Vyndarystės sezonui pasiruošti gali būti išties įdomus ir svarbus procesas, ypač jei norite gauti gerą derlių ir kokybiško vyno. Ne paslaptis, jog naminio vyno galite pasigaminti iš bet kokių uogų ar vaisių, turinčių cukraus. Namų sąlygomis gaminamas vynas tikrai nenusileis prekybos centruose esantiems vynams, tik reikia žinoti svarbiausius žingsnius, kaip galite pasiruošti vyndarystės sezonui.
Naminio vyno gamybai tinka daugybė uogų ir vaisių
- Vynuogės: iš vynuogių uogų galima pagaminti įvairių rūšių vyną, tiek baltą tiek raudonąjį.
- Juodieji serbentai: šių uogų vynas bus sodraus skonio bei ryškios spalvos.
- Raudonieji serbentai: jie gali būti maišomi su kitomis uogomis ir vynui suteikia rūgšties bei aromato. Gali būti naudojami ir atskirai.
- Avietės: iš šių uogų vynas bus lengvas ir aromatingas.
- Šilauogės: vynui suteiks tamsios spalvos ir sodraus skonio.
- Braškės: vynas pagamintas iš braškių bus saldus ir aromatingas. Braškės gali būti naudojamos atskirai arba maišomos su kitomis uogomis.
- Žemuogės: šis vynas bus lengvas ir gaivaus skonio.
- Slyvos: kaip ir raudonieji serbentai, gali būti naudojamos atskirai arba maišomos su kitomis uogomis ir vynui suteikia rūgšties bei
- Abrikosai: jų vynas bus aromatingas ir saldus.
- Persikas: persikinis vynas pasižymės sodriu skoniu ir aromatu.
- Vyšnios: šias tradicines uogas galite naudoti atskirai arba su kitomis uogomis, jos naminiam vynui suteiks rūgšties ir aromato.
- Obuoliai: iš jų galima gaminti įvairių rūšių vyną – nuo sauso iki saldaus.
- Kriaušės: jos vynui suteikia lengvo ir elegantiško skonio.
Naminio vyno gamybos įranga
Kad naminio vyno gamybos procesas būtų sklandus ir duotų norimus rezultatus svarbu turėti tinkamą įrangą ir ją paruošti naudojimui. Visos talpos, tokios kaip fermentaciniai indai vyno rauginimui, buteliai vyno laikymui, filtrai, kamščiai ir kita įranga turi būti kruopščiai išplauta ir dezinfekuota. Prieš įsigyjant vyno reikmenis išsiaiškinkite visus jų techninius parametrus, kad įrangą galėtumėte naudoti ir kitais metais.
Svarbus įrankis vyno gamyboje yra cukraus matuoklis. Šiam tikslui taip pat tinka hidrometras ar refraktometras. Cukraus kiekį vyne galime išmatuoti kol vyno misoje (sutraiškytos uogos ar vaisiai) nėra alkoholio. Cukraus matavimas labai svarbus procesas, nes pagrindinė uogų ar vaisių sulčių charakteristika vynui gaminti yra cukringumas. Dėl lietuviškų oro sąlygų dažnai nutinka, kad vaisiai ar uogos nėra pakankamai saldūs, todėl gali tekti įdėti cukraus papildomai. Įprastai sulčių cukringumas pirminei fermentacijai būna 15-20 procentų. Skaičiuojama, kad 1 % cukraus mielių bus paverstas į 0,45 laipsnius alkoholio, todėl norint pagaminti populiarų 13 laipsnių vyną sulčių bendras cukringumas turėtų būti apie 27-30 procentų. Šie matuokliai taip pat gali matuoti ir būsimą alkoholio kiekį.
Rūgštingumui reguliuoti naudojama vyno kreida. Tai natūralus produktas išgaunamas iš gryno iškastinio šaltinio dažniausiai iš marmuro, kasybos būdu. Plačiai naudojamas vyndarystėje norint sumažinti vyno rūgštingumą. Kreida efektingai mažina vyno ir obuolių rūgštį.
Mielės reikalingos vyno gamybai
Labai svarbi sudėtinė dalis vyno gamybai yra mielės. Jos įtakoja sulčių fermentaciją ir skatina cukraus konversiją į alkoholį ir anglies dioksidą. Tai svarbu, nes fermentacijos metu susidaro alkoholis, kuris yra pagrindinis vyno sudedamoji dalis. Mielės taip pat gali suteikti skonį ir aromatą vynui, tai priklauso nuo mielių rūšies. Mielės taip pat užtikrina fermentacijos stabilumą, jų pagalba galima kontroliuoti visą procesą. Galiausiai, tinkamai parinkus mieles apsaugosite vyną nuo nepageidaujamų fermentacijos mikroorganizmų ir užtikrinsite, kad vyno gamybos procesas vyktų sėkmingai. Dėl šių priežasčių mielės yra esminis vyno gamybos komponentas, kuris lemia vyno kokybę, skonį ir aromatą.
Be minėtos įrangos ir priedų yra daugybė reikmenų, kurie palengvins jums vyno gamybos procesus, tačiau prieš pradedant vyno gamybą reikėtų gerai išanalizuoti visus procesus, o jei yra galimybė pasitarti ir su patyrusiais vyndariais ar prekybininkais, kurie prekiauja vyndarystės reikmenimis. Tokiomis prekėmis prekiauja UAB Lankava, kuri gali pasiūlyti gausų vyno gamybai reikalingų prekių asortimentą. Taip pat labai svarbu tinkamai pasirinkti receptą, atitinkantį jūsų pasirinktą norimo vyno tipą, atidžiai sekti instrukcijas ir žinoma būti kantriems – vyndarystės procesas reikalauja laiko ir kruopštumo.
US