Pirmoji mėsa: kaip nupirkti, išvirti ir sutrinti

mėsa

Kad išvirta mėsa išliktų kuo vertingesnė, jos prieš virimą nemirkykite

Mėsa – pagrindinis maisto produktas, padedantis išvengti geležies stokos mažakraujystės. Kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie dar nevalgo tiek daug ir įvairių maisto produktų, kaip kad suaugę žmonės, mėsa yra būtina. Liesa mėsa – labai svarbus lengvai pasisavinamų baltymų, vitamino B12 (kurio nėra kituose produktuose) šaltinis.

Nuo kada ir kiek. Svarbu, kad kūdikiai būtų pradedami maitinti mėsa ne per vėlai. Jeigu jūsų kūdikis jau pabandė  daržovių ir kruopų košes, išvirkite jam mėsos. Mėsos reikia pradėti duoti nuo 6-7 mėnesių. Kasdien kūdikiai turėtų suvalgyti apie 20-30 g mėsos, vyresni – ir iki 100 g mėsos per dieną.

Pirmoji mėsa. Jaunų gyvūnų mėsa lengviau virškinama ir pasisavinama, nes joje mažiau jungiamojo audinio. Todėl ji ypač tinka mažiems vaikams. Virta mėsa irgi kur kas lengviau pasisavinama už keptą ar rūkytą mėsą. Rūkytos, keptos mėsos galima duoti vaikams tik nuo 3 metų ir nedažnai. Be to, rūkytoje mėsoje ir jos produktuose yra benzopirenų, dūmuose yra formaldehidų. Tai medžiagos, didinančios riziką susirgti virškinimo sistemos ligomis, net vėžiu. Labai naudinga garuose virta mėsa. Ruošiant mėsos patiekalus mikrobangų krosnelėje dalis baltymų pakinta taip, kad organizmas nebesugeba jų pasisavinti.

Mėsos rūšis. Kūdikių ir mažų vaikų mėsos patiekalai gali būti gaminami iš įvairios liesos mėsos (veršienos, jautienos, kiaulienos, triušienos, nutrijos mėsos), paukštienos (vištienos, putpelienos, kalakutienos, strutienos). Geriau tinka jaunų gyvulių mėsa ir paukštiena. Antiena, žąsiena, aviena dažniausiai būna riebi, dėl to mažiau tinka. Kūdikiams ir mažiems vaikams maitinti nederėtų vartoti smegenų, inkstų bei kepenų.

Mėsa alergiškiems vaikams. Kūdikiams, vaikams, alergiškiems karvės pienui, labiau tinka vištiena, kalakutiena, triušiena, strutiena. Jei kūdikis, vaikas alergiškas kiaušiniui – labiau tinka galvijų mėsa. Maistui alergiškiems vaikams dažnai tinka triušiena, aviena, nutrijos mėsa. Alerginės reakcijos į mėsą gali atsirasti ir dėl įvairių medžiagų, esančių kombinuotuose pašaruose, kuriais buvo šertas gyvūnas.

Kaip virti mėsą. Kad išvirta mėsa išliktų kuo vertingesnė, jos prieš virimą nemirkykite. Mėsą virkite stambesniais gabalais, bet jie turi būti apsemti vandeniu. Kai mėsa smulkiau supjaustoma, tada daugiau maisto medžiagų pereina į vandenį. Mėsą dėkite į verdantį sūrų vandenį (8 g druskos 1 litrui vandens). Įdėjus mėsą, kurį laiką vanduo nustoja viręs, bet liepsnos nereikia padidinti. Mėsą virkite ant silpnos ugnies, matomas virimas (kunkulai) neturi būti intensyvus. Taip verdant, į vandenį mažiau prasisunkia tirpių baltymų. Jeigu vandens, kuriame verdama mėsa, paviršiuje susidaro daug putų, vadinasi, mėsa verdama per daug intensyviai.

Kiek laiko virti. Verdama mėsa netenka daug svorio: verdant mažus (75-100 g) gabaliukus netenkama 40-50 proc. svorio. Veršieną virkite apie 60 min., jauną vištieną (viščiuką), triušieną –  apie 45 min., jautieną ir seną paukštieną – 2,5-3 val. Gerai išvirta mėsa yra minkšta, bet neištižusi. Kūdikiams virkite nedidelį mėsos gabaliuką (100 g).
Išvirtos mėsos skonis pagerėja, kai į vandenį pridedama prieskoninių daržovių.

Atšildyta mėsa. Visada geriau naudoti šviežią mėsą, jos patiekalus ruošti prieš valgymą ir vienam kartui. Kai patiekalui ruošti vartojama šaldyta mėsa, ji išlieka kokybiška, jei atšildoma palengva. Pakartotinai jos užšaldyti nebegalima. Nedideli mėsos gabaliukai (apie 100 g) kambario temperatūroje atšyla per 2-3 val. Atšildomą mėsą laikykite verdančiu vandeniu perlietoje lėkštelėje. Nedera mėsos atšildyti karštame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje. Atšildytos mėsos nemirkykite vandenyje, tik nuplaukite tekančiu vandeniu, nuimkite plėves, riebalus, pašalinkite sausgysles. Tik tada virkite.

Su kuo valgyti. Mėsą geriausiai valgyti su daržovėmis – šviežiomis ir troškintomis. Netinka ją valgyti su riebia bulvių koše (labai sunkiai virškinama), pieniškomis košėmis.

Kur pirkti. Mėsą, ypač skirtą vaikams, geriausi pirkti parduotuvėse. Svarbu, kad perkama mėsa būtų patikrinta veterinarų, iki pardavimo tinkamai laikyta (šaldytuvuose). Perkant nepatikrintą mėsą didelė rizika užsikrėsti trichinelioze. Netinka pirkti mėsą ir tose prekybos vietose, kuriose nėra šaldytuvų, kur žalia mėsa laikoma kartu su jos pusfabrikačiais.

Pirmoji mėsos tyrė (7-8 mėn. kūdikiui). Reikės: 50 g virtos mėsos/paukštienos, vieno arbatinio šaukštelio nerafinuoto aliejaus arba sviesto be jokių priedų, ant peilio galo druskos su jodu.

Išvirtą šiltą mėsą/paukštieną 2-3 kartus permalkite pro tankų mėsmalės sietą. Sumaltą mėsą perspauskite per verdančiu vandeniu perlietą sietelį. Po to įdėkite sviesto ir kruopščiai sumaišykite.

Taip paruoštą tyrę duokite su daržovių koše. Iš pradžių į tik ką pagamintą daržovių tyrę įmaišykite 2 arbatinius šaukštelius mėsos tyrės, po 2-3 dienų – 4 šaukštelius. Taip mėsos kiekį didinkite iki pilnos porcijos, t.y., 30-50 g vienam kartui (kartu  mažinkite daržovių tyrės kiekį).

Ar dažnai duoti. Mėsos kūdikiui užtenka duoti vieną kartą per parą. Geriau, kai mėsos rūšis yra kaitaliojama: kelis kartus per savaitę duodama liesos mėsos, kelis kartus paukštienos.

Malta mėsa. Kai vaikui atsiranda noras kramtyti (maždaug nuo 8-9 mėnesių), maltos mėsos ar paukštienos per sietelį nebepertrinkite, tik smulkiau supjaustykite peiliu.

Sultiniai. Kūdikiams ir mažiems vaikams negalima duoti gerti sultinio. Nedidelį jo kiekį, jeigu sultinys neriebus, galima įpilti į daržovių košę su mėsa – tik tiek, kiek reikia praskiesti, kad košė nebūtų per tiršta.

Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė

„Mamos žurnalas“



Susiję straipsniai



Žymos: , , ,

6 Atsiliepimai kategorijoje “Pirmoji mėsa: kaip nupirkti, išvirti ir sutrinti”

  1. Marija
    2015/11/24 at 13:12 #

    Didesnės nesąmonės, kaip mėsa nuo 6 – 7 mėn. nesugalvosi. Tokiu metu kūdikis tik pradedamas primaitinti pagal paskutines PSO rekomendacijas. O alergiškam kūdikiui duoti vištieną yra absurdo karalystė. Mamos neklausykite šių patarimų! Tik nuo 8 mėn. ir tik triušiena, ėriena, žvėrieną mėginkit. Vėliau jei nėra alergijos kitas mėsas. Višta prifarširuota antibiotikų ir turi kryžminę reakciją su kiauyiniu. Tuo tarpu veršiena ir jautiena su pienu!!! Mamos žurnalas galėtų atsakingiau ruošti medžiagas :/

  2. Giedrė
    2016/02/01 at 11:42 #

    Visiškai Pritariu Marijai

  3. Vaiva
    2016/02/22 at 01:32 #

    Deja, naujausios PSO rekomendacijos rekomenduoja pradeti primatinima nuo 4-6 men. Tad jei kūdikis maitinamas ne mamos pienu, normalu kad mesa pradeda ragauti 6-7 men.be to vištiena buna ir namine. O ir ne visi vaikučiai alergiški!

  4. Ramune
    2016/06/27 at 14:40 #

    didesnes nesamones nei Marijos komentaras, dar nebuvau skaiciusi:))
    Vaiva teisi.

  5. Dovile
    2018/01/01 at 12:31 #

    Jo Marija neklaidink zmoniu nezinai tai nerasyk savo nesamoniu… mano vaikui tik suejo 6men jai reikejo mesytes nes jos truko jos kraujui pagerinti..todel pries kuom nors dalindamasi pradek sakini- “mano nuomone“ nors ne taip pikta bus kitoms mamos skaityti

  6. Martyna
    2018/03/21 at 22:31 #

    Kiekvienas vaikas yra individualus. Rekomendaciju laikytis reikia, bet nuokrypiai yra visiskai normalu ir nereikia isterikuoti. Pieno pas mane pilnai, bet koses pradejom nuo 4men, nes matosi, kad vaikas nori daugiau, rimciau. Lengvai mesos pradejom 5.5men duoti. Ir viskas puikiai.

Palikite atsiliepimą


− penki = 3

Kitos temos: