
Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ www.cukrinisavinelis.lt autorė ir 2 metų Adelės mama Berta dalinasi dar negirdėtais receptais iš moliūgų.
Kišai su moliūgais ir saulėje džiovintais pomidorais
Jie puikūs! Tokius smagu kramsnoti namuose tik ką išimtus iš orkaitės, patogu neštis į darbą lengviems pietums arba įsimesti į iškylų krepšį ir mėgautis kur nors patogiai įsitaisius pievoje. Šie pyragai su moliūgais ir saulėje džiovintais pomidorais yra puikus pasirinkimas, vos tik moliūgų sezonas įsibėgėja.
INGREDIENTAI:
- Keli lakštai šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos;
- ½ nediduko moliūgo;
- Keli saulėje džiovinti pomidorai aliejuje;
- 100–150 g tarkuoto fermentinio arba kietojo sūrio;
- 1–2 kiaušiniai;
- 180 g neriebios grietinėlės;
- Žiupsnelis druskos, džiovintų bazilikų;
- Gabalėlis sviesto.

KAIP GAMINTI:
- Palikite sluoksniuotos tešlos lakštus atšilti. Vėliau juos lengvai pakočiokite, supjaustykite mažesniais gabaliukais, kuriais išklokite sviestu pateptas keksiukų formeles.
- Nuluptą moliūgą stambiai sutarkuokite. Įpjaustykite saulėje džiovintų pomidorų, suberkite tarkuotą sūrį ir viską pagardinkite druska bei džiovintais bazilikais.
- Kiaušinius išplakite su grietinėle ir plakinį supilkite į paruošus moliūgų tarkius. Viską dar kartą gerai išmaišykite ir dėkite įdarą į paruoštus sluoksniuotos tešlos krepšelius. Tik labai svarbu, kad įdaras neišbėgtų, nes kitaip keksiukai-kišai gali prilipti prie kepimo skardos ir bus sunku juos dailiai išimti.
- Kepkite kišus 180–200°C temperatūroje, kol iškeps. Gardu juos valgyti ir tik iškeptus, ir jau lengvai pravėsusius.
Moliūginiai kamuoliukai
Kai moliūgų sezonas įsibėgėja, nė nepastebi, kaip namuose pradeda karaliauti tik jie, akimirksniu pavirsdami jaukia trinta sriuba, traškiais blyneliais ir vafliais, rimtais drūtais pyragais ar sveikuoliškais energijos kamuoliukais. Pastarieji tikrai puikūs ne tik ieškant sveiko deserto, bet ir maistingo užkandžio.

INGREDIENTAI:
- ½ puodelio moliūgų tyrės;
- 1 puodelis datulių;
- 1 puodelis avižinių dribsnių;
- Sauja mėgstamų riešutų;
- Žiupsnis cinamono, muskato riešuto bei gvazdikėlių miltelių.
KAIP GAMINTI:
- Visus ingredientus sutrinkite iki vientisos masės.
- Iš gautos masės suformuokite norimo dydžio kamuoliukus.
- Kamuoliukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite kelias valandas, kad tvirčiau suliptų.
Moliūginiai sausainiai
Kai rudens derlius jau su nekantrumu laukia, kol atsidurs pintinėse, metas džiuginti mažuosius puikiais moliūgų sausainiais! Be cukraus ir be kiaušinių, bet su bananais bei moliūgų sėklomis, gardintais cinamonu ir kokoso drožlėmis. Tik iškepti šie sausainiai būna traškūs ir trapūs, palaukus kelias valandas suminkštėję.
INGREDIENTAI:
- 300 ml moliūgų tyrės (tiesiog virtas ir sutrintas iki vientisos masės moliūgas);
- 1 bananas;
- Gabalėlis sviesto;
- Keli valg. š. trintų avižinių dribsnių (masė turi būti tiršta, bet per daug nereikia, nes avižos dar išbrinksta tyrėje);
- 1 arb. š. kepimo miltelių;
- Didesnė sauja moliūgų sėklų;
- Sauja kokoso drožlių
- Žiupsnis cinamono.

KAIP GAMINTI:
- Moliūgų tyrę sutrinkite su bananu. Įmaišykite gabalėlį ištirpinto sviesto.
- Suberkite smulkintus avižinius dribsnius bei kepimo miltelius. Išmaišykite ir palikite kelioms minutėms tešlą, kad išbrinktų avižos.
- Į tešlą įmaišykite moliūgų sėklas, kokoso drožles ir viską pagardinkite cinamonu.
- Šaukštu formuokite norimo dydžio sausainius tiesiai į kepimo indą, ant kurio patiestas kepimo popierius.
- Sausainius kepkite 190°C temperatūroje, kol dailiai apskrus.
Skanaus!
Nuotraukų autorinės teisės: MM PHOTOGRAPHY
Susiję straipsniai