Šį kartą norėjome palepinti kūdikius – juk jų mityba atrodo tokia monotoniška. Idėjomis dalinasi tinklaraščio „Zuikio receptai“ kūrėja Jolanta.
Pasakoja Jolanta:
Ne vienerius metus domėjausi sportuojančių žmonių mityba, esu baigusi sveikos gyvensenos kursus, dalyvavau daugybėje seminarų mitybos temomis, sportavau. Gimus sūnui, kilo daug naujų klausimų apie kūdikių mitybą, ir taip prasidėjo mano eksperimentai virtuvėje, stengiantis kuo sveikiau gaminti ir kiek įmanoma daugiau patiekalų pritaikyti visiems šeimos nariams.
Vyras ir pusseserė paragino dalintis receptais internete, o aš jiems visada atsakydavau, kad tokių dalykų niekas nebeskaito (!). Mano džiaugsmui – aš klydau. Įkėliau savo pirmąjį įrašą. Vėliau kitą. Ir paaiškėjo, kad žmonėms iš tiesų įdomu, ką gaminu sau ir savo mažyliui. Matui dabar 1 m. ir 9 mėn. Visus receptus, bent po kąsnelį, mažylis išbandė.
Tobula avokado ir banano sąjunga
Nuo 6 mėnesių
Tikrai ši sąjunga tobula, nes prinokę bananai ir minkšti avokadai –tikras gardumėlis ne tik mažyliams, bet ir jų tėveliams.
Reikės:
1 prinokusio banano
1 prinokusio avokado
Bananą supjaustykite gabalėliais. Nuo avokado nulupkite žievę, išimkite kauliuką, supjaustykite. Supjaustytą bananą ir avokadą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
O jei bananų ir avokado tyrės liks (nors drįsčiau suabejoti) kramtančiams mažyliams puikiai tiks:
Bananų ir avokado sausainiai su avižomis arba kokosu
Reikės:
1 prinokusio banano
1 prinokusio avokado
¼ puodelio kokosų drožlių
¼ puodelio avižų dribsnių
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Pasigaminkite avokado ir banano tyrę. Pusę tyrės sumaišykite su ¼ puodelio kokosų drožlių ir suformuokite sausainius. Avižas trintuvu ar virtuvės kombainu susmulkinkite iki miltų ir sumaišykite su kita puse tyrės. Formuokite sausainius.
Kepkite 20–25 minutes orkaitėje.
Morkų ir obuolių tyrė arba džemas į košes
Nuo 7 mėnesių iki 99+
Morka ir obuolys – puikus duetas. Toks saldus, tinkantis net suaugusiųjų košę pagardinti ir visiškai be nuodėmės.
Labai mėgstu tokias košes, tyres, kurias galima sušaldyti ir panaudoti vėliau. Arba tokias, kurias galiu naudoti pati. Prisipažinsiu, tokią tyrę valgiau pati prieš nėštumą ir besilaukdama mažylio. Taigi, mamos, susirūpinusios ne tik vaikelių, bet ir savo gerove bei kūno linijomis, –paragaukite ir jūs.
Reikės:
1 didelio obuolio
1 didelės morkos
Vandens, jog apsemtų
Susipjaustykite obuolį ir morką dideliais kubeliais ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandens tik tiek, kad apsemtų, ir virkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių, kol morka ir obuolys suminkštės. Išvirtą košę sutrinkite.
Atvėsusią galite šaldyti šaldiklyje arba susidėti į stiklainį ir panaudoti kitą dieną kaip pagardą košei.
Morkų ir žirnelių tyrė arba pagardas į nesaldžias košes
Nuo 6 mėnesių
Pastaruoju metu mes ir žirneliai – neatskiriami. Dedu juos visur. Gal todėl, jog žirnelius mėgsta mažasis zuikis, o gal todėl, jog netoli namų esančioje parduotuvėje šaldytų daržovių skyrius švelniai tariant, kuklus.
Ši paprasta, kaip du kart du tyrė tiks ir kūdikėliui, ir kaip pagardas į grikių, bolivinių balandų arba perlinių kruopų košę vyresniam mažyliui.
Reikės:
1 morkos
1 saujos žirnelių
Mėgstamų prieskoninių žolelių
Morką supjaustykite dideliais gabalais ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandens tiek, kad apsemtų, ir virkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių. Po 5–8 minučių morkos virimo suberkite žirnelius. Virkite, kol daržovės suminkštės. Minkštas daržoves sutrinkite ir pagardinkite prieskoniais, aliejumi ar sviestu (kas tinkama mažylio amžiui ir gomuriui).
Kiaušinių ir žirnelių keksiukai
Reikės:
1 kiaušinio
2–3 šaukštų žirnelių
Druskos
Žolelių prieskonių
1 šaukšto tarkuoto sūrio (nebūtina)
Išplakame kiaušinį, pagardiname druska ir prieskoniais. Įdedame žirnelius ir išmaišome.
Gautą masę sudedame į keksiukų formas ir kepame 180°C laipsnių orkaitėje 25–30 minučių.
Obuolių skonio kūdikių sausainiai
Reikės:
4 šaukštų obuolių tyrės
1 banano
0,5 puodelio avižinių dribsnių (geriau smulkūs)
1 a.š. kepimo miltelių
1 šaukšto kokosų sviesto
4 šaukštų pieno arba vandens
Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių. Ištirpiname kokosų sviestą. Šakute ar trintuvu sutriname bananą, suberiame smulkius avižinius dribsnius (galima naudoti avižų miltus), įdedame obuolių tyrės, kepimo miltelių ir viską sumaišome. Jei masė išėjo per kieta, įpilame pieno ar vandens. Suformuojame sausainius ir kepame 30 minučių.
Saldžiosios bulvės ir mango tyrė su imbieru
Nuo 8–9 mėnesių
Reikės:
1 mango vaisiaus
1 saldžiosios bulvės
0,5 ar 1 šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero
0,5 iki 1 puodelio vandens, mamos pieno ar pieno mišinuko
Nuplauname, nulupame ir vėl nuplauname bulvę bei supjaustome kubeliais. Bulves sudedame į puodą ir įpilame pakankamai vandens, jog jas apsemtų. Verdame 20–25 minutes, kol bulvės suminkštės. Išvirusias bulves, nuluptą ir smulkiai supjaustytą mango vaisių bei imbierą sudedame į trintuvą. Įpilame šiek tiek skysčių ir triname iki norimos konsistencijos (vis įpildami skysčių).
Kūdikių tinginys
Nuo 12 mėnesių
2 tinginiams reikės:
2 nedidelių saujų mėgiamų becukrių kukurūzų
1/8 puodelio kokosų drožlių
Mėgiamų džiovintų vaisių (pagal skonį, bet galima ir be jų)
10 g kokosų aliejaus
50 ml riebaus kokosų pieno
okosų pieną pašildome, įdedame ištirpinto kokoso aliejaus ir išmaišome. Įdedame džiovintų vaisių, kokosų drožlių ir kukurūzų. Viską vėl gerai išmaišome ir sudedame į keksiukų formeles. Paliekame kelioms valandoms šaldytuve.
Saldžiosios bulvės, morkos, žiedinio kopūsto ir šalavijo sėklų tyrelė
Nuo 6 mėnesių
Reikės:
1 nedidelės saldžiosios bulvės
1 morkos
1/3 puodelio šaldytų žiedinių kopūstų
1/4 arbatinio šaukštelio šalavijo sėklų
Daugiau receptų rasite tinklaraštyje „Zuikio recpetai“