šaukštai kmynų, 2 šaukštai smulkintų džiovintų bazilikų.
Prieskonius sumaišome ir suberiame į sandarų indą ar drobinį maišelį. Šį prieskonių mišinį galima naudoti ir su šaldytais, o ne džiovintais bazilikais – tuomet prieskonių iš anksto nemaišykite, o berkite juos atskirai, tiesiai į gaminamą patiekalą. Beje, gelsvių aromatas džiovinant tik stiprėja, todėl šias žoleles geriau naudoti būtent džiovintas, o ne šaldytas.
Į džiovintų žolelių mišinius galima dėti druskos. Aš naudoju rupesnę jūros arba Himalajų druskas – stambesni jų kristalai ne tik skanūs, bet ir gražiai atrodo.
Šaldyti žalumynai ledo kubeliuose
Petražolės, krapai, bazilikai, lapiniai salierai – tai žalumynai, kurie šaldyti kur kas
kvapnesni nei džiovinti. Ypač patogu juos šaldyti ledo kubeliuose.
Žalumynus nuplauname, nuskabome lapelius nuo šakelių ir juos susmulkiname. Į ledukams šaldyti skirtus indelius beriame po šaukštelį žalumynų, įpilame vandens, kad juos apsemtų ir užšaldome. Sustingusius kubelius suberiame į šaldymui skirtą indą ar maišelį ir laikome šaldiklyje. Kubelius dedame tiesiai į gardinamus patiekalus: sriubas, troškinius, košes.
„Mamos žurnalas“
Nuotraukos Vytenio Bagušausko