Tai, kad obuolius, o ypač lietuviškus ir sezono metu, valgyti labai sveika, žinome visi. Tinklaraščio www.cukrinisavinelis.lt autorė ir 2 metų Adelės mama Berta dalinasi idėjomis, ką galima pagaminti iš obuolių.
Obuolių skiltelės su želė
INGREDIENTAI:
- Keli saldžiarūgščiai obuoliai.
- Pakelis mėgstamo skonio žėlės.
- Vanduo (kiekis dažniausiai būna nurodytas ant žėlės pakelio).
KAIP GAMINTI:
- Obuolius švariai nuplaukite ir perpjaukite perpus.
- Kiekvieną obuolio puselę dailiai išskobkite, bet taip, kad obuolio dar liktų.
- Pasiruoškite žėlės ir supilkite į obuolių puseles, kurias gražiai sustatykite lėkštėje, kad nenusiridentų, ir palikite kelioms valandoms sau ramiai stingti šaldytuve.
- Kai žėlė jau bus sustingusi, galite pjaustyti obuolių puseles mažesnėmis skiltelėmis ir kviesti mažuosius ragauti deserto!
Obuolių trupiniuotis
INGREDIENTAI:
- 8 vidutinio dydžio obuoliai.
- Gabalėlio sviesto.
- 1 valg. š. miltų.
- 4–5 valg. š. rudojo cukraus.
- 150–180 g sviesto.
- 1 ½ puodelio, arba 350 ml miltų.
- 1 ½ arb. š. kepimo miltelių.
- ½ arb. š. druskos.
- 1 arb. š. cinamono.
- ½ arb. š. muskato.
- 1 valg. š. rudojo cukraus.
- 1 kiaušinis.
- Sauja karamelinių saldainių.
KAIP GAMINTI:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklytes ir supjaustykite griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę, įdėkite gabalėlį sviesto ir suberkite rudąjį cukrų, miltus bei paruoštus obuolių griežinėlius. Viską lengvai maišydami karamelizuokite, kol obuoliai suminkštės, o skystis sutirštės.
- Ištirpdykite sviestą.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, cinamonu, muskatu ir ruduoju cukrumi. Supilkite tirpintą sviestą, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite, kad išeitų vientisa tešla.
- 26 cm kepimo formą ištepkite sviestu. Jei turite mažesnę kepimo formą, gaminkite joje sluoksniuodami tešlą ir obuolius.
- Didžiąją dalį tešlos paspausdami pirštais išdėliokite ant kepimo formos taip, kad kraštai irgi būtų uždengti. Sudėkite paruoštus obuolius ir likusius tešlos gabalėlius.
- Kepkite orkaitėje apie 40–50 min. Kepimo pabaigoje uždėkite pasmulkintų karamelinių saldainių, kad jie lengvai išsilydytų.
Obuolių tortukas su „Rududu“
INGREDIENTAI:
- 150 g sviesto.
- 7 v. š. rudojo cukraus.
- 2 kiaušiniai.
- 150–200 ml miltų.
- ½ arb. š. kepimo miltelių.
- Žiupsnelis druskos.
- 6–8 didesni obuoliai.
- 300 g „Rududu“.
- Sauja avižinių dribsnių.
KAIP GAMINTI:
- 100 g sviesto sutrinkite su 5 v. š. rudojo cukraus, kad išeitų gana puri masė.
- Įmuškite kiaušinius ir gerai suplakite. Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais ir sumaišykite iki vientisos masės.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sumaišykite su „Rududu“ karamele. Prieš tai galite ją pašildyti įstatę indelį į karštą vandenį.
- 50 g sviesto, avižinius dribsnius, kelis šaukštus miltų ir likusį rudąjį cukrų sutrinkite taip, kad išeitų trupiniai.
- Kepimo indą ištepkite sviestu ir pradėkite sluoksniuoti: supilkite paruoštą tešlą, obuolius ir trupinius.
- Kepkite 180–200ºC temperatūroje apie 40–50 min.
Varškėtukai su obuoliais
INGREDIENTAI:
- 180 g varškės.
- 1 kiaušinis.
- 2–3 nedidukai obuoliai.
- Keli valg. š. miltų.
- Žiupsnis cinamono.
KAIP GAMINTI:
- Varškę sutrinkite su kiaušiniu ir stambiai įtarkuokite į masę obuolių. Sumaišykite.
- Suberkite miltus, cinamoną ir išminkykite rankomis.
- Suformuokite norimo dydžio varškėtukus, kuriuos kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min., arba, kol gražiai apskrus.
- Patiekite su mėgstamomis uogomis, jogurtu.
Skanaus obuoliavimo!
„Mamos žurnalas“