Kava su augaliniu gėrimu tapo daugelio neatsiejamu ryto ritualu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad organizmas netoleruoja laktozės. Tokiems žmonėms rekomenduojama vartoti produktus, kurie savo sudėtyje neturi šio angliavandenio.
Išskyrė, kuo pasireiškia laktozės netoleravimas
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad organizmas netoleruoja laktozės. Dažniausi laktozės netoleravimo pasitaikantys simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema: pilvo pūtimas, viduriavimas.
„Laktozė yra pieno cukrus – angliavandenis, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti, o šis trūkumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas. Fermento gamyba gali sumažėti sergant virškinimo sistemos ligomis, po žarnyno operacijų, vartojant kai kuriuos vaistus, pavyzdžiui, skirtus chemoterpijai, arba ilgesnį laiką nevartojant pieno produktų. Be to, vyresniame amžiuje organizme taip pat sumažėja šio fermento gamyba“, – sako gydytoja.
Sveikatai palankios mitybos specialistė pastebi, kad žmonės vis dažniau atsisako pieno produktų ir dėl mados tendencijų. Tiesa, taip elgtis ji nerekomenduoja. „Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas – savo racione turėti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Atsisakyti pieno produktų turėtume tik tuo atveju, jeigu nustatyta alergija pienui, o esant laktozės netoleravimui verta rinktis belaktozius pieno produktus arba tokius, kuriuose laktozės kiekis sumažintas. Reikėtų neužmiršti, kad būtent laktozės fone ženkliai geriau įsisavinamas kalcis“, – pataria gydytoja.
Didėja produkcijos be laktozės populiarumas
Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Golovač pastebi, jog vis didėja produktų be laktozės populiarumas. Šiuo metu populiariausi belaktoziai kasdienio vartojimo pieno kategorijos produktai: pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai. „Gaminiai be laktozės dažniau pasirenkami ne dėl mados, bet dėl sveikatingumo priežasčių: laktozės netoleravimo, alergijų, siekiant išvengti nemalonių pojūčių ir pan. Pastebime, kad šių maisto prekių daugiau perka jaunesnio amžiaus pirkėjai, daugiausia – moterys. Dėl mados ar tam tikrų gyvenimo požiūrio klausimų, tokių kaip tvarumas ar gyvūnų apsauga, dažniau yra pasirenkama veganiška mityba“, – pastebi ekspertė.
RECEPTAS
Jogurto be laktozės kokteilis su keptais obuoliais, riešutais ir razinomis
Kokteiliui reikės:
380 g natūralaus jogurto be priedų ir laktozės;
4 vnt. obuolių;
4 šaukštų riešutų;
4 šaukštų mėgstamų razinų;
4 žiupsnelių cinamono;
4 šaukštų medaus.
Gaminimo eiga:
- Obuolius perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes.
- Orkaitę įkaitinkite iki 150˚C. Į kepimo popieriumi išklotą skardą dėkite obuolių puseles, pašlakstykite jas medumi ir kepkite 30 minučių.
- Kai iškeptos obuolių puselės kiek atvės, sluoksniuodami į indelį dėkite: šiek tiek jogurto, keptų obuolių masės be odelių, razinų ir riešutų, tuomet vėl paeiliui pakartokite visus sluoksnius. Sluoksniuodami įberkite šiek tiek cinamono.
- Kokteilį papuoškite keliomis razinomis, likusiais supjaustytų keptų obuolių gabalėliais ir susmulkintais riešutais.
Pastaba: keletą keptų obuolių gabaliukų pasilikite papuošimui.