Mityba žindant. Kokie produktai keičia pieno skonį?

daiva10

Daivos Sirvydienės nuotr.

Specialistė atsako į mamų klausimus apie žindymą.

Kiek kartų per dieną turėtų valgyti maitinanti mama? Ar keisti valgymų dažnumą, jei iki gimdymo valgiau 1 kartą per dieną – vakare.

Paprastai nėra rekomenduojama radikaliai keisti maitinimosi įpročius vien dėl to, kad pradėjote žindyti. Nereikėtų pamiršti, kad motinos pieno gaminimas reikalauja papildomų išteklių. Kadangi žindymas (su pertraukomis) trunka visą parą, greičiausiai pati mama geriau jausis papildydama organizmo išteklius dažniau nei vieną kartą per dieną.

Apetitas nebūtinai yra alkio rodiklis – jį gali slopinti kofeino, tabako, kai kurių vaistų vartojimas. Todėl užkąsti bent kelis kartus per dieną vertėtų net ir nejaučiant alkio. Bendroji rekomendacija yra valgyti tris kartus – ryte, per pietus, ir vakare – o tarp šių valgymų suvalgyti kokį lengvą užkandį (pvz., bananą ar obuolį).

Kiek kartų per savaitę maitinanti moteris turėtų valgyti mėsos?

Mėsos suvartojimas žindymo metu neturėtų ypač skirtis nuo mėsos suvartojimo nežindant. Nereikėtų pamiršti, kad mėsą galima pakeisti riešutais, pupelėmis, sėklomis, žuvimi. Svarbu, kad mityba būtų kuo įvairesnė, ir tikrai ne suvalgomas kiekis yra svarbiausia.

 Ar gali maitinanti mama daryti iškrovos dieną, jei taip darė iki gimdymo (per savaitę vieną dieną geriu tik vandenį)?

Žindant badauti nerekomenduojama. Ir vienos dienos badavimas nėra gerai. Bet ir vėl – jei mama be tokios iškrovos dienos jaučiasi blogai, tai pajaus ir mažylis. Todėl spręsti reikėtų atsižvelgiant į mamos savijautą. Savęs prievartauti nereikėtų, o atsižvelgiant į tai, kad žindymas yra intensyvus organizmo darbas, vertėtų save patausoti labiau nei įprastai.

Ar maitinančiai moteriai galima pasninkauti su kitais katalikais per gavėnią ir adventą? O gal maitinanti moteris prilyginama ligoniams, kurie nuo pasninko atleisti?

Man sudėtinga komentuoti ar atleidžiama žindanti motina nuo pasninko, nors asmeniškai manau, kad ji turėtų būti traktuojama panašiai, kaip ir nėščioji.

Ar pieno gamybai svarbu, kokiu dienos metu suvalgomas maistas?

Pieno gamybos neįtakoja nežymūs maitinimosi grafiko svyravimai. Mažiau pieno gali pradėti gamintis tik stipraus badavimo atveju, bet ir tai tik po to, kai bus išnaudotos visos motinos organizmo atsargos. Mat gamta sutvarkiusi viską taip, kad pirmiausia rūpinamasi silpniausiuoju – t.y. mažyliu. Kadangi auginant mažylį chaoso ir netikrumo yra tikrai nemažai, reguliari mityba ir pakankamas poilsis gali būti vieninteliai dalykai, suteikiantys motinai ritmo ar kontrolės jausmą.

Per kiek laiko pavalgius į pieną patenka įvairios medžiagos? Jei išgerčiau vyno ar alaus, per kiek laiko alkoholis patektų į pieną? Per kiek laiko patenka kofeinas?

Alkoholis greitai patenka į moters kraują, o iš ten – į pieną. Nėra nustatyta, koks alkoholio kiekis yra saugus maitinančiai motinai. Jei žindanti motina pavartoja alkoholio, rekomenduojama po to nežindyti bent dvi valandas. Tačiau jei ir po šio laiko jaučiasi apsvaigusi, žindyti nereikėtų tol, kol apsvaigimas praeis.

Kofeino pasisavinimo greitis yra labai individualus ir priklauso nuo motinos medžiagų apykaitos greičio. Poveikis naujagimiui, kuomet mama padaugina kofeino turinčių produktų, gali pasireikšti neramumu, padidėjusiu aktyvumu, pilvuko pūtimu.

Ar gali vaiką berti ar jam pilvuką pūsti nuo vitaminų, kuriuos vartoja maitinanti mama? Parašykite, kokie vitaminai (A, B, C, D, E ir t.t.) labiau dirgina?

Vitaminai ar kiti maisto papildai neturėtų pakeisti pilnavertės mitybos. Sprendimą vartoti vieną ar kitą maisto papildą žindymo metu visuomet geriau aptarti su šeimos gydytoju. Pastebėta, jog kai kurių vitaminų perteklius motinos organizme gali būti pavojingas vaiko sveikatai (pvz., vitamino A), o didelės vitamino B6 dozės gali sumažinti motinos pagaminamo pieno kiekį. Bendra taisyklė yra tokia, jog vandenyje tirpių vitaminų perteklius nesikaupia organizme (pvz., vitaminų C, B1, B6, B12, folio rūgštis). Jis tiesiog išsiskiria kartu su šlapimu. Tuo tarpu riebaluose tirpūs vitaminai (A, D, E, K) kaupiasi organizmo riebaliniame audinyje, ir jų perteklius gali būti pavojingas sveikatai.

Manau, savo žodį čia tartų ir alergologai, su kuriais bendraudama esu išgirdusi pasikartojančią nuomonę, kad kai kurie nėštumo metu vartojami vitaminai gali būti mažylio alergijos priežastis.

Ar normalu, kad pradėjusi maitinti krūtimi labai noriu valgyti naktį?

Galbūt nepakankamai pavalgote dieną, todėl alkis kyla naktį. Žindant kūdikį kalorijų poreikis padidėja, todėl ir suvartojamo maisto kaloringumas turėtų būti kiek didesnis nei įprastai. Dietologai greičiausiai nerekomenduotų naktinio valgymo, tačiau jei tai laikinas reiškinys, pirmiausia galvočiau apie mamos savijautą. Jei mama dėl alkio negali užmigti, geriau, kad ji pavalgytų bent jau naktį.

Ar maitinant krūtimi reikia padidinti suvartojamų riebalų kiekį? Iki gimdymo laikiausi dietos, kurios metu beveik buvau iš raciono išbraukusi riebalus.

Maitinant krūtimi svarbu pilnavertė mityba. Jei atsisakote kažkokio produkto (ar produktų grupės), svarbu, kad jo vietą užimti atitinkamas pakaitalas.

Ar pieno skonis keičiasi, jei mama valgo sūriai arba saldžiai? Aš visiškai nevalgau saldumynų, ar dėl to mano pienas nebus saldus?

Pieno skonį keičia maisto produktai, turintys daug eterinių aliejų, pvz. česnakas, svogūnas. Dėl saldumynų pieno skonis kažin ar ženkliai pasikeis.

Ar maitinančiai mamai arbatą geriau saldinti cukrumi, ar dirbtiniais saldikliais? Iki gimdymo cukraus nevartojau jau daug metų.

Kiek teko domėtis, dirbtiniai saldikliai ypač nerekomenduotini vaikams ir nėščioms moterims, todėl manau, kad geriau vengti jų ir žindymo metu.

Jei daug metų nevartojate cukraus, puikus pakaitalas yra medus (jei vartojamas saikingai).

Ar maitinančiai mamai galima valgyti grybų? Jie vadinami sunkiai virškinamu maistu, ar nuo jų ir pienas tampa „sunkiai virškinamas“?

Kaip jau minėjau, nėra produktų, kurių nerekomenduojama valgyti žindymo metu. Stebėkite vaiko reakciją į produktą, ir jei per 24 valandas nepradeda pūsti pilvelio, jis netampa neramus, greičiausiai viskas tvarkoje.

Motinos pienas netampa sunkiai virškinamas nei nuo vieno maisto produkto.

Ar maitinančiai mamai galima gerti vaistažolių arbatų? Ar veikliosios medžiagos nepersiduoda per pieną? Jei galima, tai kokių? O kokių nepatariama?

Vaistažolių arbatų poveikis naujagimio organizmui nėra pakankamai ištirtas. Jose yra daug cheminių medžiagų, kurios turi farmakologinių savybių. Būtent iš vaistažolių yra gaminama daugybė efektyvių medikamentų. Taip pat svarbu, kaip gaminama vaistažolių arbata – ar arbatžolių maišelis tik perliejamas karštu vandeniu (tokiu atveju arbata bus labai silpna), ar jis bus laikomas užplikytas bent 5 minutes (tuomet arbata bus stipri). Literatūroje teigiama, jog žindančiai mamai saugu gerti nestiprias apelsino žievelių, pipirmėtės, aviečių, erškėtrožių arbatas. Be to, patartina vengti vaistažolių mišinių.

Visą nėštumą vartojau magnio papildus. Ar jie reikalingi ir pagimdžius?

Magnis yra svarbus organizmo energijos ir baltymų apytakai, jis aktyvuoja organizmo fermentus, dalyvauja audinių formavimesi, ląstelių apykaitoje, raumenų veikloje. Magnis daugiausia kaupiasi kauluose, jo trūkumas sukelia neuro-raumeninius sutrikimus.

Magnio kiekis piene nepriklauso nuo motinos vartojamų maisto papildų. Tačiau jei magnio trūksta, motinai svarbu atstatyti savo atsargas juos vartojant. Rekomenduojama magnio dienos norma žindančiai mamai yra 450 mg. Magnio šaltiniai yra riešutai, kakava, žaliosios daržovės, neskaldyti grūdai, džiovintos pupelės, žirniai.

Tarptautinės laktacijos konsultantų asociacijos (ILCA) narė, mokyklėlės „Sveika pradžia“ Kauno filialo vadovė Živilė Baltrušaitienė

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai


Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


trys + = 11

Kitos temos: