• Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata
Mamos Žurnalas
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
Mamos Žurnalas
No Result
View All Result

Pramoninė dieta: norėdami būti sveiki, turime vadovautis 80–20 taisykle

Vaiko sveikata, Vaikų mityba
0
maistas

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Vaikų ligų gydytoja ir vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja
Vaikų ligų gydytoja ir vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja

Ar žinote, kad prieš 100 metų suvalgyta duonos riekė ar grietinės šaukštas buvo visai kitokios kokybės, nei dabartiniai?

Vaikų ligų gydytoja Lina Orlovskaja

Gyvas ir negyvas maistas

Mokslininkai sutaria, kad esminis žmogaus sveikatos komponentas yra „geros formos“ žarnyno mikrobiota. Deja, šiuolaikiniame maiste vis labiau mažėja naudingų mikroorganizmų, kuriuos žmonės gauna iš maisto. Maistas dabar vis mažiau gyvas, jame trūksta gerųjų bakterijų. Taip yra dėl to, kad maisto gamybos grandinėje gerosios bakterijos susiduria su galybe higienos normų, perdirbimų ir valymų. Iš vienos pusės, aukštos higienos normos padeda išvengti infekcinių ligų, tačiau, iš kitos pusės, – sumažėjęs gyvų mikroorganizmų poveikis gali turėti įtakos plisti alerginėms ir autoimuninėms ligoms bei atsirasti nutukimui.

Gerosios bakterijos senovėje

Dabartinis maistas, kuriame gerųjų bakterijų mažai arba jos nusilpusios, vadinamas pramonine dieta. Evoliucijos pradžioje žmogaus imuninė sistema per maistą gaudavo milžiniškus kiekius bakterijų. Tai tęsėsi šimtus tūkstančių metų. Pramoninė dieta atsirado staiga, tam neprireikė tūkstantmečių. Mokslininkai daro prielaidą, kad žmogaus imuninė sistema neturėjo užtektinai laiko prisitaikyti prie dabartinio mažesnio gyvų saugių mikroorganizmų kiekio maiste. Tai galėtų paaiškinti šiuolaikinių ligų – alerginių ir autoimuninių – atsiradimą.

Kaip nusilpo maistas

Visi trokštame, kad sūris ir duona nepelytų, pienas nesugižtų, aliejus neapkarstų, kruopos virtų ne ilgiau kaip 5 minutes ir nevirstų kandžių, pelėsio ir kirminų veisyklomis. Idealiausias maistas yra tas, kurį reikia tik atidaryti, pašildyti ir įsidėti į lėkštę. Šiandieniniame darboholiškame pasaulyje idealūs yra sausi pusryčiai, įvairių skonių jogurtai (į kuriuos nereikia dėti šviežių uogų ar vaisių), sumuštinis su parduotuvėje pirkta dešra, greito paruošimo košė, kurią užtenka tik užpilti karštu vandeniu. Pietums ir vakarienei puikiai tiks šaldyti koldūnai, cepelinai ar dešrelės. Daugybė produktų keliauja per pusę žemyno iš tolimiausių pasaulio kampelių, galiojimo laikas neretai siekia kelerius metus.

O juk dar visai neseniai tokie perdirbti produktai buvo aprašomi tik lakią fantaziją turinčių rašytojų fantastikos knygose.

Tam, kad maistas negestų, nepelytų, neapkarstų, nepakistų jo konsistencija, kvapas, skonis, jau ne pirmą dešimtmetį darbuojasi gausios maisto pramonės mokslininkų pajėgos.

Pramoninis maistas – konkrečiai

Taigi, kas yra tas perdirbtas maistas? Tai maistas, kurį gaminant smarkiai pakeičiamos jo pradinės savybės. Perdirbto maisto kategorijai priklauso: džiovintas, konservuotas, keptas maistas, užšaldytas maistas, maistas į kurį pridedama cheminių medžiagų. Tai šaldyti pyragai, bandelės, kepiniai, sausainiai, saldainiai, šokoladai, virtos, vytintos ir rūkytos pramoniniu būdu gaminamos dešros, dešrelės, vyniotiniai, mėsos ir žuvies konservai, šaldytos, marinuotos daržovės ir vaisiai, duona, baltų miltų produktai, rafinuotas cukrus, limonadai, saldūs vaisvandeniai, kiti produktai, kurių sudėtyje gausu pridėtinio cukraus, druskos, riebalų, konservantų, skonio stipriklių, tirštiklių, emulsiklių, maistinių dažų.

maistas
Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Perdirbant maisto produktus, prarandama nemaža dalis juose esančių maistingųjų medžiagų, vitaminų, mikroelementų, riebalų, skaidulų, biologiškai aktyvių medžiagų. Pavyzdžiui, baltuose miltuose beveik nebėra kruopoms, iš kurių jie pagaminti, būdingų skaidulų, kruopos gemale esančių vitaminų ir mikroelementų. Blogėjanti vartotojų sveikatos būklė bei nepasitenkinimas privertė pramonę sukurti „naujus“, patobulintus produktus: greito paruošimo košes, paturtintas skaidulomis; pieno produktus, praturtintus kalciu; perdirbtos mėsos produktus, praturtintus baltymais; sultis, praturtintas vitaminais; jogurtus, praturtintus „gerosiomis“ bakterijomis, – žodžiu, savybėmis, kurios buvo natūraliai būdingos pirminiams produktams, iš kurių šie ir buvo pagaminti.

O kas čia blogo?

Vartojant daug perdirbto maisto, gali varginti įvairiausi negalavimai: virškinamojo trakto diskomfortas, gastroezofaginis refliuksas, deginimo jausmas stemplėje ir ryklėje, pilvo pūtimas, pilnumo jausmas, užkietėję viduriai, svorio augimas, silpnumas, mieguistumas, energijos stoka, miego sutrikimai, nuotaikų kaita, nuolatinis alkio pojūtis ir nekontroliuojamas persivalgymas, priklausomybė nuo cukraus, druskos ir potraukis valgyti tam tikrus produktus, troškulys, galvos skausmai, aknės tipo bėrimai, dantų ėduonis ir osteoporozė, kojų tinimai, padidėjęs kraujospūdis, slenkantys plaukai, trapūs nagai. Perdirbtas maistas skatina širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, cukrinį diabetą, vėžines ligas, migreną.

Perdirbtas maistas storina

JAV atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, valgantys daug perdirbto maisto, suvartoja apie 500 kcal per parą daugiau nei tie, kurie jo vartoja nedaug.

2019 metais atliktame tyrime mokslininkai stebėjo 20 suaugusių žmonių, pusė jų 14 dienų buvo maitinami smarkiai perdirbtu maistu, kita pusė neperdirbtu, vėliau grupės pasikeitė. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, valgę smarkiai perdirbtą maistą, valgė kur kas greičiau, skubėdami, o sotumo jausmą pasiekdavo sunkiau, tad per parą suvartodavo apie 500 kcal  daugiau ir priaugo svorio daugiau. Perdirbtas maistas yra pakitusios struktūros, jį yra lengviau sukramtyti, nuryti, jame mažiau skaidulų ir baltymų nei neperdirbtame.

Norėdami reikšmingai sumažinti perdirbto maisto neigiamą poveikį mūsų organizmui turėtume vadovautis 80–20 taisykle: 80 proc. mūsų paros raciono turėtų sudaryti neperdirbtas maistas, o likusius 20 proc. gali sudaryti perdirbtas.

Gyvi padėjėjai

Mūsų žarnyne esanti mikroflora, vadinamosios gerosios bakterijos, sąveikauja su per burną į organizmą su maistu patenkančiomis bakterijomis.

Daugelis ekspertų rekomenduoja vartoti kuo daugiau natūraliai raugintų daržovių, vaisių bei pieno produktų. Buvo pasiūlyta, kad natūraliu būdu rauginti maisto produktai papildys Kanados maisto piramides ir sudarys penktą maisto grupę.

Nobelio premijos laureatas imunologas Ilja Mečnikovas prieš daugiau nei 100 metų pastebėjo, kad bulgarų valstiečiai, valgę daug fermentuotų pieno produktų, gyveno ilgiau. Tiriant genčių mitybą, kurioje gausu skaidulų ir gyvų mikroorganizmų, palyginus su mažai ląstelienos turinčiomis, labiau steriliomis šiuolaikinių miestiečių žmonių dietomis, pastebimi ryškūs išmatų mikrobiotos skirtumai ir su tuo susiję sveikatos rezultatai.

Jau porą dešimtmečių atliekami probiotikų tyrimai parodė, kad gerosios bakterijos gali švelninti su žarnynu susijusias problemas, apsaugoti nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, yra atopinio dermatito prevencijos priemonė. Net sveikiems žmonėms laktobakterijų kultūros gali pagerinti laktozės virškinimą, o kai kurie probiotikai padeda suvaldyti virškinimo sutrikimus bei viduriavimus.

Tokie stebėjimai patvirtina, kad gyvų mikrobų, įskaitant probiotikus, vartojimas gali būti sveikatos gerinimo priemonė tam tikromis gyvenimo situacijomis.

„Mamos žurnalas“

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

  • pirkti
    4 taisyklės, kaip iš maisto parduotuvės parsinešti pačius geriausius produktus
  • pienas
    Gal vaikas netoleruoja laktozės? Dietologė vardina, kokie organizmo pojūčiai apie tai signalizuoja
  • hamburgeris
    Greitas maistas – kartais naudingas!
  • vaikas
    Jeigu vaikui trūksta fizinio krūvio, nesportuoja ir jo žarnyno bakterijos
  • tyrimai
    Jūsų skrandį ištirs dirbtinis intelektas: pastebės, ko nemato gydytojo akis
  • Koldūnai ir virtiniai – į pagalbą nuo puodų pavargusiai mamai
  • mityba
    Ką valgyti (o svarbiausia – ko nevalgyti), kai laukiesi
  • maistas
    Laimės hormonai gaminasi žarnyne – ką valgyti, kad jaustumėmės laimingi?
  • Lietuvių sukurtą gėrimą puolė gaminti ir amerikiečiai bei australai
  • nevalgo
    Namie valgo, o darželyje viską palieka...
  • kraujospūdis
    Padėkite, „šokinėja“ kraujospūdis
  • dantys
    Penki mitai apie vaikų dantų priežiūrą, kuriais iki šiol tiki tėvai
  • pilvas
    Pilvus pučia ne tik kūdikiams ir senukams – gydytoja pataria, kaip kontroliuoti dujas
  • košė
    Pirmoji košė – iš mėsos?
  • mėsa
    Pirmoji mėsa: kaip nupirkti, išvirti ir sutrinti
  • mityba
    Pirmosios papildomo maitinimo nesąmonės. Ar tikrai 1 metų vaikas gali valgyti viską?
  • svoris
    Prieš mesdami svorį pasidarykite kraujo tyrimą – rezultatai gali padiktuoti lieknėjimo būdą
  • plaukai
    Slenka plaukai? Pagalvokite, ar prieš 2–3 mėnesius nebuvo sukrečiančio įvykio
  • valgo
    Vaikas visiškai nevalgo daržovių? Yra įvairių pripratinimo metodikų, kuriomis dalinasi garsi dietistė
  • maistas
    Vaikystė cukraus eroje – keletas paprastų būdų sumažinti cukraus kiekį vaikų maiste
  • mėsa
    Visa tiesa apie mėsą: kodėl vaikų gydytojai taip ją aukština
  • valgo
    Vitaminų kokteiliai ištisus metus, arba kodėl mamai reikia galingos kokteilinės

 

Gairės: Gerosios bakterijosGreitas maistasPerdirbtas maistasPramoninė dietaPusfabrikačiai
Next Post
Lininių lėlių šeima papasakos vaikelio laukimo, gimimo ir auginimo istoriją

Lininių lėlių šeima papasakos vaikelio laukimo, gimimo ir auginimo istoriją

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


aštuoni − = 5

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Mamos puslapis

Pavasaris – švaros metas: kaip atsikratyti atliekomis ir nepridaryti bėdų aplinkai?
Aparatinės kūno procedūros veiksmingoje kovoje su celiulitu 
Odontologų patarimai, kaip palaikyti gerą burnos higieną
Telefonas greitai išsikrauna? Matyt, nemokate teisingai pakrauti

Kūdikis

Kaip susekti, ar kūdikis vystosi normaliai? Auksiniai raidos specialistės patarimai
Retos vaikų ligos – iššūkis tiek vaikui, tiek jo tėvams. Arijaus istorija
Kalbėdama su kūdikiu pasidažykite lūpas
Testas „Kokį kūdikį atnešė gandras“

Laisvalaikis

Populiarėja kino turizmas: į Angliją dėl Hario Poterio, į Prancūziją dėl Emilijos, į Graikiją dėl „Mama Mia“
12 šeimos narius apjungiančių veiklų idėjų
  REGINA – norintiems tikro poilsio ir ramybės Druskininkuose
Kruizas su vaikais – dar daugelio neatrastas, bet be galo žavus ir patogus keliavimo būdas

Nėštumas

Cezario pjūvio operacija: ko tikėtis ir kaip jai pasiruošti?
Semdama šventą Lurdo vandenį meldžiau Dievo vieno dalyko – vaiko. Trys „nevaisingų“ moterų istorijos
Ala Pugačiova šia mokslo pažanga pasinaudojo, galite ir jūs
Nuo ko priklauso echoskopinio tyrimo tikslumas ir ar šis tyrimas tikrai nepavojingas

Receptai

Paskyros „Zuikio receptai“ kūrėja dalinasi mėgstamiausių sūnaus patiekalų aukso fondu
Kulinarė Julija „Kitchen Julie“ dalijasi nostalgiškų lietinių receptais
Jeigu jau pradėjote kraustytis iš proto dėl šventinio meniu, Kristina „Ant medinės lentelės“ jums turi paruoštuką
Kaip paruošti Kūčių stalą, kad neišgirstumėte iš vaikų „šito nevalgau“? „Puoškis lietuviškai“ dalinasi originaliu kūčios receptu

Tėčiams

8–12 proc. vyrų yra nevaisingi. Jeigu tai jūsų vyras, perduokite jam – yra gerų žinių
Kūdikio gimimo proga: 11 dovanų idėjų mamai nuo vyro
Tyrimas atskleidė: 1 iš 10 vyrų patiria pogimdyminės depresijos požymius
Nusivylimai lovoje persikelia į kasdienybę – kai nesiseka ten, nesiseka ir kitur

Vaiko psichologija

Grubūs žodžiai, nepadorūs pasisakymai, kuriais siekiama įžeisti, užgauti ir įskaudinti irgi yra smurtas prieš vaiką
Vaikas masturbuojasi, kaip man reaguoti? Atsako psichoterapeutė
Apie tikrąją ožligę galima kalbėti tik tada, kai kaprizų demonstravimas tampa tyčiniu
Jungtinė šeima su jo, jos ir bendrais vaikais – tai ne problema, o šių dienų absoliuti kasdienybė

Ekologija

Kartą ir visiems laikams – plauti ar neplauti rūšiuojamas atliekas?
Kaip sutvarkyti namus, kad juose būtų kuo sveikiau gyventi vaikui
Tvarios Kalėdos: patarimai, kaip neapšnerkšti planetos per didžiąsias metų šventes
Agneta Kleizienė: „Grynas oras ir buvimas lauke yra esminiai vaiko poreikiai“  

Kelionės

Populiarėja kino turizmas: į Angliją dėl Hario Poterio, į Prancūziją dėl Emilijos, į Graikiją dėl „Mama Mia“
Kruizas su vaikais – dar daugelio neatrastas, bet be galo žavus ir patogus keliavimo būdas
7 patarimai, planuojantiems kelionę su jaunesniais nei 5 metų vaikais
Knygos „Ką veikia Japonija“ autorius: „Ir Lietuva, ir Japonija yra lėtai gyvenimą vartojančios šalys“

Jaunas kaimas

Dėl ko gyvename kaime? Todėl, kad mieste nėra ką veikti
Kodėl vaikams augti kaime iki mokyklos yra nepalyginamai geriau
Sakalas Zacharijus ir jo ožkelės, kurios pozavo net „Playbojui“
Rojus Legų kaime: vilniečių šeima įsuko baidarių verslą ir nepasigenda sostinės

Dovanų kuponas

Dovanų kuponas
vitamino d tyrimas
kosmetika moterims
Makalius
Livin - ekologiški ir natūralūs produktai
Mamos žurnalo prenumerata
vitaminai vaikams
humer
šalčio kremai
vitaminai vaikams
revu klinika
vitaminai nėščiosioms
papildai vaikams
avene
striukės
domino
filharmonija
Zuza.lt - Vaikų prekės
žuvų taukai
medistus
probiotikai vaikams
auskarai
difolin
dantų klinika
vaxol
auksomeistrai.lt-300X300
neutral
knygos tėvams

ŽYMOS

Aktyvių mamų zona Antibiotikai Atopinis dermatitas Etnokultūra Garsi mama Gerosios bakterijos Gimdymo baimė Globa Imunitetas Kalbos raida Kalėdos Karantinas Knygos mamoms Knygos tėvams Knygos vaikams Kūdikio raida Lieknėjimas Mamų bendruomenės Mažakraujystė Motinystė ir karjera Motinystė svetur Naujos knygos Neišnešiotukas Nemiga Nevaisingumas Papildomas maitinimas Pirmokas Pogimdyminė depresija Skyrybos Svoris po gimdymo Teatras vaikams Vaikiškos knygos Vaiko raida Vaiko teisės Vaikystė senovėje Vaikų ir tėvų santykiai viduriavimas Vieniša mama Vilma Grigienė Vitaminas C Vitaminas D Vėlyva motinystė Įvaikinimas Šemeta Žaislai
  • Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata

Sekite mus:

  • Kontaktai
  • Sveiki pirmieji metai
  • Privatumo politika
  • Prenumerata
  • Nėštukė
  • liekna.com

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos

No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos