
Motinos pienas yra nuostabus gamtos kūrinys. Jis ne tik parūpina geriausią maistą visoms kūdikio kūno ląstelėms, teikia energiją naujai gyvybei, bet ir saugo mažojo žmogaus sveikatą, apgindamas nuo infekcijų ir daugelio kitų ligų. Juk girdėjome sakant, kad motinos pienas – ne tik maistas, bet ir vaistas.
Antikūnai – sargai
Ką tik gimęs kūdikis yra imunologiškai nesubrendęs. Jį iš dalies saugo kraujyje esantys motinos antikūnai imunoglobulinai, dar negimus gauti per placentą. Tačiau virškinimo trakto ir kvėpavimo takų gleivinės, per kurias infekcija gali patekti su maistu ar įkvepiamu oru, lieka nesaugios. Jų apsaugą kūdikiui suteikia motinos pienas.
Kai žmogus suserga kokia nors užkrečiamąja liga, tai yra kai jį puola antigenai – patogeniški mikroorganizmai, užkrato įsiveržimo vietoje kyla „mūšis“ – uždegimas. Taip siekiama sulaikyti įsiveržėlius ir juos sunaikinti. Uždegimui pasibaigus, žmogaus organizme lieka „prisiminimas“ apie užpuolėjus ir kuriamos atsargumo priemonės prieš juos ateičiai – gaminami antikūnai imunoglobulinai. Tai ir yra imunitetas. Žindanti motina antikūnais aprūpina ir savo vaikelį, nes jos kraujyje „budintys“ ir krūtyse specialiai papildomai gaminami imunoglobulinai patenka ir į pieną.
Svarbiausias sargybinis
Visų penkių tipų imunoglobulinų randama motinos piene, bet ypač daug ten susikaupia sekrecinio imunoglobulino A (sIgA), kuris yra pats svarbiausias visų organizmo gleivinių sargas. Kūdikis ir motina, būdami toje pat aplinkoje, paprastai yra puolami tų pačių ligų sukėlėjų. Taigi kai mama įkvepia arba nuryja bakterijų ar virusų, pradedama pačios motinos antiinfekcinių antikūnų gamyba. Iš kitų motinos kūno vietų į krūtis su krauju atkeliavę limfocitai čia atsineša ne tik informaciją, kokių imunoglobulinų reikia kūdikiui apginti nuo galimos infekcijos, bet ir patys, įsikūrę pieno liaukose ir pavirtę plazminėmis ląstelėmis, dar papildomai gausiai išskiria sIgA į pieną. Sekrecinių IgA virškinimo fermentai nesuardo. Jie padengia kūdikio žarnos gleivinę, padarydami ją neprieinamą ligas sukeliantiems mikrobams.
Antikūnai sIgA ims pamažu gamintis ir paties vaiko limfiniame audinyje, bet tik nuo 4–6 savaitės. Todėl motinos teikiama imunologinė apsauga ypač svarbi naujagimiui. Didžiausia sIgA koncentracija yra priešpienyje, siekdama ten 5 mg/ml, o paskui mažėja iki 1 mg/ml subrendusio pieno. Tačiau, pienui gausiau gaminantis, bendras kūdikio gaunamų sIgA kiekis nesumažėja. Be to, motinos pienas skatina sIgA gamybą ir paties kūdikio organizme. Imunoglobulinus gaminančių ląstelių sistema visiškai subręsta antrųjų gyvenimo metų pabaigoje.
Kiti motinos pieno „ginklai“
Gausiausias motinos pieno angliavandenis – laktozė – skatina augimą naudingųjų bakterijų Lactobacillus bifidus, kurios trukdo infekcinių žarnyno ligų sukėlėjams daugintis bei sukuria rūgščią terpę, nepalankią išgyventi daugeliui patogeninių mikroorganizmų.
Baltymas laktoferinas, kurio gausu motinos piene, kūdikio žarnyne prisijungdamas geležies molekules, padaro jas neprieinamas geležimi mintančioms patogeninėms bakterijoms ir stabdo jų augimą ir dauginimąsi. Tas pat nutinka ir grybeliams Candida albicans. Kaip ir sekrecinis imunoglobulinas A, laktoferinas atsparus virškinimo fermentams.
Įdomus sudėtingų angliavandenių oligosacharidų antiinfekcinis veikimas. Tam, kad galėtų sukelti ligą, mikrobams pirmiausia reikia prisitvirtinti prie žmogaus organizmo audinių ląstelių. Daugeliui ligų sukėlėjų prisitvirtinti būtinos vietos, sudarytos iš angliavandenių, kurių struktūra panaši į motinos piene esančių oligosacharidų sudėtį. Taip bakterijos prikimba prie šių oligosacharidų molekulių ir, dar nepasiekusios gleivinės ląstelių, tampa nebepavojingos žindomam kūdikiui.
Gyvos ląstelės
Su pienu į vaiko organizmą iš motinos kraujo atkeliauja net ir gyvų ląstelių, galinčių gaudyti ir naikinti ligų sukėlėjus mikrobus. Ne veltui nuo senų laikų motinos pienas vadinamas „baltuoju krauju“.
Gyvi leukocitai yra normalūs motinos pieno „gyventojai“. Bendra jų koncentracija panaši kaip ir kraujyje. Skiriasi tik ląstelių „kontingentas“: kraujyje dominuoja neutrofilai, o piene daugiausia makrofagų ir limfocitų. Makrofagai yra dideli leukocitai, naikinantys mikroorganizmus (bakterijas ir grybelius) juos „prarydami“. Motinos pieno limfocitai yra dviejų rūšių: vieni gamina antikūnus, o kiti ir patys naikina pavojingas bakterijas ir virusus.
Nevertėtų pamiršti, jog kaitinant, taigi ir pasterizuojant pieną, ląstelės žūsta. Taip pat suyra ir nebeveiklios tampa daugelis kitų imuninių medžiagų.
Todėl apsirinka mamos, kurios pačios susirgusios ar karščiuodamos nusitraukia pieną ir jį virina, prieš sugirdydamos kūdikiui. O prasmės nėra jokios, nes virusai ir bakterijos į krūtis, taigi ir į pieną, nepatenka.
Apsauga atitinka grėsmes
Antiinfekcinių veiksnių ypač daug priešpienyje, subrendusiame piene jų koncentracija sumažėja. Tačiau dėl didėjančio viso pieno kiekio bendras poveikis išlieka, kol vaikas žindomas. Nujunkymo laikotarpiu imuninių medžiagų koncentracija motinos piene vėl padidėja. Motinos pieno antiinfekcinių veiksnių įvairovė priklauso nuo kiekvienos motinos imunologinės „istorijos“ ir yra pritaikyta būtent jos kūdikio poreikiams. Be abejo, karvės pienas neturi nei žmogui būdingų imunoglobulinų, nei kitų kūdikiui atsparumą infekcijoms teikiančių savybių. Dar labiau bejėgis yra negyvas konservas – mišinys.
Motinos pienas stimuliuoja ir aktyvųjį kūdikio imunitetą. Žindomų kūdikių atsakas į daugelį skiepų yra geresnis negu nežindomų. Pagrindinis vaiko imunitetą reguliuojantis organas – čiobrialiaukė – pirmaisiais gyvenimo mėnesiais žindomų kūdikių būna dvigubai didesnė negu dirbtinai maitinamų.
Motinos pienas prieš alergiją
Alergija yra liguistas organizmo jautrumas tam tikroms medžiagoms – alergenams, kurios, pakartotinai patekusios į įjautrintą organizmą, sukelia alergines reakcijas. Tuomet gali atsirasti odos ibėrimų, dusulys dėl bronchų spazmų, prasidėti viduriavimas ar net kristi kraujospūdis, sukeldamas pavojų gyvybei.
Alergenai yra organizmui neįprastos, svetimos medžiagos, pavyzdžiui, karvės pieno baltymai žmogaus naujagimiui. Naujagimis auga labai sparčiai.
Gamta padarė taip, kad iš naujagimio žarnyno į kraują galėtų patekti kuo daugiau kūno „statybai“ ir energijai reikalingų maisto medžiagų. Taigi iš motinos pieno į naujagimio kraują be vargo pereina ir didelės, sudėtingos baltymų molekulės. Jos ten yra savos ir jokios grėsmės nekelia.
Tačiau vaikui kada nors vien motinos pieno jau išties nebepakaks ir jis pradės gauti kitokio maisto, taigi ir svetimų baltymų. Gamta jį pradeda tam ruošti iš anksto: pasitelkdama pagalbon paties vaiko mamą, ji kuria kūdikio žarnyne „barjerą“. Motinos piene esantis epiderminis augimo veiksnys skatina kūdikio žarnų gleivinės subrendimą, o jau minėtojo sekrecinio imunoglobulino A molekulės nukloja tą gleivinę tarsi pasieniečiai, tikrinantys, ką galima ir ko negalima praleisti iš žarnyno į kraują.
Kas jautriausi?
Pirmaisiais 4–6 gyvenimo mėnesiais kūdikio žarnynas dar yra nesubrendęs ir išlieka santykinai labai pralaidus. Pirmosios gyvenimo dienos yra kritiškiausias laikotarpis karvės pieno baltymo sensibilizacijai (jeigu duodama mišinuko) įvykti. Maitinimas motinos pienu ir niekuo daugiau nuo pat gimimo – pati veiksmingiausia vaikų maisto alergijos profilaktika.
Ne kiekvienas kūdikis, net ir gavęs karvės pieno ar jo mišinių naujagimystėje, būtinai pasidaro alergišku. Tai priklauso ir nuo vaiko įgimtų savybių, paveldimo polinkio į alergiją, kurį galima įtarti, jeigu vaiko šeimos nariai, ypač tėvai, yra alergiški. Tyrinėtojai nustatė, kad vaikai, kurių abu tėvai buvo alergiški, turėjo 47 procentų alergijos išsivystymo riziką, jeigu tik vienas iš tėvų alergiškas, tai kūdikiui alergijos tikimybė buvo 29 procentai, ir tiktai 13 procentų – jeigu nė vienas iš tėvų nebuvo alergiškas.
Karvės pienas yra dažniausia, tačiau ne vienintelė alergijos maistui priežastis. Alergizuoti gali kiaušiniai, medus, riešutai ir daugelis kitų produktų, bet tai pasitaiko daug rečiau. Pirmiausia todėl, kad jie ir valgyti pradedami ne naujagimystėje, o gerokai vėliau, kai vaiko organizmas nebe taip lengvai pažeidžiamas.
Geros sveikatos pamatai
Kai žmonės guodžiasi, jog „kūdikėlis paaugs ir nebesirgs taip dažnai“, jie tais žodžiais išsako savo nuomonę apie daugumos mažų vaikų sveikatą. O dauguma, deja, dar žindomi per trumpai, todėl ir ligoti. Neretai nuoširdžiausi gydytojo norai padėti, patarimai ir detalūs paaiškinimai, kaip maitinti kūdikėlį, atsimuša moters sąmonėje kaip žirniai į sieną. Ji mieliau klauso kaimynių, anytų, draugių ir bendradarbių, kurių kiekviena save nori rodyti pavyzdžiu: „Štai aš nežindžiau savo vaikų, o užaugo…“
Taip, užaugti visi mes šiaip taip užaugame. Bet, žiūrėk, dar nė kariuomenėje netarnavusiam vaikinui streikuoja skrandis, dar negimdžiusiai jaunai moteriai jau sopa inkstus, daugelis žmonių kenčia diskomfortą dėl alerginių bėrimų, astminio dusulio, nemažėja vaikų ir paauglių, kurių jaunystės džiaugsmus apkartina nutukimas ir visos dėl to kylančios problemos bei ligos. Kai gydytojai tas ligas gydo, jau nelengva rasti, kur slypi jų šaknys. O jos dažnai sudygsta jau ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu…
Vaikų gydytojas Kazimieras Vitkauskas, knygos „Nepakeičiamas kaip motinos meilė“ autorius, www.zindyk.lt
„Mamos žurnalas“
Na nieko sau pasirodo maitinimas krūtimi yra tikrų tikriausias vaistas. Dabar suprantu, kad dar svarbiau yra kuo ilgiau maitinti mažiukus.