Mamos receptų rubrikos šeimininkė – tinklaraščio cukrinisavinelis.lt įkūrėja Berta, šį kartą siūlo tris iškylų idėjas. Berta augina 3 metų dukrytę Adelę, tad visus naujus patiekalus pirmiausia paragauja mažoji degustatorė.
Mes tikrai mėgstame iškylas ir mielas jas rengiame keliaudami po Lietuvą. Viskas, kuo reikia pasirūpinti, – tai iškylų krepšys, kurį visada smagu išsitraukti netikėtai atrastose gražiose vietose. Į iškylų krepšį dažnai dedame ne tik užkandžius, tačiau ir rimtesnius pietus – tam puikiai tinka makaronų ar kruopų salotos indeliuose, sotūs sumuštiniai-suvožtiniai su skirtingais įdarais, nesaldūs pyragai, namuose ruošta mėsa. Taip pat mielai dedamės ir marinuotą mėsą, kurią kepame atradę laužavietę. Iš užkandžių dažnai renkamės įvairias užtepėles su duonos lazdelėmis ar trapučiais, sūrio lazdeles, nesaldžius daržovinius mažyčius keksiukus, įvairių rūšių sūrius, nesaldžius vaflius, vaisius bei daržoves. Kadangi Adelė jau yra rimta valgytoja, nieko išskirtinio jai nededame – ji mielai valgo kartu su mumis, tad visas iškylų meniu yra bendras.
Bananai ant grotelių
O, gražuole vasara! Kai tik atkeliauji, norisi bėgti iš namų, atsigulti pievoje ir žiūrėti į plaukiančius debesis. Vasarą gyventi gera-aa-a! Šiek tiek nerūpestingai ir vėjavaikiškai. Saulėtai ir labai skaniai. Su keptais šokoladiniais bananais ir dideliu šaukštu ledų! Šypsena didžiausia.
INGREDIENTAI:
- Keli bananai.
- Keli gabalėliai juodojo šokolado.
KAIP GAMINTI:
- Bananus perpjaukite ir į vidų įdėkite smulkintus šokolado gabalėlių.
- Bananų apačią apvyniokite folija ir kepkite ant grotelių, kol šokoladas lengvai patirps.
Labai gardu patiekti su keliais šaukštais mėgstamų ledų. Taip pat galima pagardinti žiupsneliu cinamono arba kokoso drožlių, tinka ir smulkinti riešutai.
Bulvytės su šonine
Žinoma, kūdikiui šoninės nesiūlykite, gal net ir vyresnis vaikas jos atsisakys, bet šoninė suteiks bulvytei malonaus aromato ir skonio.
INGREDIENTAI:
- Kelios bulvės.
- Keli griežinėliai šoninės.
KAIP GAMINTI:
- Bulves švariai nuplaukite ir perpjaukite perpus.
- Ant vienos bulvės pusės sudėkite kelis šoninės griežinėlius ir užvožkite kita bulvės puse. Paruoštą bulvę apvyniokite folija.
- Tokias bulves kepkite karštose laužo žarijose, kol suminkštės. Galima paskaninti šviežiais daržo žalumynais: petražolėmis, krapais. Gabalėlis sviesto arba šaukštas grietinės taip pat puikiai tinka.
Vištienos šlaunelės gaiviame marinate
Vaikai mėgsta grilyje keptą mėsytę, tik rinkitės minkštą, švelniai marinuotą. Tam idealiai tinka vištos šlaunelės.
INGREDIENTAI:
- 600 g vištienos šlaunelių be kaulo.
- Keli šaukštai natūralaus skonio jogurto.
- Žiupsnelis su geru kaupu cinamono.
- 1–2 šaukšteliai šviežiai tarkuotų citrinos žievelių;
- Žiupsnelis maltų aitriųjų pipiriukų (jei mėgstate).
- Keli šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių.
- Keli šaukšteliai alyvuogių aliejaus.
- Daržovės: baklažanai, paprikos ar kitos mėgstamos.
- Trupučiukas druskos.
KAIP GAMINTI:
- Paruoškite marinatą vištienos šlaunelėms: jogurtą sumaišykite su keliais šaukšteliais alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos, gausesniu žiupsniu cinamono, tarkuotomis citrinų žievelėmis ir maltais aitriaisiais pipiriukais. Marinatu gerai ištrinkite vištienos šlauneles ir leiskite joms kelias valandas ramiai pasimarinuoti.
- Pasiruoškite daržoves: baklažanus supjaustykite vidutinio storio riekutėmis, paprikas – šiaudeliais. Daržoves pagardinkite druska, grūdėtomis garstyčiomis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
- Viską kepkite ant grotelių, nepamirškite, kad daržovės, gali iškepti šiek tiek greičiau nei mėsytė, priklauso nuo iškūrentų žarijų kaitros.
Mėgaukimės vasaros dovanomis!
Susiję straipsniai