Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ www.cukrinisavinelis.lt autorė ir 2 metų Adelės mama Berta dalinasi sveikų saldumynų idėjomis.
Datulių batonėliai
INGREDIENTAI:
- 900 g minkštų datulių;
- 150 g maltų kakavos pupelių;
- 150 g šalavijų (chia) sėklų;
- 150–200 g ožerškio (goji) uogų;
- 200 g džiovintų spanguolių.
KAIP GAMINTI:
- Datules sutrinkite elektriniu trintuvu. Tai nebus lengva, bet tikrai įmanoma ir verta pasistengti!
- Dubenyje sumaišykite trintas datules, maltas kakavos pupeles, šalavijo sėklas, ožerškio uogas ir džiovintas spanguoles.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir paskleiskite masę ant jo. Masę uždenkite kitu kepimo popieriaus lapeliu ir lengvai paspausdami iškočiokite tokio storio, kokio norite, kad išeitų batonėliai.
- Masę palikite valandai kitai sutvirtėti. Taip pat galite orkaitėje žemoje temperatūroje kelias minutes padžiovinti. Supjaustykite norimo dydžio batonėlius.
Avižiniai sausainiai
INGREDIENTAI:
- 1 didesnis bananas;
- 1 stiklinė avižinių dribsnių;
- Sauja džiovintų slyvų;
- Sauja moliūgų sėklų;
- 1–2 valg. š. šalavijų (chia) sėklų.
KAIP GAMINTI:
- Bananą sutrinkite iki vientisos masės ir sumaišykite su avižiniais dribsniais, smulkintomis slyvomis, moliūgų bei šalavijo sėklomis.
- Palikite tešlą pastovėti apie valandą, kad avižiniai dribsniai išbrinktų.
- Suformuokite norimo dydžio sausainius ir kepkite 180ºC orkaitėje apie 15–20 min. Nesistenkite, kad jie taptų traškūs, nes sausainiai pastovėję linkę sukietėti.
Burnočių batonėliai
INGREDIENTAI:
- 2 puodeliai pūstų burnočių sėklų;
- 1 puodelis kokosų drožlių;
- ½ puodelio šalavijų (chia) sėklų;
- ½ puodelio smulkintų pistacijų riešutų;
- ½ puodelio džiovintų spanguolių;
- ½ puodelio smulkintų džiovintų slyvų;
- 3 valg. š. riešutų sviesto;
- ½ puodelio skysto medaus.
KAIP GAMINTI:
- Burnočių sėklas, kokosų drožles, šalavijų sėklas, pistacijų riešutus, džiovintas spanguoles ir slyvas sumaišykite dubenyje.
- Supilkite riešutų sviestą ir medų. Galite viską maišyti tiesiog rankomis. Masė turi būti lipni.
- Į kvadratinį ar stačiakampį indą (naudojau 28x17cm indą) įtieskite kepimo popierių ir suberkite masę. Išlyginkite ją suspausdami rankomis. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite kelias valandas, kol sukietės. Jei masė buvo ne kepimo inde, atsargiai išimkite iš indo su visu kepimo popieriumi, uždenkite viršų ir 180ºC orkaitėje kepkite apie 10–15 min., kol visa masė sulips ir sukietės.
- Atvėsus masei, supjaustykite ją į norimo dydžio batonėlius.
Skrudinti dribsniai (granola)
INGREDIENTAI:
- 2 puodeliai avižinių dribsnių;
- ¼ puodelio sezamų sėklų;
- ½ puodelis kokosų drožlių;
- Sauja smukintų anakardžių riešutų;
- Sauja smulkintų datulių;
- 2 arb. š. cinamono;
- 2 valg. š. kokosų aliejaus;
- 2–4 valg. š. skysto medaus.
KAIP GAMINTI:
- Avižinius dribsnius sumaišykite su sezamų sėklomis, kokosų drožlėmis, smulkintais anakardžių riešutais, datulėmis ir cinamonu.
- Kokosų aliejų ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Jei medus kietas, – jį irgi ištirpinkite.
- Sumaišykite birius produktus su kokosų aliejumi bei medumi.
- Viską pilkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 180 laipsnių orkaitėje apie 25–30 min. Kartkartėmis vis permaišykite. Atidžiai stebėkite, kad dribsniai nesudegtų.
Desertas su šalavijų sėklomis
INGREDIENTAI:
- 200 g natūralaus jogurto;
- 4 arb. š. ispaninių šalavijų sėklų;
- 1 bananas;
- 1 mango;
- 1 kivis;
- Sauja šilkmedžių uogų.
KAIP GAMINTI:
- Natūralų jogurtą sumaišykite su ispaninių šalavijų sėklomis, supilkite į indelius ir palikite per naktį, kad išbrinktų.
- Ryte iki vientisos masės sutrinkite bananą bei mangą.
- Į paruoštą jogurtą supilkite banano ir mango tyrę. Papuoškite kivio gabaliukais ir šilkmedžių uogas. Galite rinktis kitus mėgstamus vaisius bei uogas.