Kiekviena mama norėtų, kad vaikai valgytų daugiau daržovių ir sveiko maisto. Bet jie lyg susitarę prašo skrudintų bulvyčių ir dievina greitojo maisto užkandines! Ar galima rasti išeitį, kad būtų ir sveika, ir skanu?
Pasirodo, galima, nes tokią alternatyvą siūlo prieš gerą dešimtmetį rinkoje pasirodžiusios karšto oro gruzdintuvės. Jose gaminamas maistas skonio savybėmis panašus, kaip gaminamas aliejinėse gruzdintuvėse, tik nepalyginamai sveikesnis, nes išvengiama transriebalų, kurie susidaro kaitinant aliejų. Karšto oro būdu pagamintas maistas turi kur kas mažiau kalorijų. Čia produktai ne tik nepanardinami į verdančius riebalus, bet netenka ir dalies savo pačių riebalų – pavyzdžiui, iš riebesnės mėsos gabaliukų riebalai išlaša į atskirą gruzdintuvės talpą.
Ekonomiška, nes sunaudoja mažiau elektros
Vis dažniau namuose šalia būtiniausių virtuvės pagalbininkų galima pamatyti karšto oro gruzdintuvę. Kodėl ji taip greitai populiarėja? Nors veikimo principas šiek tiek panašus į konvekcinės orkaitės, kur maistas gaminamas cirkuliuojant karštam orui, ji sunaudoja mažiau elektros, ją išvalyti lengva ir paprasta. Kadangi oras cirkuliuojame mažoje talpoje, maistas pagaminamas greičiau ir tolygiau.
Tinka daugybei patiekalų
Šio prietaiso populiarumą lemia ir jo universalumas. Gruzdintuvė skirta gaminti ne vienam kitam patiekalui, o tinka beveik visam sausam maistui – nuo traškios vištienos gabalėlių, žuvies, daržovių šiaudelių, šaldytų pusgaminių iki picos ar duonos. Joje galima ne tik gaminti, bet ir pašildyti jau pagamintą patiekalą. Traškumas yra viena pagrindinių savybių, dėl kurio vaikai renkasi vieną ar kitą patiekalą. Retai kuris vaikas noriai valgo troškinius ar sriubas, jis mieliau renkasi tai, ką galima paimti į pirštukus, kas pagaminta atskirais gabalėliais, turi traškią plutelę, reikalauja kramtymo. Tad karšto oro gruzdintuvė leidžia formuoti sveikos mitybos įpročius, nes galima traškiai pagaminti bet kurią daržovę. Net ir tos pačios vaikų pamėgtos bulvytės čia bus kur kas sveikesnės, nes turi perpus mažiau kalorijų.
Natūralus maisto skonis
Tie, kurie jau atrado ir pamėgo karšto oro gruzdintuves, pabrėžia dar vieną jų privalumą – namai neprisipildo gruzdinamų riebalų kvapų, kaip naudojant tradicines gruzdintuves. O ir pats maistas išsaugo kur kas natūralesnį skonį ir kvapą. Tai labai svarbu formuojant vaikų mitybos įpročius – vaiko racionas gali tapti daug platesnis.
Net jei vaikai atsisako paragauti šviežių daržovių, tos pačios rūšies daržovės gali patikti gruzdintos.
Gruzdintuvė – pagal kiekvienos šeimos poreikius
Šiuo metu rinka siūlo įvairių karšto oro gruzdintuvių. Pirkdami atkreipkite dėmesį į gamintoją, nes tik sertifikuoti, atitinkantys visus kokybės ir saugumo reikalavimus gaminiai garantuos, kad maistą paruošite saugiai. Pavyzdžiui, ZYLE karšto oro gruzdintuvių ZYLE paviršius padengtas kokybiška nepridegančia danga, kuri tarnaus ilgai, o ją valyti paprasta.
Kiekviena šeima gali pasirinkti gruzdintuvės dydį pagal šeimos narių skaičių ir gaminamų patiekalų specifiką. Jei norite sutaupyti laiko ir tuo pat metu pagaminti, tarkime, ir traškių vištienos sparnelių, ir gruzdintų bulvyčių, galite rinktis dvigubą karšto oro gruzdintuvę, kurioje gaminami du patiekalai vienu metu. Tokia gruzdintuvė patogi, jei šeimos narių skoniai labai skiriasi. Galbūt vienam vaikui mėgstamiausias garnyras prie mėsos bus gruzdintos morkos, o kitam – traškūs kalafiorai? Užteks norimus produktus sudėti į atskiras prietaiso talpas ir įjungti pasirinktą programą. Karšto oro bangos juos pavers puikiais pietumis ar vakariene. Pavyzdžiui, dviguba karšto oro gruzdintuvė ZYLE turi 6 skirtingas programas, kurios leidžia traškiai pagaminti mėsos kąsnelius ar kepsnius, žuvį, krevetes, daržovių gabaliukus ar net keksiukus. Gruzdintuvės gaminimo temperatūros diapazonas platus – nuo 40 iki 240 laipsnių. Jei patiekalui reikia daugiau laiko, negu numatyta standartinėje programoje, tai paprasta padaryti pasirinkus papildomo gaminimo minutes.
Gruzdintuvė – nepamainomas pagalbininkas rengiant vaikų gimtadienius, laukiant svečių, ruošiant užkandžius iškylai. Sausi ir traškūs maisto gabaliukai puikiai tinka įdėti vaikui į mokyklą, be to, gruzdinto maisto įvairovė gali būti tokia didelė, kad užkandžiai niekada nenusibos.
Susiję straipsniai