Kai kūdikis jau priprato prie pirmosios košės, jam galima pasiūlyti sulčių ir tyrelių.
Kuo daržovės, vaisiai, uogos naudingi kūdikiui?
Teisingai paruošti ir patiekti jų patiekalai aprūpina organizmą jo gyvybinei veiklai būtinais vitaminais – C, B grupės, folio rūgštimi, karotinoidais (iš jų organizme susidaro A vitaminas), mineralinėmis medžiagomis, pvz., kaliu, magniu, antioksidantas ir fisterolais, krakmolu ir augaline narveliena (skaidulomis). Juose esantis vitaminas C padeda organizmui pasisavinti geležį.
Naudingiausi yra šviežių vaisių, uogų, daržovių patiekalai, kai jie nepaveikti aukštos temperatūros.
Vertingiausios yra sezoninės daržovės, t.y, tos, kurios atitinkamame regione auga natūraliomis sąlygomis. Tuomet, kai nėra šviežių daržovių, vaisių, gali būti vartojamos šaldytos regiono daržovės, vaisiai, uogos.
Kaip teisingai paruošti ir sumaitinti sultis ir tyreles?
* Rinkitės ligų ir puvinio nepažeistas, nesuvytusias, natūralios spalvos nepakeitusias daržoves ar vaisius. Geriausios yra vidutinio dydžio daržovės, vaisiai. Kirmino prakąstas obuolys yra tikrai geras, nes cheminėmis medžiagomis užterštų vaisių kirminai negraužia.
* Jokių daržovių, vaisių, uogų prieš patiekalo ruošimą nemirkykite vandenyje.
* Daržoves ir vaisius smulkinkite plastmasiniais arba nerūdijančio plieno virtuvės reikmenimis.
* Į sultis ar tyreles nedėkite cukraus ar medaus.
* Sultis ir tyreles kūdikiui duokite iškart po pagaminimo. Antrą kartą (po kelių valandų ar kitą dieną) to pačio spaudimo sulčių kūdikiui neduokite.
* Sultis girdykite iš puodelio. Sultys yra idealus skystis kūdikiui mokytis gerti iš puodelio. Nesvarbu, kad kol išmoksta gerti 2/3 sulčių išlaisto…
* Neduokite sulčių kaip naktinio gėrimo.
* Jei kūdikis turi nors vieną dantuką, atsigėrus sulčių ar pavalgius tyrelės, burnytę reikia išskalauti, dantuką nuvalyti. Sultyse, tyrelėse yra natūralių angliavandenių (gliukozės, fruktozės, sacharozės) ir kitų cukrų, kurie padidina rūgštingumą burnoje ir dėl to tam tikros bakterijos greičiau ardo dantis.
*Sulčių ar tyrelių per dieną (kad ir per kelis kartus) neduokite daugiau kaip 120-180 ml.
* Sulčių geriau duoti po valgio, pvz., daržovės košės, ypač jei ji buvo duota su mėsa. Sultyse esantis vitaminas C padeda pasisavinti geležį.
Jeigu kūdikis nevalgo daržovės košės ar galima ją pakeisti sultimis ir tyrelėmis?
Ne. Sultys, tyreles yra traktuojamos daugiau kaip desertas, o ne pagrindinis valgis. Sulčių ir tyrelių maistinė vertė yra mažesnė už daržovių košės.
Ar galima sultis, tyreles pakeisti pirktais sulčių gėrimais, nektaru?
Jeigu tai nėra specialiai kūdikiams skirtos sultys ir tyrelės, jų duoti negalima. Jose yra daug įvairių kitų medžiagų, kurios mažylių organizmui nenudingos. Pavyzdžiui, dirbtiniai saldikliai kūdikiui gali sukelti viduriavimą, dažai – alergizuoti.
Nuo kokio kiekio pradėti ir iki kokio kiekio kokiomis porcijomis didinti sultis?
Pradedama duoti nuo 3-5 ml vienos rūšies sulčių, kas antrą diena didinant po 5 ml iki 50-60 ml per dieną. Sultys gali būti duodamos kartą per dieną po maitinimo (pavyzdžiui, daržovių koše) arba per du kartus. Tuomet, kai mažylis priprato prie vienos rūšies sulčių ar tyrelės, galima duoti kitos rūšies sulčių, arba jas maišyti. Populiariausias morkų-obuolių sulčių derinys santykiu 1:1. Sulčių duokite saikingai, kad nesumažėtų suvalgomo motinos pieno ir/ar papildomo tiršto maisto kiekis, nes sulčių, tyrelių maistinė vertė yra mažesnė.
Kada duoti pirmosios vaisių, daržovių tyrelės?
Kai kūdikis pripranta prie sulčių, duokite plastmasiniu šaukšteliu pagramdyto obuolio, slyvos, ar pomidoro minkštimo. Kol kūdikis išmoks praryti obuolio tyrę, niekada jam neduokite pilno šaukštuko obuolio nuograndų ar tarkės. Jei obuolį tarkuojate, tai darykite su plastmasine arba nerūdijančio plieno tarka. Tarkuotas obuolys yra daug naudingesnis už visas kitas tyres, net už banano, nors mamos tuo netiki… Obuoliuose esančios medžiagos yra labai naudingos kūdikio organizmui: citrinos rūgštis teigiamai veikia medžiagų apykaitą, o pektinai tonizuoja žarnyną, skatina peristaltiką, absorbuoja dujas ir toksines medžiagas. Iš pradžių duokite vieną arbatinį šaukštelį gramdyto ar tarkuoto obuolio kartą per dieną, vėliau kas antrą dieną po šaukštelį didinkite iki 50-60 g per parą. Gramdyto (tarkuoto) obuolio duokite po maitinimo arba tarp maitinimų, nes jis nepakeičia pagrindinio maitinimo. Obuolių tyrelės duokite tada, kai neduodate sulčių. Kūdikiams nerinka saldūs obuoliai, geriausia saldžiarūgščiai, ypač antaniniai, nes juose yra daugiau geležies.
Kokios daržovės, vaisiai, uogos tinka pirmosioms sultims ar tyrelei gaminti?
Labiausiai tinka užaugintos Lietuvoje – tos, prie kurių mažasis žmogus įpratęs iš kartos į kartą. Turguje daržoves ir vaisius dera pirkti tik iš patikimų pardavėjų, kai aiškiai žinoma, kad jie nepiktnaudžiauja organinėmis ir azotinėmis trąšomis. Žiemą sunkoka rasti gerai išlaikytų daržovių, nebėra vietinio auginimo uogų, o iš vaisių liko tik obuoliai. Iš daržovių tinka morkos, kopūstai, ropės, burokėliai, pomidorai. Kai nebėra šviežių uogų, tiks šaldyti juodieji serbentai ir kitos šaldytos uogos, slyvos.
Iš jų sulčių galima nesunkti – labai gerai tiks per sietelį sutrintas tik ką atšildytų uogų žiupsnelis. Vertingos tik tos sultys ir tyrelės, kurios paruoštos iš žalių arba šaldytų šaldiklyje daržovių, vaisių. Termiškai paveikti vaisiai ir daržovės tampa beverčiai (žūsta vitaminai). Kuo ilgiau laikyta ir kuo labiau suvytusi daržovė ar vaisius, tuo mažiau joje yra vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
Kokios sultys – tirštos ar skystos – yra geresnės?
Tirštos, nes jose yra daugiau augalinės narvelienos (ląstelienos) kuri yra gerųjų žarnyno bakterijų mitybinė medžiaga ir padeda tuštintis.
Ar lietuvių vaikams tinka egzotinių daržovių sultys (moliūgų, patisonų, porų, špinatų, melionų, Briuselio kopūstų ir t.t.)?
Geriausiai tinka tos sultys, kurios pagamintos iš tų daržovių, vaisių, prie kurių mūsų organizmai pripratę iš kartos į kartą.
Atsiminkite, kad atvežtinės daržovės ir vaisai, kol patenka iki vartotojo, praeina ilgą kelią: jie nuskinami neprinokę, bręsta „pakeliui“ atitinkamomis sąlygomis, laikomi taip, kad išliktų geros prekinės išvaizdos, būtų gražūs ir nepakenkti jokių kenkėjų ir ligų. Dėl to juose žūsta dalis vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, dažniausiai lieka neaišku, kiek ir kokių trąšų buvo vartota. Odelės nulupimas ar nuplovimas dar negarantuoja, kad jau visiškai apsisaugojome nuo cheminių medžiagų.
Iš moliūgų, cukinijų, patisonų, salierų, pastarnokų, petražolių, špinatų, Briuselio kopūstų, ekologiškai užaugintų Lietuvoje, sultys gali būti gaminamos. Šiltnamiuose užaugusios daržovės yra mažiau vertingos nei užaugusios grunte. Pasternokai, salierai, petražolės turi savotišką kvapą, kuris ne visiems mažyliams patinka. Sultys ir tyrelės negaminamos iš arbūzų, agurkų, nes jų vertė yra menka, jos stipriai skatina šlapimo išsiskyrimą.
Kaip maišyti įvairias sultis?
Sultys gali būti maišomos tik tuomet, kai kūdikis pripratęs prie atskirų rūšių sulčių. Iš pradžių duokite tik vienos kurios nors rūšies sulčių. Geriausia ir patogiausia pradėti duoti tas sultys, kurių sezonas yra prasidėjęs.
Rūgščias, pvz., spanguolių sultis, geriau maišyti su kitomis sultimis, pvz., obuolių.
Ar sulčių gamybai tinka šaldytos uogos, vaisiai?
Taip, tinka. Tačiau iš jų geriau gaminti tyrelę nei sultis. Gaminant tyrelę šaldytas uogas ar vaisius tiesiog sutrinkite. Tyrelę gaminkite tik vienam kartui prieš ja maitindami. Jeigu tyrelės pagaminote daugiau, verčiau ją suvalgykite patys nei laikykite šaldytuve kitam kartui.
Kuo skiriasi sultys, tyrelės, gamintos namuose, nuo košių, pardavinėjamų stiklainiukuose (skirtų kūdikiams)?
Tuo, kad jose yra daugiau gamtinės kilmės „gyvų“ vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Jei namuose neįmanoma pagaminti kokybiškų sulčių ar tyrelių, mažyliams duokite parduotuvėse įgytų analogiškų produktų. Geriau pirkti tokią pakuotę, kurią kūdikis suvalgo per 1-2 kartus. Atkimštą, o paskui sandariai uždarytą indelį laikyti šaldytuve galima ne ilgiau kaip parą. Išimtas iš šaldytuvo sultis arba tyrelę pašildykite iki 30°C ir tik po to plastmasiniu šaukšteliu duokite kūdikiui arba sugirdykite.
Ar vertingos sultys, tyrelės iš pernykščio derliaus?
Jos yra daug mažau vertingos už pagamintas iš to derliaus, kuris yra dar „nepasenęs“. Be didelių vargų gerai išsilaiko morkos, obuoliai, kaliaropės. Tad iš jų, nors jos ir pernykščio derliaus, dera pradėti gaminti pirmąsias sultis, tyreles. Jei tai neįmanoma, tiks pramoniniu būdu pagamintos, kūdikiams ir mažiems vaikams skirtos sultys ir tyrelės.
Ar kūdikiams tinka tyrelė, pagaminta iš keptų, virtų ar marinuotų obuolių?
Ne, netinka. Šilumos paveiktos uogos ar vaisiai praranda daug vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Kūdikiams ir mažiems vaikams pirmųjų sulčių negalima keisti jokiu kompotu, džiovintų vaisių ar uogų arbata, o tyrelių – uogiene, džemu ar marinuotais, keptais, troškintais vaisiais, pvz., obuoliais.
Ar visos sultys vienodai gerai tinka visiems kūdikiams?
Šaltuoju metų sezonu, suprantama, pirmosios sultys turėtų būti morkų ir obuolių. Tik morkų sulčių duokite ne daugiau kaip 50 ml per parą, nes geriantiems daugiau gali pagelsti skruostai, delnai, padai.
Vyšnių, juodųjų serbentų ir mėlynių sultys geriau tinka kūdikiams, kurie nereguliariai tuštinasi skystesnėmis išmatomis.
Braškių, žemuogių, agrastų sulčių duokite atsargiai, nes kai kurie kūdikiai jų netoleruoja.
Nuo vynuogių sulčių sustiprėja rūgimo procesai žarnyne, pučia pilvą, todėl geriau jų vengti.
Apdairiai duokite citrusinių vaisių ir kivių sulčių, nes kai kurie kūdikiai jų netoleruoja.
***
Docentas Algimantas Vingras.
„Mamos žurnalas“