Mamos forumuose ar prie kavos klausinėja viena kitos, ką pagaminti vaikams per gimtadienius, kad jie valgytų, nes visas maistas, net ir tortas, dažniausiai lieka nepaliestas.
Per Rojaus gimtadienį vaikai suvalgė viską
Patirtimi sutiko pasidalinti „365 eventus“ („Event & food styling“) maisto tiekimo komanda. Per vasarą šie švenčių organizatoriai aptarnauja keliasdešimt vaikų gimtadienių, šį kartą skaitykite, koks valgiaraštis buvo patiektas per trimečio berniuko Rojaus šventę.
Po šio gimtadienio maisto ant staliukų neliko, vaikai kasė „žemes“, ant kurių tupėjo sumuštinukai „boružėlės“, žolėje tupdė „šuniukus“ ir namo kaip lauktuves vežėsi prikastus maišelius valgomų „žemių“.
Svarbiausia – maistas turi būti patrauklus
Pasaulinės maisto gamybos tendencijos kalba apie mažesnius maisto kiekius, įvairovę ir kokybę, o kalbant apie vaikų valgiaraštį, ypač išskiriama produktų kokybė ir natūralumas bei patrauklus pateikimas. Buvo žinoma, kad mažylio gimtadienio šventės svečiai bus įvairaus amžiaus – nuo ką tik pradėjusių graužti morką kūdikio iki paauglio brolio.
„Užsakovai suteikė visišką laisvę kurti, prašydami jaukaus ir linksmo gyvūnėlių temą atitinkančio maisto, nes vaikas labai myli šuniukus, boružėles ir kitus gyvūnus. Taigi daržovės, vaisiai, vaikų maistui tinkami paukštienos ir pieno produktai susirikiavo į daržą ir pievą kaip kirminiukai, boružėlės, pelėdžiukai. Pieva – iš kviečių želmenų, daržo žemė – trupininė. Smaližiams prikepėme belgiško stiliaus vaflių ir pateikėme stilizuotame vaflių bare, kur vaikai galėjo komponuoti savo vaflių tortus iš įvairių uogų ir plaktos grietinėlės. Priplakėme įvairiaspalvių natūralių vaisių-daržovių kokteilių. Vaišių „pievą“ puošė sausaininės jubiliato vardo raidės, o mažieji svečiai užkandžiaudami galėjo „ganyti“ po pievą ir daržą vynuoginius „kirminiukus“, kalakutienos „pelėdžiukus“, pomidorų ir sūrio „boružėles“, želinius „vikšriukus“ bei sausaininius šuniukus. Trupininė „žemė“ tapo svarbiausiu viso meniu akcentu.
Kiekvienas svečias pirmiausia nustebdavo, kaip čia vaikai valgys žemes, o pakviesti patys paragauti šių „žemių“ prapliupdavo kvatotis. Mažiausieji svečiai šaukšteliais kasė trupinius, ragavo, dėliojo papuošimus iš vienos pievos dalies į kitą, vis paragaudami stalo turinio“, – pasakojo „365 eventus“ vadovė Rita Markaitienė.
10 patarimų tėvams dėl vaiko gimtadienio meniu
- Sugalvokite gimtadienio šventės temą – bus lengviau atrinkti patiekalus (pagal spalvą, formą ar paruošimo būdą) šventiniam valgiaraščiui.
- Pageidaujamą patiekalų spalvingumą išgaukite naudodamos natūralius atitinkamos spalvos produktus. Jei nepavyksta, geriau atsisakykite tos spalvos idėjos.
- Nesirinkite labai įmantrių patiekalų ir užkandžių – mažieji pilvukai sunkiai ištvers komplikuotą maisto virškinimą.
- Nepadauginkite užkandžių, kad nereikėtų išmesti. Vaikai daug dėmesio skiria žaidimams ir bendravimui. Pasiruoškite linksmų maišelių „vaišėms į namus“.
- Įvertinkite vaikų amžių – teks ruošti įvairesnių užkandžių, jei šventėje dalyvaus svečiai nuo 2−3 m. iki 14 m. amžiaus.
- Nepamirškite ir tėvelių, nepraleiskite progos juos pradžiuginti – paruoškite vieną savo gerai „įvaldytą“ patiekalą ar kelių „firminių“ užkandžių padėklą.
- Šventę planuokite tokiu laiku, kad spėtumėte šviežiai paruošti sumanytas vaišes.
- Dar niekuomet neruoštus patiekalus išbandykite iš anksto – išvengsite netikėtumų ir streso.
- Puošdami šventinį tortą įvertinkite tai, kad mažieji svečiai būtinai ragaus ir papuošimų, todėl nenaudokite papuošimų su sintetiniais priedais ir dideliu cukraus kiekiu.
- Pasiruoškite smagių spausdinukų užkandžių pavadinimams ar šiaip linksmoms frazėms parašyti.
Maisto nuo vaikų stalo ragavo ir tėveliai, pamiršę jiems skirtą maisto barą, vaikai kasė „žemes“ vežtis namo ir po to jubiliato mamai siuntė nuotraukas, kaip kūrybiškai tas žemes naudoja kurdami savo receptus su bananais ar braškėmis.
Maistas ir dekoras – „365 eventus“ („Event & food styling“)
Sigitos Jakubsonės „Drugelio spalvos“ nuotraukos
„Mamos žurnalas“