Dabar papildomą maitinimą siūlopma pradėti tarp 4,5 ir 6 mėnesių. Koks turi būti pirmasis maistas?
Pirmasis maistas turėtų būti pusiau skystas, nes tik tokį kūdikis iš pradžių galės nuryti. Nėra nurodyta, kokia košė turi būti pirma. Grūdinės ir daržovių košės yra lygiavertės, todėl abi gali būti pirmos. Vis tik, Lietuvoje labiau priprasta papildomą maitinimą pradėti nuo daržovių košės.
Nuo kokio kiekio pradėti duoti pirmąją košę ir iki kokio kiekio kokiomis porcijomis didinti?
Pradedama nuo 15-20 g (t.y. nuo 1-2 valgomųjų šaukštų), kas antrą trečią parą didinama iki 140-180 g parai. Vieną parą kūdikis košės, kaip ir kiekvieno patiekalo, gali suvalgyti mažiau, kitą – daugiau. Kūdikiui leiskite pačiam spręsti, kiek košės suvalgyti, o vilionėmis, žaidimu jo negundykite suvalgyti daugiau. Jei suvalgydinsite didesnę porciją, tai dar nereiškia, kad mažajam bus geriau.
Smulkiai sutrintą daržovių košę reikia duoti vieną kartą per dieną.
Ką daryti, kai žindomas kūdikis atsisako valgyti košę?
Ne visi kūdikiai iš karto pripažįsta košę, nes juos baido naujo maisto skonis ir tirštumas. Pasitaiko kūdikių, kurie pradeda pripažinti košę tik po 10-20 pasiūlymų ją valgyti. Duodant bet kurį naują patiekalą reikia kantrybės. Košės skonio nekeiskite ją sūdydami, saldindami arba dėdami kokių nors prieskonių.
Kūdikis geriau valgo, kai jį maitina asmuo, turintis jam autoritetą, neskubantis, mokantis prisitaikyti prie kūdikio valgymo tempo, maloniai su juo besielgiantis.
Kas yra maisto tolerancija? Ar visi kūdikiai toleruoja daržovių košes?
Maisto tolerancija – tai išsiaiškinimas, kokius maisto produktus kūdikis sugeba virškinti ir pasisavinti. Išsiaiškinti maisto toleranciją ypač svarbu pradedant duoti naują patiekalą, pvz., daržovių košę. Todėl iš pradžių daržovių košės negaminkite iš kelių skirtingų daržovių. Pirmiausia pagaminkite košę iš morkų. Jei kūdikis po maitinimo gerai jaučiasi, nevemia, neviduriuoja, netampa neramus, po savaitės pridėkite kitos daržovės, pvz., per sietelį sutrinto kopūsto lapą ar kaliaropės (ropinio kopūsto), dar po savaitės – bulvės, dar po savaitės – geltonos roputės, dar po savaitės – burokėlio. Palaipsniui įvedant naują daržovę lengva išsiaiškinti, ar kūdikis ją toleruoja. Jeigu įvedus naują daržovę kūdikis pradeda vemti ar viduriuoti, tampa neramus, vadinasi, mažylis jos netoleruoja ir jos jam negalima duoti. Jei kūdikis atsisako valgyti košę įvedus kokią nors iš minėtų daržovių, tačiau nėra minėtų netoleravimo požymių, vadinasi, mažyliui yra nepriimtinas naujos daržovės skonis, kvapas. Tos daržovės porą savaičių nesiūlykite, o po to vėl pasiūlykite mažesnį jos kiekį, nes ne visi kūdikiai iš karto toleruoja naujus skonius, kvapus.
Ar yra svarbi „daržovių eilė“, jų įvedimo tvarka?
Geriau pradėti nuo morkų, nes jos yra naudingiausia daržovė, o tolesnė „daržovių eilė“ nėra svarbi. Svarbu, kad košėje kasdien nevyrautų kokia nors viena daržovė. Naujas daržoves reikia palaipsniui įvesti todėl, kad jos viena kitą papildo įvairiomis organizmui reikalingomis medžiagomis.
Kaip paruošti košę, kad ji būtų kuo labiau vertingesnė?
Daržovių košei parinkite ekologiškai užaugintas daržoves, nepažeistas puvinio, nesudygusias, nesuvytusias, nepažaliavusias, (pvz., morkas, bulves, ropes). Daržovių košę ruoškite prieš maitinimą: nuplautas tekančiu vandeniu daržoves troškinkite arba virkite mažame vandens kiekyje puoduose be alavo, vario, aliuminio, kadmio. Geriausios yra vidutinio dydžio daržovės – didelių ir smulkių kokybė yra prastesnė. Kelių rūšių daržovių nesumeskite vienu metu į puodą, nes jos išverda per nevienodą laiko tarpą. Daržovių kūdikių maistui neruoškite mikrobangų krosnelėje.
Mamos skundžiasi, kad pradėjus duoti daržovių košę, kūdikis pradeda viduriuoti. Ką daryti?
Pradėjus duoti daržovių košę viduriai gali suskystėti, tai natūralu, nes į organizmą patenka augalinės narvelienos, kuri skystina vidurius. Vidurių suskystėjimas nereiškia, kad kūdikiui daržovių košė nebegalima duoti. Viduriavimas yra tada, kai kūdikis pradeda tuštintis ne mažiau kaip du kartus dažniau negu įprastai, ir išmatų masė padidėja taip pat ne mažiau kaip du kartus, pakinta jų konsistencija ir kvapas.
Kokios daržovių košės yra naudingesnės: pagamintos namuose ar pramoniniu būdu?
Ir vienos, ir kitos yra naudingos. Pramoniniu būdu pagamintos sutaupo daug laiko mamai, kuris būtinas mažylio priežiūrai, tačiau jos yra brangesnės.
Docentas Algimantas Vingras.
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai