Tiek vaisiai, tiek daržovės – puikus papildomo maitinimo startas, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų šaltinis. Kartu su docentu Algimantu Vingru aptarkime: vaisiai ir daržovės kūdikiui – kokie sveikiausi.
GERIAUSIOS DARŽOVĖS KŪDIKIUI
4–6 mėnesiai
Idealios pirmosios 4–6 mėnesių daržovės turi būti minkštos, švelnaus skonio ir mažiausiai alergizuojančios. Siūloma pradėti nuo šio trejetuko:
Sviestinis moliūgas – švelnaus skonio ir kreminės tekstūros daržovė, išsiskirianti maistinių medžiagų gausa, mažu kaloringumu ir tobulai saldžiu skoniu.
Saldžiosios bulvės – jose gausu skaidulų, vitamino C ir B6, kalio ir beta karotino (maisto medžiagos, kurią organizmas paverčia vitaminu A), būtino sveikam regėjimui, imuninei sveikatai ir odai. Jos taip pat švelniai saldžios.
Morkos – skanios ir maistingos daržovės, pasižyminčios vitaminų gausa.
Pradėkite nuo vieno ingrediento tyrelių ir palaipsniui derinkite jas su kitomis daržovėmis, dribsniais ar vaisiais. Daržovių tyreles galite gaminti sumaišę virtas arba žalias daržoves su trupučiu vandens, motinos pieno, pieno mišinio, ekologiško natūralaus nesaldinto jogurto arba ekologiško sultinio su mažai druskos.
Paprastos ir itin skanios daržovių tyrės:
Špinatų ir morkų tyrė
Žiedinių kopūstų ir sviestinio moliūgo tyrė
Sviestinio moliūgo ir obuolių tyrė
Brokolių ir avokado tyrė
Kūdikiui augant, daržovių tyrių asortimentą plėskite, pamažu kūdikį supažindinkite su minkštais daržovių gabaliukais. Prie anksčiau išvardintų patiekalų pridėkite:
Špinatų ir saldžiųjų bulvių tyrę
Žiedinių kopūstų ir sūrio tyrę
Garuose virtas morkų lazdeles
Minkštus brokolių arba žiedinių kopūstų gabaliukus
Agurkų juosteles
8–12 mėnesių
Siekite, kad kūdikio valgiaraštyje būtų kuo daugiau spalvingų daržovių ir naujų tekstūrų. Lėkštėje gali atsirasti burokėlių. Jie gana saldūs, turi daug folio rūgšties (vitamino B9), padedančio ląstelėms augti ir funkcionuoti, ir mangano, kuris dalyvauja kaulų formavimesi, maistinių medžiagų apykaitoje, smegenų veikloje. Išbandykite moliūgų ir burokėlių tyrę.
Nuo 12 mėnesių
Maži vaikai gali kramsnoti įvairiausias daržoves. Pirmenybę teikite šiems ypač maistingiems ir spalvingiems pasirinkimams:
Briuselio kopūstai (virti, garinti) – juose daug antioksidantų ir maistinių medžiagų. Supjaustykite per pusę, kad vaikučiui būtų patogiau valgyti.
Šparagai – juose daug antioksidantų ir folio rūgšties.
Žali žirneliai (pertrinti) – skanūs ir maistingi.
Brokoliai ir žiediniai kopūstai (virinti, garinti) – juose daug unikalios medžiagos sulforafano ir ląstelienos, todėl tai puikus būdas praturtinti kūdikio mikrobiotą. Supjaustykite mažais gabalėliais ir lengvai garinkite, kad išliktų traškūs.
Maži vaikai vis dar tobulina savo valgymo įgūdžius, todėl jiems valgant visada būkite šalia. Stebėkite, kaip vaikui sekasi kramtyti, ar tekstūra ne per stambi.
GERIAUSI VAISIAI KŪDIKIUI
4–6 mėnesiai
Bananai – kūdikių maistas visame pasaulyje. Jie lengvai virškinami ir nesukelia alergijos. Tačiau jeigu duosite per daug ar per dažnai, – gali užkietėti viduriai.
Avokadai – juose gausu skaidulų žarnyno sveikatai ir sveikų riebalų smegenų vystymuisi.
Uogos – braškės, avietės ir mėlynės – labai skanios, jose gausu vitaminų ir polifenolių (antioksidantų). Jei įmanoma, rinkitės ekologiškas, prieš duodami kruopščiai nuplaukite, sutrinkite, duokite vienos rūšies arba maišykite kelias.
Kūdikiui tiks prinokusių vasarinių veislių obuolių tyrė, šaukšteliu paskaptuotas obuolys. Jei nuo kriaušių vaikučiui nepučia pilvo, tiks ir jos. Žalio prinokusio obuolio tyrė yra vertingesnė už virtą obuolį ar kriaušę.
Kaulavaisiuose – vyšniose, trešnėse, manguose, abrikosuose, persikuose – gausu vitaminų ir skaidulų. Vietinės kilmės vyšnios, trešnės yra geresnės už atvežtinius kaulavaisius.
Slyvos tinka kūdikiams, kurių viduriai užkietėja, jeigu vaikutis turi tokią bėdą, įdėkite šiek tiek slyvų į vaisių ir daržovių tyreles.
6–7 mėnesiai
Gebančiam gerai sėdėti kūdikiui duokite minkštų vaisių, daržovių – tokių, kurias mažylis galėtų lengvai laikyti rankytėje ir sutrinti dantenomis. Tai galėtų būti:
Bananų griežinėliai, juostelės
Virtų, tačiau nepervirtų morkų juostelės
Garuose virtų obuolių skiltelės be šerdies likučių ir sėklų
Arbūzo kubeliai, lengvai paimami į ranką
8–12 mėnesių
Kai kūdikiai įgyja kramtymo įgūdžius, išplėskite vaisių pasirinkimą. Pirmenybę teikite vitamino C ir antioksidantų turintiems produktams, pavyzdžiui:
Saldžių slyvų rūšimis – jos prisotintos, skaidulinių medžiagų, turi vitamino C (žinoma, kaulavaisius vaikui duokite be kauliukų).
Aktinidijomis (sutrintoms), jose galybė vitamino C
Mangams jų sezono metu.
Mėlynėmis (sutrintoms) – pasižymi maža alergijos rizika ir neįtikėtinomis antioksidacinėmis savybėmis.
Šilauogėmis (sutrintoms) – iš organizmo išvalo kenksmingus medžiagų apykaitos produktus.
Vaisiai, kurių reikėtų vengti
Yra keletas vaisių, kurių neturėtumėte duoti kūdikiui, nes jie sukelia alergiją, rūgštingumą arba juos valgant vaikas gali užspringti.
Jei 12 mėnesių mažylis turi gastroezofaginio refliukso ligą, ar dėl medicininių priežasčių yra padidėjęs jo skrandžio rūgštingumas, venkite rūgščių vaisių, tokių kaip serbentai, agrastai, juolab atvežtinių – apelsinų, citrinų, žaliųjų citrinų, ananasų ir greipfrutų. Jie gali sudirginti kūdikio skrandį ir burną. Prieš duodami rūgščių vaisių, pvz., rūgštesnių obuolių ar kriaušių, spanguolių (kad ir trintų su cukrumi), palaukite, kol kūdikiui sueis bent 12 mėnesių.
Patariama vengti ir vynuogių, nes jos turi pernelyg daug cukraus. Niekada nesiūlykite kūdikiui nesmulkintų vynuogių, supjaustykite jas ketvirčiais.
Apibendrinant – vaisiai ir daržovės kūdikiui yra geras papildomo maitinimo startas.
Susiję straipsniai