Kauniečiai Toma ir Nerijus Vedrickai augina 3 vaikus – beveik šešerių Miliją, trejų su puse Ridą ir pusės metukų Daną. Jų šeimos gyvenimo būdas kiek neįprastas – ne tik maitinasi veganiškai, bet ir kuria savo puslapį „Vegan pipiras“ kuriame dalinasi įdomiausiais receptais ir atradimais.
Toma, kaip atsirado veganizmas jūsų gyvenime?
Prasidėjo viskas nuo mūsų vidurinėlio, nuo sūnaus Rido. Nors jį iki 10 mėnesių maitinau tik savo pienu, jo veiduką nuolat bėrė. Išberta būdavau ir aš pati. Kol neturėjau vaikų, visi sakydavo, kad čia tikriausiai jaunatviniai spuogai, kurie subrendus išnyks. Tada alergologinių tyrimų atlikti nekilo mintis. Bet kai bėrimai pradėjo kankinti sūnelį ir tepalai nepadėjo, teko ieškoti tikrųjų priežasčių. Pasirodė, kad Ridukas alergiškas visiems gyvuliniams baltymams, o augaliniams nealergiškas.
Atsitiktinai atradusi veganišką mitybą ir nemažai į tai pasigilinusi, supratau, kad tai galėtų būti mūsų kelias. Labai nesinorėjo sūnelio skriausti – vieniems šeimos nariams valgyti viską, o jam gaminti tik veganiškai. Mūsų šeimoje augo dar 2 metais vyresnė dukrytė, tad, norėdama priimti tokį pakvaišusį sprendimą – pakeisti visos šeimos mitybą, – turėjau gauti vyro pritarimą. Nerijus pasakė, jei sugebėsiu kažkuo pakeisti jo mėgstamus kotletus, tada bandom.
Beje, manau, kad šeimos mitybai keisti pasirinkome labai gerą laiką. Dukra buvo dar maža ir neprisiminė, koks yra žuvies ar mėsos skonis. Jai buvo skanu ir naujieji patiekalai. O vyrui išmokau kotletukus kepti iš lęšių ar avinžirnių. Taip veganiška mityba tarsi savaime prilipo prie mūsų šeimos.
Ar abu mėgstate gaminti?
Vyras gamina retai, nesi jis turi negalią – neturi plaštakų. Nepaisant to, kad gimė su ne visiškai išsivysčiusiomis plaštakomis ir pirštais, jis daug ką geba padaryti – tarkime, remontuoti kompiuterius, spausdinti 3D spausdintuvu. Tai jo darbas. O likęs namie irgi susitvarko – kai su trečiu vaikeliu buvau ligoninėje, jis gamino maistą vyresniesiems. Milija jau nemaža, dažnai pabūna tėčio rankomis – pjausto daržoves. Vyras turi ir savo firminių patiekalų, kuriais retkarčiais palepina visą šeimą.
Kaip kuriate tinklaraštį?
Viską darau tik aš. Kadangi esu viena namuose su trimis vaikais, pati kuriu receptus, fotografuoju, filmuoju ir t.t. Būna dienų, kai turiu tiek daug darbų, kad leidžiu savo dukrytei pagaminti pusryčius, pietus ar vakarienę. Žinoma, kažką reikia jai padėti, bet ne tiek daug, kaip kad viena gaminčiau.
Tinklaraštyje dalinuosi savo šeimos patiekalais: ką mes valgome, ką per dieną gaminame. O nuėję į youtube kanalą „Vegan Pipiras“ galite pamatyti visą mūsų šeimos dieną.
Daugelio šeimų problema, kad vaikai nenori daržovių. O jūsiškiai?
Mūsų vaikai valgo tą, ką pagaminu. Nelabai ir reikėjo kaip nors ypatingai to siekti. Dėl maisto mūsų šeimoje tikrai nėra problemų. Jei kažko nebaigia suvalgyti, tai pabaigia vėliau, kai jau norisi. Jei žinau, kad kažkas nepatinka, tai to patiekalo jiems ir negaminu. Maisto mes nemėtome.
Pirmoje dienos pusėje stengiamės valgyti daugiau uogų ir vaisių, tad pusryčiams dažniausiai būna veganiški ledai arba šaltas kokteilis. Įdedu į kokoso dubenėlius, vaikai valgo su didžiuliu apetitu. Naminių ledų pagrindą sudaro šaldyti bananai, pagardinti trintomis šilauogėmis, serbentais, braškėmis, avižų dribsniais ar kakava. Tokie mūsų šeimos pusryčiai net ir žiemą, kartais vaikai bepusryčiaudami pasako, kad šalta, storiau apsirengia, bet ir toliau valgo, nes labai skanu. Tik tomis dienomis, kai važiuojame į miestą apsipirkti ar tvarkyti kokių reikalų, pagaminu sotesnius pusryčiaus – košę.
Tikriausiai kasdienis jūsų šeimos apsipirkimas kur kas skiriasi nuo statistinės šeimos?
Manau, skiriamės tuo, kad važiuojame apsipirkti tik vieną kartą per savaitę. Perkame daug maisto, tad kartais užtenka net dviem savaitėms.
Turime kol kas mažą automobilį (4 vietų), kuriame telpu aš ir vaikai. Todėl apsipirkti po parduotuves ar į malūną grūdų važiuoju su vaikais. Prieš važiuodami pasidarome sąrašą. Apsipirkinėdami užtrunkame kelias valandas, todėl vaikams visada įdedu užkąsti, kad nekiltų pagundos kažko prašyti prekybos centre. Žinoma, vaikai yra vaikai, ir kažko užsimano – tačiau nupirkti prašo vieną ar kitą dalyką iš tų produktų, kuriuos visada valgome.
Daržoves ir vaisius važiuoju pirkti anksti ryte viena. Visa šita perku iš didmenos ar naktinio turgaus. Ten kiekiai dažniausiai yra dėžėmis. Verta pirkti dideliais kiekiais, ypač radus labai geras kainas. Šiuo metu geriausia, ką buvau radusi, tai, pavyzdžiui, 6 kg pomidorų kainuoja 2–3 eurus, 18 kilogramų bananų 3–5 eurus, milžiniški skanūs mangai po 20 centų už vienetą ir t.t. Vasarą galima rasti dar geresnes kainas, tada perkame ir valgome ypač daug sezoninių vaisių ir daržovių.
Ar veganiškai maitintis brangu?
Jeigu gamini namie, tai nėra brangu. Pavyzdžiui, veganišką grietinę gaminu pati iš saulėgrąžų. Norime mocarelos – tepamąjį sūrį gaminu iš anakardžių. Jei šiuos produktus pirkčiau iš specializuotų parduotuvėlių, būtų brangu.
Kaip rūpinatės šeimos narių sveikata, kad organizmui nieko netrūktų?
Pasidarome kraujo tyrimus – jie visada būna geri. O kad veganiška mityba išėjo į naudą sveikatai, rodo ne tik pasibaigę odos bėrimai. Taip maitindamasis turi daugiau energijos. Iki trečiojo vaikelio abu su vyru mėgdavome atsikelti anksti, kokią penktą ryto ir ramiai paskaityti, padaryti kokius nors kūrybinius darbus, ramiai išgerti vandens arba vandens su citrina (aš retai geriu arbatą), o Nerijus iki pietų geria kavą. Tai būdavo mūsų laikas sau, kol pabus vaikai. Vyras ir toliau gyvena tokiu ritmu, o aš dabar maitinu mažiuką, tad miego trūksta, ryte neturiu jėgų keltis labai anksti. Tikiu, kai Danas paaugs, vėl tapsiu vyturiu.
Tapę veganais, beveik nevartojame ir vaistų. Jei užpuola kokia sloga ar kosulys, tiesiog geriame arbatą iš šaldytų aviečių (be cukraus), vartojame ir C vitaminą. Pasveikstame be chemijos, kuri ne tik gydo, bet ir nualina.
Ar sudėtinga veganams įprastiniame kasdieniame gyvenime – svečiuose, kavinėse, kelionėse? Kaip prisitaikote jūs?
Daugumoje kavinių ir restoranų tikrai galima rasti maisto, tinkančio mums. Tačiau vykdami į svečius visada įsidedame veganiško maisto, kad nekiltų problemų. Kai dienai kitai palieku vyresniuosius vaikus pas močiutę, prikepu veganiškų sausainių, o močiutė pasirūpina daržovių patiekalais.
Dauguma mūsų draugų yra visavalgiai. Bet jie žino, kad važiuojant pas mus galima atsivežti tik veganiškų lauktuvių. Šią taisyklę esame pasakę visiems artimiesiems. O jie mielai ragauja mūsų patiekalų, nes mėgstu ir gaminti, ir eksperimentuoti. Maža smulkmena – norint gaminti veganiškai, reikia turėti nemažai virtuvės įrangos, tarkime, avinžirnių ar lęšių kepsnelių neiškepsi be virtuvės kombaino, kuris ankštinius susmulkina. O ledų nepagaminsi be gero kokteilių plaktuvo. Kartais ir visavalgiai, paragavę mano sukurtų patiekalų, stebisi, kad keptų žiedinių kopūstų su prieskoniais skonis – kaip žuvies, o specialiai paruoštų morkų – kaip lašišos. Skonio receptorius galima apgauti prieskoniais ar pagardais.
Jūsų vaikai darželio nelanko?
Ne, vaikai visą dieną yra su manimi. Kitais metais dukra pradės lankyti priešmokyklinę klasę. Mes abu su vyru irgi nelankėme darželio, tai nelabai ten norime leisti ir vaikus. Žinau, kad kitos pametinukų mamos labai nori atiduoti vyresniuosius į darželį, kad pačioms būtų lengviau, galėtų dieną žiūrėti televizorių. Taip, kartais vaikai iš tiesų reikalauja nemažai dėmesio, bet juk su jais diena kur kas įdomesnė! Mes net televizoriaus beveik nežiūrime. Vyresnieji žaidžia ir susigalvoja visokios veiklos kartu. Kartais visi gaminame maistą. Kartais skaitome knygutes ar mokomės pažinti skaičius.
Nors manau, kad skaityti ir skaičiuoti vaikas išmoks mokykloje, specialiai namuose to mokyti nereikia.
Jūsų tinklaraštis populiarus, turite daugiau kaip 17 000 sekėjų. Kaip manote, Lietuvoje tiek daug veganų?
Tas nemažas sekėjų būrys atsirado per 3 metus. Manau, tai ne tik veganai, bet ir alergiški žmonės, kurie negali valgyti mėsos ar pieno produktų. O kartais tiesiog naujų idėjų beieškantys smalsuoliai, kurie nori savo vagiaraštį praturtinti sveikais patiekalais.
Veganais irgi tampama iš skirtingų paskatų. Kai kam nepriimtina žudymo idėja. Net mūsų vaikai, per televizorių pamatę mėsos ar žuvies reklamą, sako: „Ojojoj, žuvytei skauda“. Niekada jiems taip nesame kalbėję ar to mokę, jie tai suvokė patys. Mes veganais tapome dėl sveikatos problemų, bet atradome kur kas daugiau, negu tikėjomės.
O dabar – keletas populiariausių „Vegan Pipiro“ receptų, kuriuos mielai valgo vaikai:
Žiedinių kopūstų kepsneliai
Reikės:
1 kg žiedinio kopūsto (aš naudojau du mažus po 500 g);
3 v. š. veganiško majonezo;
3 v. š prieskonių vištienai (pasirinkite mėgstamiausius);
300 g morkų;
1 puodelio grikių.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180℃.
2. Kopūstą nuplaukite, nupjaukite jo lapus.
3. Majonezą sumaišykite su prieskoniais.
4. Gautu majonezu su prieskoniais aptepkite kopūstą.
5. Paruoštus kopūstus dėkite į kepimo formą.
6. Dėkite į įkaitintą orkaitę, kepkite 180℃ apie 20–25min. Tada įjunkite vėjelį ir kepkite dar apie 15–20 minučių.
Kitų produktų paruošimas: morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais, grikius išvirkite.
„Sviestiniai“ sausainiai su cinamonu
Reikės:
3 puodelių baltų speltos miltų;
1/2 puodelio ekologiškų saulėgrąžų aliejaus (naudoju be kvapo);
1/2 puodelio ekologiškų ryžių ir migdolų pieno;
2 v. š. kepimo miltelių;
3 v. š rudojo nerafinuoto cukranendrių cukraus.
Sausainių viršui:
1 v. š rudojo nerafinuoto cukranendrių cukraus;
1 v. š ceilono cinamono.
Kaip gaminti:
1. Į dubenį berkite miltus, cukrų ir kepimo miltelius.
2. Išmaišykite.
3. Į miltų mišinį pilkite aliejų, išmaišykite, išminkykite, kad gautumėte trupinius.
4. Į gautus trupinius pilkite pieną, suminkykite tešlą.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180℃.
6. Iškočiokite 0,5–0,7 cm storio tešlą, ir gaminkite norimos formos sausainius.
7. Dėkite padarytus sausainius ant sviestinio popieriaus.
8. Viršų patepkite vandeniu.
9. Berkite cukraus ir cinamono.
10. Kepkite orkaitėje apie 20 min.
11. Atvėsinkite ant grotelių!
Firminiai saldieji saulėgrąžų rutuliukai
Reikės:
2 puodelių saulėgrąžų sėklų;
20 vnt. minkštų datulių;
2–3 v. š. natūralios kakavos (be cukraus);
½ puodelio kokoso drožlių.
Kaip gaminti:
- Saulėgrąžų sėklas gerai nuplaukite, kad neliktų lukštų. Nusausinkite.
- Į S formos smulkintuvą sudėkite sėklas, datules, kakavą ir susmulkinkite, tačiau ne iki vientisos masės. Masėje turi būti matyti saulėgrąžų sėklos.
- Iš gautos masės formuokite rutuliukus.
- Apvoliokite kokoso drožlėse.
- Kad sutvirtėtų, rutuliukus dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms arba laikykite per naktį.
Ginta Liaugminienė
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai