![kiaušiniai](http://mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2015/04/velykos07-300x200.jpg)
Kiaušinis — natūralus maisto produktas, turintis visaverčių baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, riebaluose tirpstančių vitaminų. Kiaušiniai yra lytinės ląstelės, todėl visas juose esančias maisto medžiagas žmogaus organizmas gerai pasisavina.
Vieno kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos ar 200 g pieno. Trynys yra vertingesnis už baltymą.
Kiaušinių maistinė vertė ir kokybė priklauso nuo vištų veislės, lesalo, laikymo būdo, metų laiko.
Laisvai laikomų vištų kiaušinių skonis bei maistinės savybės yra geresnės nei laikomų ankštuose narvuose.
Kiaušinio kokybė nepriklauso nuo kiaušinio lukšto spalvos. Rudo ir balto kiaušinio cheminė sudėtis yra tokia pati.
Kokie kiaušiniai naudingesni – skystai, pusiau skystai ar kietai išvirti?
Tik iš kietai virto kiaušinio jame esančias medžiagas žmogaus organizmas pasisavina 95-100 proc. Virtas ar gerai iškeptas (taip, kad būtų iškepęs ir trynys, ir baltymas) geriau pasisavinamas negu žalias, nes tik aukštoje temperatūroje suyra elementai, apsunkinantys maisto medžiagų pasisavinimą. Suvalgęs vieną virtą kiaušinį, suaugęs žmogus pagrindinių amino rūgščių paros poreikį patenkina 40-65 proc., būtinų mineralinių medžiagų – 2,5-17 proc.
Kokie kiaušiniai geresni – didesni ar mažesni?
Visų kiaušinių maistinė vertė yra vienoda. Bet kuo didesnis kiaušinis – tuo senesnė višta ji padėjo. Senesnių vištų kiaušiniuose yra mažiau cholesterolio – tai yra svarbu suaugusiems, kuriems dera saikingai vartoti maisto produktus, kuriuose daug cholesterolio. Mažuose kiaušiniuose yra daugiau baltymų.
Kaip suprasti, ar kiaušinis šviežias?
Pakėlus kiaušinį prieš šviesą, jame neturi būti jokių dėmių ar patamsėjimų, kiaušinis turi būti švarus, lukštas nesuskeldėjęs. Velykoms iš anksto kiaušinių prisipirkti nedera, nes jie šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip 2 savaites.
Kokio amžiaus vaikui ir kiek per Velykas galima duoti kiaušinių?
Kietai virto (ne trumpiau kaip 5 min.) kiaušinio, su koše galima duoti pirmųjų metų gale. Kūdikiams pirmų metų gale galima duoti tiek kiaušinio, prie kokio jo kiekio, pvz., ½ ar 1 kiaušinio jis yra įpratęs.
Antrais trečiais gyvenimo metais vaikui per dieną galima duoti 1 ar 1,5 kiaušinio.
Velykos nėra beatodairiško kiaušinių valgymo šventė. Kūdikiams ir mažiems vaikams neduokite svečių ar giminių dovanotų kiaušinių arba išvirtų ir kelias dienas laikytų šaldytuve, nes neįmanoma garantuoti už jų kokybę.
Jei pramušus kiaušinį aptinkamas „kruvinas žiedas“ arba trynys prilipęs prie lukšto (iš visų pusių vienodai neapsuptas baltymo), toks kiaušinis yra senas ir jo duoti kūdikiui ar mažam vaikui nedera.
Iš pradžių duokite ketvirtį kiaušinio 2-3 dienas iš eilės ir stebėkite, kaip kūdikis jį toleruoja. Jeigu neatsirado odos niežulys, bėrimai, nepakito išmatų konsistencija, vėliau duokite po pusę kiaušinio.
Vienerių metų vaikų po vieną nediduką kietai išvirtą kiaušinį galima duoti 3 kartus per savaitę.
Kūdikiams ir mažiems vaikams neduokite jokių išplaktų kiaušinių („Gogol-mogol“ ir panašių patiekalų).
Kūdikiam ir mažiems vaikams neduokite padažų, kremų, majonezo ir kitų patiekalų, kuriems paruošti vartojami žali kiaušiniai.
Ar gali nuo kiaušinio išberti?
Taip. Tai rodo, kad vaikas kiaušinio netoleruoja, jam yra alergiškas. Tokiam vaikui neduokite bet kokių patiekalų, į kuriuos gaminant buvo dėtas kiaušinis. Organizmas alergiškai reaguoja nepriklausomai nuo to, kiek kiaušinio yra patiekale. Vaikui, kuris buvo išbertas nuo kiaušinio, jo galima duoti tik tuomet, kai sukaks 3 metai. Tačiau, jei nuo kiaušinio 3 metų vaiką vėl išbėrė – kiaušinio jam neduokite. Alergiją kiaušiniui išauga ne visi vaikai.
Ar galima nuo kiaušinių suviduriuoti?
Taip, jei kiaušinių perdozuosite. Suvalgant po 2 kiaušinius, į organizmą patenka daug koncentruotų maisto medžiagų (baltymų ir riebalų), kurių jis nesugeba pasisavinti. Trejų metų vaikui galima duoti po kietai išvirtą nediduką kiaušinį 3 kartus per savaitę, o ne po 2-3 iškart.
Per kiaušinius galima užsikrėsti bakterijomis, pavadintomis salmonelėmis, sukeliančiomis sunkų viduriavimą. Jos ypač pavojingos vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kad išvengtumėte užsikrėtimo salmonelėmis, kiaušiniai turi būti švieži, laikomi šaldytuve ir – svarbiausia – gerai išvirti (virti reikia ne trumpiau kaip 5 minutes).
Nedera pirkti nešvarių, įdužusių kiaušinių. Salmonelės žūsta verdant 3-4 min.
Penkias minutes virtus kiaušinius dar 4-5 min. palikite vandenyje, kuriame jie virė. Puodą, kuriame virė kiaušiniai, kai juos jame palikote kelioms minutėms, uždenkite – taip išlaikysite aukštesnę temperatūrą.
Kiaušinius lupkite nusiplovę rankas. Kad kiaušinis lengviau luptųsi, kietai virti kiaušinius įdėkite į šaltą vandenį. Tų kiaušinių, kurie taps Velykų margučiais, į šaltą vandenį nedėkite.
Patarė docentas Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“