Receptais dalinasi tinklaraščio „Mama, ką valgom“ autorė ir 3 metų Jurgio mama Morta Belenavičienė.
Mes labai mėgstame kepti vaflius, tačiau, jei neturite vaflinės, galite šiuos receptus išbandyti ir paprastiems blynams kepti.
BELGIŠKI RIKOTOS VAFLIAI
Šie vafliai su rikota kol kas mums patinka labiausiai, jie purūs, minkšti ir saldūs, tačiau be pridėtinio cukraus, – saldumo jiems suteikia sunokę bananai. Valgydami vaflius pradėjome Naujųjų metų rytą, o šį savaitgalį jų galite paragauti ir jūs! Mes juos valgėme su graikišku jogurtu ir šaldytų gervuogių tyre, kuri puikiai dera prie saldžių vaflių, žinoma, priedus kaskart galima rinktis vis kitokius, čia tiks bet kokie vaisiai ar uogos. O jei neturite vaflinės, galite išsikepti paprastų blynų!
Produktai:
400 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
Žiupsnis druskos
2 v. š. sviesto
2 bananai
300 ml pieno
50 ml rikotos sūrio
2 v. š. citrinos sulčių
2 v. š. kokosų aliejaus
Lydyto sviesto arba kokosų aliejaus (kepimui)
Sausus produktus sumaišau didesniame dubenyje, mažesniame išlydau sviestą, sutrinu bananus, supilu pieną, citrinos sultis ir kokosų aliejų, sudedu rikotos sūrį ir gerai išmaišau. Tada sukrečiu šlapius produktus į sausų produktų mišinį, viską gerai išmaišau. Per tą laiką vaflinės kepimo paviršių ištepu su lydytu sviestu (galima naudoti ir kokosų aliejų) ir palaukiu, kol įkais. Kai įkaista, sudedu tešlą, užvožiu ir kepu ant karščiausios ugnies apie 5 min.
Iš šio kiekio iškepu 6–7 vaflius – po 2 mudviem su vyru, Jurgis suvalgo 1, o paskutinius pasiliekame kitos dienos užkandžiui.
KUKURŪZINIAI VAFLIAI
Produktai:
200 ml smulkių kukurūzų kruopų (arba miltų)
100 ml viso grūdo kvietinių arba speltos miltų
1,5 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. ciberžolės
Žiupsnis druskos
4 v. š. sviesto
2 kiaušiniai
200 ml pieno
150 ml riebios grietinėlės
Šaukštas lydyto sviesto kepimui
Nedideliame dubenyje virš puodo su verdančiu vandeniu ištirpinu sviestą, kitame dubenyje sumaišau miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Kai sviestas išsilydo, leidžiu truputį atvėsti, tada supilu pieną, grietinėlę, įmušu kiaušinius (kiaušinius įmušu paskiausiai, kad pienas ir grietinėlė dar labiau atvėsintų ištirpintą sviestą ir kiaušinis nepradėtų virti) ir išplaku šluotele. Tada plakinį supilu į miltų mišinį ir gerai išmaišau. Įkaitinu vaflinę iki aukščiausios kaitros (prieš tai ištepu lydytu sviestu), įpilu maždaug po nepilną samtį tešlos ir kepu apie 5 min.
ŠPINATŲ VAFLIAI
Panašu, kad šie vafliai, nors ir nesaldūs, kol kas mūsų mėgstamiausi.
Produktai:
300 ml miltų (avinžirnių ir kvietinių santykiu 2:1)
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. „Za‘atar“ prieskonių (po lygiai kumino, žagrenio, čiobrelio, raudonėlio ir sezamų sėklų)
Žiupsnis druskos
4 v. š. sviesto
100 g šaldytų špinatų
150 ml pieno
100 ml graikiško jogurto
2 kiaušiniai
2 v. š. citrinos sulčių
Pirmiausia nedideliame dubenyje virš puodo su verdančiu vandeniu ištirpinu sviestą ir atitirpinu šaldytus špinatus. Kitame dubenyje sumaišiau miltus*, kepimo miltelius ir prieskonius. Kai sviestas ir špinatai atitirpasta, leidžiu truputį atvėsti, tada supilu pieną, sudedu jogurtą, įmušu kiaušinius, įspaudžiu citrinos sulčių ir išplaku šluotele. Tada plakinį supilu į miltų mišinį ir gerai išmaišau. Įkaitinu vaflinę iki aukščiausios kaitros, įpilu maždaug po samtį tešlos ir kepu apie 5 min. Šie vafliai iškepa labai purūs ir lengvi, todėl tešla kepdama stipriai iškyla ir gali išbėgti per kraštus, bet jei pilsite jos mažiau, gali neišeiti visas vaflis ir kai kur jis bus skylėtas – po kelių bandymų atitaikysite, kiek būtent tešlos reikia. Bet jie tokie purūs, kad verta!
Vaflius valgome su pomidoriukais, švelniu burrata sūriu ir saulėgrąžų daigais, mudu su vyru po burrata dar užsitepame pesto padažo. Tokie vafliai puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei!
* naudojau avinžirnių ir kvietinius, bet galima naudoti bet kokius mėgstamus miltus