Vardinės košės ir tyrelės – dar negirdėti papildomo maitinimo receptai

Berta su dukrele. Akvilės Razauskienės nuotr.

Receptų idėjomis dalinasi tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ (www.cukrinisavinelis.lt) autorė ir 2 metų Adelės mama Berta. Pirmiausia šiuos receptus išbandė tinklaraštininkės dukra, kai buvo kūdikis.

Receptai tinkami papildomai pradėtam maitinti kūdikiui. Papildomą maitinimą rekomenduojama pradėti tarp 4,5 ir 6 mėnesių.

Kai tik prasideda košių ir tyrelių etapas, kiekviena mama turi tapti profesionalia virtuvės fėja, nes reikia net prėskiausias daržoves paruošti taip, kad taptų vienomis mėgstamiausių!

Kartais tenka kaip reikiant pasukti galvą, kuo šiandien nustebinti didžiausią maisto kritiką.

Pirmuosius du mėnesius Adelė ragavo cukinijų, morkų, moliūgų, bulvių, saldžiųjų bulvių, lęšių ir bananų. Iš šių daržovių gaminau įvairias tyreles: cukinijų ir moliūgų, morkų ir cukinijų, morkų ir moliūgų, saldžiųjų bulvių ir moliūgų, lęšių ir morkų, saldžiųjų bulvių ir cukinijų. Vėliau Adelės valgiaraštis pasipildė grūdinėmis košėmis: avižine, avižine-kukurūzų ir grikių. Pasirinkau šias tris, nes jos man atrodė naudingiausios ir skaniausios. Pamažu pradėjau duoti mėsos – triušienos, kalakutienos. Ir, žinoma, kitų daržovių.

Kiekvieną kartą, įvesdama naują daržovę, duodavau Adelei paragauti tik šios daržovės monotyrelės. Jei matydavau, kad patinka, duodavau ir kitomis dienomis, tiesiog tam, kad geriau susipažintų su skirtingais daržovių skoniais. Svarbu tai, kad, kaskart bandant susidraugauti su nauju produktu, praeitų 3–4 dienos, tiesiog reikėtų pasitikrinti, ar mažylis nėra alergiškas.

Patys produktai turi būti švieži ir kokybiški, jei yra galimybė, geriau rinktis pačių ar pažįstamų ūkininkų užaugintą produkciją. Ir svarbu gaminant nebijoti improvizuoti – dažnai taip gimsta patys mėgstamiausi tyrelių receptai!

3 skirtingų daržovių ir vištienos košė

3 SKIRTINGŲ DARŽOVIŲ IR VIŠTIENOS KOŠĖ

Maistinga, soti trijų skirtingų daržovių ir vištienos tyrelė yra puikus pasirinkimas mažylio pietums. Lengvai paruošiama ir gardi. Ją gaminat, galima pasigaminti ir ne ką prastesnius pietus sau, reikia tik visas sudėtines dalis pagardinti grietinėle arba kokoso pienu.

Sudėtinės dalys:

  • 1 raudonoji paprika
  • 1–2 pomidorai
  • ½ nedidelės cukinijos
  • Gabalėlis vištienos filė

Kaip gaminti:

  1. Visas sudėtines dalis supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Cukiniją papriką bei vištieną troškinkite nedideliame kiekyje vandens arba virkite garuose.
  2. Kai visi produktai bus beveik išvirę, sudėkite pomidorus ir baikite virti.
  3. Viską sutrinkite iki vientisos tyrelės. Galite pagardinti išvalytu lydytu sviestu (ghee) arba kokoso sviestu. Jei mažylis vyresnis, galima gardinti grietinėle, kokoso pienu ir netrinti, palikti kaip troškinuką.

Saldžiųjų bulvių ir obuolių košė

SALDŽIŲJŲ BULVIŲ IR OBUOLIŲ KOŠĖ

Ši gana tiršta ir sodrios spalvos tyrelė yra labai maistinga ir soti, tad puikiai tinka mažojo puotautojo pietums. Ir ypač tuomet, kai pradedama ragauti mėsos, nes saldžiosios bulvės bei obuoliai dažniausiai jau būna pamėgti.

Sudėtinės dalys:

  • 1 nedidukė saldžioji bulvė
  • Nedidelis gabalėlis vištienos filė

Kaip gaminti:

  1. Nuluptą ir gabalėliais supjaustytą saldžią bulvę bei vištieną troškinkite nedideliame kiekyje vandens arba virkite garuose.
  2. Kai vištiena ir saldžioji bulvė bus jau beveik išsitroškinusios, dėkite nulupto obuolio gabalėlius ir dar kelias minutes kartu patroškinkite, kad obuolys suminkštėtų.
  3. Viską sutrinkite iki vientisos tyrelės. Galite pagardinti šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Banano, persiko ir aviečių trio

BANANO, PERSIKO IR AVIEČIŲ TRIO

Banano, persiko ir aviečių trio yra tikras mažųjų smaližių džiaugsmas!

Sutrynus šiuos vaisius ir uogas, pavyksta puiki vaisinė tyrelė, o įpylus šiek tiek vandens, – ir gardus glotnutis, kurį kūdikėlis gali gerti per šiaudelį pats.

Tinka nuo 6–7 mėn.

Sudėtinės dalys:

  • 1 bananas
  • 1 persikas
  • Sauja šviežių ar šaldytų aviečių

Kaip gaminti:

    1. Bananą, persiką bei avietes sutrinkite iki vientisos tyrelės.
    2. Jei norite, kad tyrė būtų skystesnė ir kūdikis ją galėtų gerti per šiaudelį, įpilkite virinto vandens.

Kivių, cukinijų ir obuolių tyrė

KIVIŲ, CUKINIJŲ IR OBUOLIŲ TYRĖ

Sodrios spalvos ir išraiškingo skonio tyrelė tikrai patiks mažiausiems ragautojams. Ji puiki tiek dar šilta, tiek jau spėjusi visiškai atvėsti. Kadangi kiviai rekomenduojami šiek tiek vėliau, ne iškart pradėjus papildomai maitinti, ši tyrelė tinka nuo 8–9 mėn.

Sudėtinės dalys:

      • Gabalėlis cukinijos.
      • 1 obuolys.
      • 1 kivis.

Kaip gaminti:

      1. Cukinijos gabalėlius troškinkite nedideliame kiekyje vandens arba virkite garuose.
      2. Kai cukinija pradės minkštėti, suberkite obuolio ir kivio gabalėlius. Baikite virti.
      3. Sutrinkite viską iki vientisos tyrelės.

Lęšių, morkų ir pomidorų košė

RAUDONŲJŲ LĘŠIŲ, MORKŲ IR POMIDORŲ KOŠĖ

Raudonieji lęšiai yra puikus pasirinkimas mažųjų puotautojų tyrelėms! Jie greitai paruošiami, maistingi, puikiai susitrina, o pagardinti morkomis bei pomidorais gali tapti tikrai gardžiais, sveikais pietumis. Ši tyrelė tinka nuo 6–7 mėn.

Sudėtinės dalys:

      • 2 morkos.
      • 1 didesnis pomidoras.
      • ½ puodelio raudonųjų lęšių.
      • ½ arb. š. alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti:

      1. Morkas nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Troškinkite jas nedideliame kiekyje vandens.
      2. Kai morkos pradės minkštėti, sudėkite pjaustytą pomidorą. Viską dar kelias minutes patroškinkite.
      3. Kol troškinasi daržovės, išvirkite lęšius, kaip nurodyta ant pakuotės.
      4. Daržoves bei lęšius sutrinkite iki vientisos tyrelės. Pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Galite gardinti ir paprastu arba lydytų sviestu, kokoso aliejumi.

Kukurūzų ir saldžiųjų bulvių tyrė

SALDŽIŲJŲ BULVIŲ, KUKURŪZŲ IR MORKŲ KOŠĖ

Ši tyrelė labai patinka mažiesiems ragautojams, nes yra natūraliai saldi ir puikios konsistencijos. Gardinant ją kokoso aliejumi ar gabalėliu sviesto, galima nudžiuginti vis nauju skoniu. Taip pat puikiai dera ir pasirinkta mėsytė. Tyrelė tinka nuo 4–6 mėn.

Sudėtinės dalys:

      • 1 saldžioji bulvė.
      • 1–2 morkos.
      • 1 kukurūzų burbuolė.

Kaip gaminti:

      1. Nedideliame kiekyje vandens arba garuose išvirkite pjaustytą gabalėliais saldžiąją bulvę, morkas ir kukurūzų burbuolę.
      2. Išvirus daržovėms, nuo kukurūzų burbuolės nupjaukite pačius kukurūzus. Viską sutrinkite iki vientisos tyrelės, kurią galite pagardinti gabalėliu paprasto ar lydyto sviesto, kokoso aliejumi.

Makaronai su moliūgais

MAKARONAI SU MOLIŪGAIS, MORKOMIS IR POMIDORAIS

Makaronai tikrai nėra blogai, jei jie yra kietagrūdžiai ir dar puikiai susidraugauja su visu glėbiu skirtingų daržovių. Tad kartais mažylių pietūs gali būti ir labai jau makaroniniai! Ši tyrelė gardi, maistinga ir lengvai paruošiama, o jei kūdikis mėgsta ir mėsytę, kaskart galima įdėti ir jos. Tyrelė tinka nuo 6–7 mėn.

Sudėtinės dalys:

      • Gabalėlis moliūgo.
      • 1–2 morkos.
      • 1 pomidoras.
      • Sauja kietagrūdžių makaronų.

Kaip gaminti:

      1. Nuluptą moliūgą bei nuskustas morkas supjaustykite gabalėliais ir apvirkite nedideliame kiekyje vandens ar virkite garuose, kol suminkštės. Virimo pabaigoje įdėkite pomidorų gabalėlius ir baikite virti.
      2. Išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės.
      3. Virtus makaronus bei daržoves sutrinkite iki vientisos tyrelės.
      4. Tyrelę galite gardinti sviestu, lydytu sviestu ar mėgstamu aliejumi.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

 

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


šeši − 2 =

Kitos temos: