Savo pienu balinau sriubas

 

daug pieno

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Kai vienos mamos varvina savo pieno lašelius kūdikiui kaip vaistus, kitos turi tiek pieno, kad galėtų išmaitinti lopšelio grupę. Apie gamtos paradoksą – nerealią pieno gamybą – mamos ir gydytoja.

Savo pienu balinau sriubas

Pasakoja Renata iš Rokiškio:

Esu dviejų berniukų mama. Pieno turėjau nepaprastai daug. Jo užteko ir vaikams pamaitinti, ir sriuboms balinti, ir blynų tešlai užmaišyti. Kartą viešėjome su vaiku pas mamą. Vakarienei ji išvirė makaronų sriubos, tik užbalinimui pritrūko pieno. Mano dvidešimtmetis brolis nesidrovėdamas paklausė, ar šiandien dar maitinsiu vaiką. Kai pasakiau, kad ne, atnešė didelį arbatinį puodelį ir paprašė „primelžti“. Taip ir padariau.

Aišku, su tokiu pieno pertekliumi buvo ir rūpesčio. Nepraėjo nė mėnuo po gimdymo, kai ,,užsidegė” krūtinė, pradėjo kilti temperatūra. Pieno nutraukti neleido, neva, jo gaminasi tiek, kiek reikia vaikui. Tačiau gydytojai klydo. Pieno gaminosi nenormaliai daug. Krikščioniškuose gimdymo namuose Kaune susiradau akušerę Janiną, kuri moka išmasažuoti krūtis. Nebepamenu, kiek dienų ir savaičių važiavome pas Janiną arba ji pas mus, masažuodavo ir nutraukdavo užsilikusį pieną.

Pieno litras – į vonią

Pasakoja Jolanta iš Klaipėdos:

Dabar mano Alanui beveik 2 metukai, maitinimo džiaugsmai beveik baigėsi. Nors sūnelis vakarais paprašo: „Mama, papis“. Juokiuosi, kad pieno turėjau kaip vidutiniška karvė – mažiausiai po 3 litrus per dieną. Likutį stengdavomės panaudoti naudingai, veždavome vyro pusbrolio vaikučiui. Visi mano pieno skonį gyrė, sakė, kad labai skanios iš jo virtos pieniškos sriubos. Mano pieno pylėme į kavą, lakinome šunį. Vis tiek labai daug likdavo, o išpilti nesinorėjo. Tad kas vakarą susipildavome į vonią po 1 litrą (dažniausiai pildavome maudydami vaikutį, bet užtekdavo ir man ar vyrui į vonią).

Maitinant krūtinės apimtis padidėjo nuo 75B iki 85D. Kasdien vaikščiodavau su plastmasiniais indeliais liemenėlėje. Taip eidavau į paskaitas. Jei netyčia nepajusdavau, kad pieno indeliai jau prisikaupė ir pasilenkdavau konspektuoti, pienas išsiliedavo per viršų ir peršlapdavau kiaurai. Per pertraukas tarp paskaitų tualete pieną iš kaušelių supildavau į buteliukus.

Apie mamas, kurios turi neįtikėtinai daug pieno

Gamta yra taip sutvarkiusi, kad beveik visų motinų organizmas, jei jis yra sveikas, gamina pieno tiek, kad išmaitintų tiek vaikų, kiek jų pagimdyta. Pieno gamyba priklauso nuo daugelio veiksnių. Pirmiausia nuo motinos nusiteikimo, noro žindyti, žindymo technikos, atsidavimo naujagimiui, žindymo kada vaikutis nori, nepriklausomai nuo paros laiko, ir tiek laiko, kiek jis nori, naujagimio priežiūros kokybės (kai neduodama čiulptuko, nemaitinama iš buteliuko). Kūdikis žindimo poreikį turi patenkinti žįsdamas krūtį.

Tas, kuris gauna čiulptuką, mažiau intensyviai čiulpia krūtį ir todėl joje pieno gaminasi mažiau (kai krūtis iki galo neištuštinama, pieno gamyba mažėja). Pieno gamybą mažina nuolatinis nuovargis, stresai, kai kurie vaistai.

Pieno gamybą lemia paveldėjimas – jei močiutė ar mama turėjo mažai pieno, tai ir anūkė negalės pasigirti dideliu pieno kiekiu.

Pieno kiekis priklauso ir nuo hormono, skatinančio pieno gamybą, kiekio po gimdymo motinos organizme. Moterų, kurių organizme jo yra perteklius, gaminasi daugiau pieno, pradeda tekėti pieno upės. Hormono kiekiui mažėjant, pieno upės senka…

Besigaminančio pieno kiekio nemažinkite jokiais būdais. Ateina laikas, kai jo savaime pradeda mažėti. Kol kas nėra vaistų, kurie reguliuotų išskiriamo pieno kiekį. Skysčių ribojimas žindančiai motinai yra pavojingas. Žindanti motina turi gerti tiek, kad nejaustų troškulio. Jokios vaistažolės ir kiti naminiai būdai netaikomi pieno kiekiui mažinti. Kai pieno yra labai daug, patartina pasikonsultuoti su gydytoju akušeriu-ginekologu.

Krūtų dydis neparodo, kiek moteris turės pieno. Nėštumo metu ir po gimdymo krūtys padidėja, tai yra natūralu – jos pasiruošia gaminti pieną. Audinys, kuris gamina pieną, paprastai nėra didelis. Krūtų dydis priklauso ir nuo riebalų sluoksnio, kuris supa liaukinį audinį, kuris gamina pieną.

Ką daryti, kai pieno yra perteklius?

Kai žindant iš vienos krūties, pienas teka iš kitos, riešu arba ranka užspauskite kitos krūties spenelį 1-3 minutėms.

Gausiai tekantį pieną surinkite į išvirintą specialų kūdikių maitinimui skirtą plačiakaklį plastiko buteliuką. Ištekėjusį pieną kūdikiui sugirdykite šaukšteliu ar iš puodelio arba užšaldykite.

Pienui sugerti naudokite specialias vienkartines servetėles (įdėklus), kurias dažnai keiskite, kad tekantis pienas nedirgintų odos.

Nenaudokite įdėklų, blogai sugeriančių drėgmę.

Nutrauktą motinos pieną laikykite specialiuose maistui skirtuose švariuose (perplautuose karštu virintu vandeniu ir išdžiovintuose) plastiko induose kuo šaltesnėje tamsioje vietoje: 18–20°C temperatūroje iki 24 val.; 4–5°C – iki 72 val.; šaldiklyje (-18-20°C) – apie 4 mėnesius. Pastaroji temperatūra būna tik šaldiklyje, o ne šaldytuvo šaldymo kameroje.

Šaltai laikomas pienas išsaugo daugiau biologiškai aktyvių medžiagų nei užšaldytas, tačiau ir užšaldytame piene jų lieka pakankamai. Nutrauktas pienas turi būti užšaldomas per 24 val. Pieną užšaldykite mažuose, pvz., po 50, 75 ar 100 ml, specialiuose buteliukuose arba tam skirtuose maišeliuose, kurių įsigysite medicinos instrumentų parduotuvėse ar vaistinėse.

Motinos pieną atšildykite kambario temperatūroje. Kaitinti negalima, nes suyra biologiškai aktyvios medžiagos. Galima duoti kambario temperatūros pieną, t.y. šaltesnį nei krūties. Atšildyto motinos pieno negalima pakartotinai užšaldyti. Tačiau jį galima laikyti šaldytuve (ne ilgiau kaip 48 val.).

Kai neturite atšildyto motinos pieno, o jo reikia greitai, jį galite atšildyti dubenėlyje su šiltu vandeniu. Negalima motinos pieno atšildyti mikrobangų krosnelėje, nes jis užverda, o buteliukas ar indelis lieka šaltas, žūva biologiškai aktyvios medžiagos.

Pasterizacija (pieno kaitinimas 30 min. ne žemesnėje kaip 57°C ir ne aukštesnėje kaip 62,5°C temperatūroje) nėra priemonė prailginti motinos pieno naudojimo laiką. Pasterizuojant motinos pieną, suyra didesnė dalis jame esančių biologiškai aktyvių medžiagų.

Jeigu motinos pienas nutraukiamas laikantis higienos reikalavimų ir laikomas šaltai, kaip aprašyta, atšildžius jo pasterizuoti nereikia.

Motinos pieną galima vartoti maistui, bet tai jau prabanga, geriau susidaryti jo atsargas ir duoti kūdikiui, kai jo prireiks, taip pat košėms kūdikiams užbalinti. Kiekvienam kūdikiui geriausias yra jo motinos pienas. Jo galite duoti ir vyresniems savo šeimos vaikams.

Džiaukitės savo pieno upėmis, Jums pavydi daug mamų!

„Mamos žurnalas“

Žymos: , ,

Vienas atsiliepimas kategorijoje “Savo pienu balinau sriubas”

  1. na
    2016/08/23 at 09:02 #

    Šlykštu, vaikui tai vaikui, bet bl į kava,

Palikite atsiliepimą


9 − = aštuoni

Kitos temos: