
Tinklaraščio cukrinisavinelis.lt kūrėja Berta su dukrele Adele siūlo pasigaminti valgomų dovanų.
Šokoladiniai datulių rutuliukai
Kaskart planuojant valgomas dovanas Kalėdoms, man norisi nepamiršti datulių kamuoliukų – jie labai lengvai pagaminami, nereiklūs, tikrai sveikuoliški ir be kaprizų pasiduoda improvizacijoms. Šį kartą – su juoduoju šokoladu ir riešutais, ryškaus skonio ir skirtingų spalvų, gardinti ne tik kokoso drožlėmis, smulkintomis pistacijomis, nesaldžia kakava, bet ir migdolų drožlėmis. O pagardų gali būti dar šimtas! Puikiai tinka smulkintos šaltyje džiovintos uogos, įvairūs riešutai, ispaninio šalavijo (chia) sėklos, linų sėmenys, smulkintos saulėgrąžos ir visa kita galybė sugalvotų pagardų. Datulių rutuliukai gali būti supakuoti dėžutėje ar dailiame stiklainėlyje ir laikomi šaldytuve iki 2 savaičių.
INGREDIENTAI:
- 500 g datulių be kauliukų;
- 100 g juodojo šokolado;
- 100 g išlukštentų žemės riešutų;
- 1–2 arb. š. nesaldžios kakavos;
- 1 apelsinas;
- Keli valg. šaukštai kokoso drožlių;
- Keli valg. šaukštai smulkintų pistacijų;
- Keli valg. šaukštai nesaldžios kakavos;
- Keli valg. šaukštai migdolų drožlių.

KAIP GAMINTI:
- Riešutus suberkite į kepimo skardą ir dėkite į 180 laipsnių orkaitę. Kartkartėmis pamaišydami apskrudinkite riešutus.
- Datules ir riešutus sutrinkite iki vientisos masės.
- Juodąjį šokoladą išlydykite ir supilkite į riešutų bei datulių masę. S suberkite kakavą, įspauskite apelsino sultis bei įtarkuokite apelsino žievelės. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Paruoštą masę dėkite valandai kitai į šaldytuvą.
- Iš masės formuokite norimo dydžio kamuoliukus, kuriuos apvoliokite skirtinguose pagarduose: kokoso drožlėse, nesaldžioje kakavoje, smulkintose pistacijose, migdolų drožlėse ir kituose.
Avižinė košė
Košė valgomai Kalėdų dovanai? Skamba kiek neįprastai! Bet tikrai puiki idėja visiems, kurie nepatingi iš vakaro pasigaminti pusryčių tam, kad ryte nereikėtų niekur skubėti ir būtų galima pasimėgauti rytu. Trys gardūs avižinių košių variantai, kuriems tikrai netrūksta maistingumo, skonio įvairovės ir spalvų, – tereikia šalia pridėti migdolų pieno, kuriuo užpylus iš vakaro stiklainį, ryte jau lauks nenuobodūs pusryčiai visai šeimai!

INGREDIENTAI:
- Avižiniai dribsniai;
- Keli valg. š. rudojo cukraus;
- Keli valg. š. cinamono;
- Keli valg. š. džiovintų spanguolių;
- Keli valg. š. migdolo riešutų;
- Keli valg.š. šokolado gabalėlių;
- Keli valg. š. migdolo drožlių;
- Keli valg. š. graikinių riešutų.
KAIP GAMINTI:
- Į stiklinius indus suberkite avižinius dribsnius, šiek tiek rudojo cukraus ir cinamono.
- Gamindami šokoladinę košę, ant viršaus berkite šiek tiek migdolo drožlių ir daugiau šokolado gabalėlių.
- Gamindami kokosinę košę, ant viršaus berkite kokos drožlių, šiek tiek šokolado gabalėlių ir graikinių riešutų.
- Gamindami riešutinė košę, ant viršaus berkite spanguolių ir smulkintų migdolo riešutų.

Greiti sausainių ledinukai
Kokios Kalėdos be ledinukų! Pastarieji tikrai gali būti puikia valgomų dovanų idėja, kai norisi nustebinti ir pradžiuginti, priversti nusišypsoti ir šiek tiek pasmaguriauti. Iš „Oreo“ sausainių akimirksniu galima pagaminti nuotaikingus ir kiek neįprastus ledinukus, kuriuos tinka pridėti prie rimtos dovanos arba supakuoti taip, kad patys virstų dovana.
INGREDIENTAI:
-
- „Oreo“ sausainiai;
- Lydytas baltasis šokoladas;
- Žalios spalvos maistiniai dažai tūtelėje;
KAIP GAMINTI:
- „Oreo“ sausainius merkite į lydytą šokoladą iki šiek tiek žemiau nei pusės. Atsargiai įbeskite medinius pagaliukus ir sudėkite juos į stiklinę ar puodelį. Luktelėkite, kol šokoladas sustings.
- Kai šokoladas jau bus susitingęs, ant sausainio dažais nupieškite eglutę ir papuoškite ją pabarstukais.
Nuotraukos Matine studio