Rudenį ant stalo – tikras spalvų šėlsmas. Deja, ne visi vaikai mėgsta graužti morką ar cukiniją. Bet nejau mamos nuleis rankas? Niekada. Tik pusvalandis kūrybos, ir vaikutis čepsėdamas iš skanumo valgo pyragą, nė neįtardamas, kad jis iškeptas iš nekenčiamųjų morkų.
Pyragas Morkevičius
Reikės: 9 didokų morkų, 5 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 200 g margarino, pusės pakelio kepimo miltelių, vanilės, miltų tiek, kad tešla būtų kaip bulvių plokštainio (kugelio), cukraus pudros pabarstyti.
Kaip paruošti
Margariną ištirpinkite, kiaušinius išsukite su cukrumi, morkas sutarkuokite smulkia tarka arba elektrine trintuve. Viską sumaišykite, berkite miltus, kepimo miltelius ir vanilę. Tešlą supilkite į skardą (skardos nereikia tepti riebalais). Kepkite apie 40 minučių 180 C orkaitėje, kol pyragas gražiai paruduos ir pakvips. Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.
Cukinijos (moliūgo) desertas
Reikės: didelės cukinijos, 4 citrinų, 0,5 kg cukraus.
Kaip paruošti
Cukiniją ir citrinas supjaustykite kubeliais. Dvi citrinas pjaustykite nuluptas, o kitas dvi – su žievele. Po to suberkite cukrų ir kaitinkite iki užvirimo. Laikykite stiklainiukuose. Šis desertas tiks valgyti su bandele, ledais. Galima išsivirti ir cukinijų džemą, tik tada cukinijas reikės prieš verdant sumalti. Vietoj citrinų galima rinktis apelsinus ar bet kokias uogas.
Spygliuoti cukinijų (moliūgų) blyneliai
Reikės: pusės didelės cukinijos (turėtų būti šviežia, kad galėtumėte sutarkuoti su odele), 2 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, šiek tiek druskos, aliejaus kepimui.
Kaip paruošti
Cukiniją sutarkuokite šiaudeliais specialia trintuve, suberkite miltus ir druską, įmuškite kiaušinius, viską gerai išmaišykite ir tuojau pat kepkite. Kuo ilgiau tešla stovi, tuo daugiau atsiranda skysčio. Kepkite įkaitintoje keptuvėje, aliejaus pilkite nedaug, kad blynai neplaukiotų. Iškepti blynukai būna panašūs į ežiukus – kyšo traškūs spygliukai.
Traškūs cukinijų žiedai
Reikės: mažos cukinijos, prieskonių, 2 šaukštų miltų, aliejaus kepimui.
Kaip paruošti
Cukiniją supjaustykite griežinėliais, gražiai išskobkite vidų. Cukinijų riestainius apibarstykite prieskoniais, kokius jūsų vaikai pripažįsta (tarkuotu česnaku, smulkinais krapais). Palikite pastovėti kelias valandas, o geriausia – per naktį. Iš cukinijos išbėgs sultys, tad kepant jos taps traškios. Prieš kepdamos apvoliokite cukinijų žiedus miltuose. Į traškius žiedus galima pribeti tarkuoto fermentinio sūrio.
Sumuštinukai su morkomis
(tiks ir tėčiui prie alaus)
Reikės: morkų, česnako, duonos, aguonų.
Kaip paruošti
Duoną iškepkite ir įtrinkite česnaku. Morkas išvirkite, sutarkuokite ir sumaišykite su aguonomis. Tyre aptepkite duoną. Pikantiška ir labai skanu. Šį receptą galima pritaikyti ir tinginėms, juk ne visada yra laiko išsivirti morkų. Tad keptą duoną apdėkite paprasčiausiomis salotomis „Gaidelis“ (tarkuotos morkos, obuoliai, majonezas, česnakas). Labai skanu.
„Mamos žurnalas“