Avinžirniai – tai ankštinė daržovė, kuri itin populiari tarp vegetarų ir veganų, tačiau jie naudingi ir visavalgiams. Avinžirniuose gausu įvairių maistinių medžiagų, todėl specialistai pataria juos visiems įtraukti į kasdienį maisto racioną. Vienas lengviausių ir paprasčiausių būdų, leidžiančių suvartoti daugiau ankštinių daržovių – salotos. Straipsnyje pateikiamos kelios salotų variacijos ir aptariama jų gamyba.
Šaltos salotos
Avinžirniai vertinami kaip bene geriausias augalinės kilmės baltymų šaltinis. Juose gausu baltymų, aminorūgščių, skaidulinių medžiagų ir nesočiųjų riebalų. Tad norint praturtinti kasdienį maisto racioną avinžirniais, puikiai tinka avinžirnių salotos. Avinžirniai gali būti:
- džiovinti;
- konservuoti.
Esminis jų skirtumas – gaminimo laikas. Norint greitai ir lengvai pasigaminti salotas, patariama naudoti konservuotas daržoves. Šios įprastai jau būna apdorotos, todėl tereikia atidaryti pakuotę ir suberti šios turinį į patiekalą. Žinoma, norint traškesnių avinžirnių, konservuotas daržoves galima pakepti orkaitėje ar keptuvėje.
Šiltos salotos
Įprastai salotų patiekalai gaminami šiltuoju metų sezonu, tačiau salotomis galima mėgautis ir šaltuoju laiku. Norint pasigaminti šiltą, tačiau lengvą vakarienę, patariama ingredientus kepti orkaitėje. Šiltoms salotoms prireiks šių daržovių:
- avinžirnių;
- morkų;
- paprikų;
- Briuselio kopūstų.
Visas daržoves nuplaukite ir supjaustykite norimo dydžio kubeliais. Atskirame dubenyje sumaišykite avinžirnius, aliejų, paprikos ir česnakų miltelius. Į vieną skardą sudėkite paprikas ir morkas, o kitą – avinžirnius ir Briuselio kopūstus. Šviežias daržoves apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais. Viską kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 30–35 minutes. Jeigu norima traškesnių avinžirnių, šiuos dar pakepkite kelias minutes su ventiliatoriaus funkcija.
Taigi, priežasčių, kodėl verta ankštines daržoves įtraukti į kasdienę mitybą – daug. Salotos leis įtraukti daugiau daržovių ir praturtinti organizmą maistingomis medžiagomis. Be to, salotos leidžia panaudoti maisto likučius. Šiuo universaliu patiekalu galima drąsiai eksperimentuoti ir įtikti net patiems išrankiausiems šeimos nariams.
US