Kristina Šimkienė prieš kelerius metus negalėjo įsivaizduoti, kad palengvins Kūčias ir Kalėdas tūkstančiams šeimų. Šiandien „Ant medinės lentelės“ (AML) turi 200 000 sekėjų. Artėjant šventėms, visi laukia – kokį meniu Kristina sudarys šiemet?
Kalbamės ne tik apie šventinius patiekalus – Kristinos sūnui Benui 3 metai, o moters rankose ką tik išleista jau trečioji jos knyga.
Kristina, pirmiausia klausimas, kurį jums pateikia dažnai, – kaip tapti maisto tinklaraštininke, ir mes norime!
Daug metų iki atsirandant tinklaraščiui maisto gaminimas man buvo mėgstama veikla. Galėdavau valandų valandas apžiūrinėti produktus maisto parduotuvių lentynose. Kelionėse man įdomiausia būdavo tos šalies maistas. Nuolatos buvau ta, kuri gamina per vakarėlius ir šventes, dalinasi receptais. Juos pradėjau užsirašinėti į elektroninę užrašų knygelę, kad pati nepamirščiau. Taip gimė tinklaraštis, kuris iš pradžių buvo tik laisvalaikio veikla. Gamindavau ir fotografuodavau savaitgaliais, o darbo dienomis „ėjau į darbą“, dirbau rinkodaros srityje. Pajutau, kad tie savaitgaliai, kai gaminu ir pildau tinklaraštį, – geriausia savaitės dalis. Jeigu ką nors darai įdėdamas širdį, tave anksčiau ar vėliau pastebės, taip atsitiko ir man. Sulaukiau pasiūlymų dalyvauti projektuose, ir teko pasirinkti – darbas ar hobis, nes tiesiog nebespėjau. Prieš 5 metus išėjau iš visų samdomų darbų ir mano kasdieniu darbu tapo „Ant medinės lentelės“.
Auginate 3 metų Beną, kaip jo gimimas pakoregavo tinklaraščio turinį?
Tinklaraščio turinys atspindi mano kasdienybę, o gimęs vaikas tampa pasaulio centru bent jau pirmus metus. Kai laukiausi, daugiau rašiau apie nėščiųjų mitybą, dalinausi idėjomis, kaip pasiruošti vaikelio atėjimui, – pavyzdžiui, pasigaminti užkandžių ir juos užšaldyti, kad grįžus iš gimdymo namų kurį laiką nereikėtų gaišti laiko virtuvėje. Kai baigėsi pirmųjų tyrelių metas, buvo įdomu kurti receptus vaikams, su dietiste Indre Trusove išleidome Kakės Makės vaikiškų receptų knygą. Vaiko gimimas kur kas praplėtė horizontus. Mano veikla grįžta į ankstesnes vėžes tik dabar.
Šeima džiūgauja, kai kasdien ant stalo – nuostabaus grožio ir skonio kūrinys?
Stengiuosi per savaitę pateikti 3 receptus. Žinoma, bus savaičių, kai neįkelsiu nieko, pavyzdžiui, kai suserga vaikas. Visus patiekalus po fotosesijos, be abejo, suvalgome – tai didysis mano darbo malonumas. Esate girdėję, kad prieš fotografuodami maistą aptepa benzinu, apipurškia laku. Taip daroma per fotosesijas labai rimtoms įvaizdinėms reklamos kampanijoms. Bet kai kalbame apie socialinę erdvę, tokių fototriukų nedarau. Vienintelė blogybė, susijusi su maisto fotografavimu, – jį dažnai tenka valgyti atvėsusį.
O dėl šeimos džiūgavimo… Mano vyras nuolatos girdi, kad jam „labai pasisekė“, tačiau jis pripratęs prie mano gaminamo maisto, jo nebenustebinsi, net atvirkščiai. Lapkričio mėnesį rengiau kalėdinio stalo fotosesiją. Tai buvo paprasta savaitės diena, ir vyras, grįžęs iš darbo, namie rado kalėdinių patiekalų vakarienę – keptą antį su padažais, garnyrais ir salotomis. Jo reakcija? „O ne, ir vėl antiena“. Prie gero greitai priprantama (juokiasi). Beje, ypatingieji patiekalai mūsų namuose būna darbo dienomis, o savaitgaliais užsukę svečiai ras paprasčiausius užkandukus iš parduotuvės.
Mano kuriamų receptų kryptis – lengvi, skanūs ir stilingi. Naujausius receptus sudėjau į knygą, nes skaitytojai, kurie turi mano pirmąją knygą, darė spaudimą – jau išbandėme visus receptus, reikia naujų.
Ar per Kūčias ir Kalėdas pasirūpinate giminės vaišėmis?
Mano vyro šeima puikiai gamina ir mėgsta tai daryti, pas juos savaitgalį užsukus kavos, nukraunamas beveik Kalėdų stalas. Tad šioje šeimoje šeimininkė yra aiški, ir tai nesu aš. O mano šeimoje – atvirkščiai – maisto kulto niekada nebuvo, tėvai nemėgsta gaminti. Tad jeigu švenčiame su mano šeima, aš būnu atsakinga už maistą, mama pagamina tik savo firminį patiekalą. Tuo tarpu mano meniu kasmet vis kitoks. Turiu tradiciją, kurios kiekvienais metais laukia mano sekėjai, – sudarau Kūčių ir Kalėdų valgiaraštį. Kūčioms būna 12 receptų rinkinys, Kalėdoms – 6 patiekalų rinkinys. Iš anksto apie tai galvoju, jau lapkritį pradedu gaminti, o prieš šventes pasidalinu. Mano požiūris į švenčių stalą modernus, noriu parodyti šiuolaikiškas idėjas. Žinoma, laikausi taisyklių, kad per Kūčias negalima mėsos ir pieno patiekalų, bet silkės pataluose negaminu. Po švenčių malonu sužinoti, kad daugybė sekėjų gaminosi ne šiaip vieną kitą patiekalą iš mano sudaryto meniu, o visus! Galima sakyti, pateikiu Kūčių ir Kalėdų vaišių „špargalkes“.
Yra patiekalas, kuris absoliučiai privalomas kasmet ant šventinio stalo?
Kaip ritualinis patiekalas visada būna mano mamos naminė mišrainė. Tai jokia naujiena, tačiau mano mamos receptas patobulintas, ir jeigu kam tenka garbė paragauti, sako, kad tai pati skaniausia naminė mišrainė, klausia recepto. Mes mišrainę vadiname mėsos salotomis (receptą rasite į guglą įvedę „Kristinos mamos mišrainė“ – aut. past.)
Dalinamės keliomis Kristinos šventinio stalo idėjomis
Atsirinkti receptus buvo tikras galvos skausmas, nes jų galybė. Jūs parinksite, kas jums labiausiai patinka, užsukę į AML platybes.
KARAMELINIS VARŠKĖS TINGINYS
Šis karamelinis varškės tinginys yra nuostabus! O dar ir kiek sveikesnis, nes dalį kondensuoto pieno ir sviesto keičia varškė. Nors atrodo WOW, bet tinginys yra tinginys – pagaminamas jis ypač greitai ir lengvai, tad tikrai nereikės pervargti ruošiantis.
Reikės:
100 g sviesto
200 g karamelizuoto kondensuoto pieno „Rududu“
300 g kreminės varškės arba paprastos varškės, sutrintos per sietelį
350 g sausainių – tinka bet kurie minkštesni sausainiai
50 g baltojo šokolado
50 g juodojo šokolado
Karamelinių kukurūzų spragėsių
Gaminame:
Kambario temperatūros sviestą supjaustome kubeliais, dedame į dubenį kartu su „Rududu“ ir varške. Viską sutriname iki vientisos masės šakute arba elektriniu trintuvu.
Į gautą masę beriame laužytus sausainius.
Viską gerai išmaišome.
Perkeliame masę į kepimo popieriumi išklotą skardą, gerai suspaudžiame, kad neliktų oro ir laisvų tarpų.
Perkeliame tinginį nakčiai (ar bent kelioms valandoms) į šaldiklį arba šaldytuvą, kad sustingtų. Kadangi šis tinginys yra gaminamas su varške, jis šiek tiek minkštesnis nei tradicinis, todėl jį geriausia būtų laikyti šaldiklyje, – tuomet ištraukus bus tvirtas ir standus. Šaldytuve taip pat laiko savo formą, tik tuomet jau būtų šiek tiek minkštesnis, valgomas iš lėkštutės kaip tortas.
Kai tinginys jau sutvirtėjęs, garų vonelėje išlydome šokoladus, jais apšlakstome tinginį.
Puošiame karameliniais kukurūzų spragėsiais.
PLĖŠOMŲ BANDELIŲ VAINIKAS
Šventinių AML receptų seriją vainikuoja šis plėšomų bandelių vainikas. Česnakiniu sviestu apteptos bandelės iškepa minkštos ir purios, o šalia – pats skaniausias kepto česnako padažas joms pamirkyti.
Česnakinėms bandelėms reikės:
450 g kvietinių miltų
350 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
1 v. š. skysto medaus
1,5 a. š. druskos
2 v. š. alyvuogių aliejaus
60 g sviesto
3 česnako skiltelių
20 g parmezano sūrio
Šviežių petražolių
Keptų česnakų majonezui reikės:
1 česnako galvos
Šlakelio alyvuogių aliejaus
4 v. š. graikiško jogurto
2 v. š. „Heinz“ majonezo
Šlakelio citrinos sulčių
Druskos, pipirų
Gaminame:
Sumaišome šiltą vandenį, mieles, medų ir 1,5 a. š. druskos. Paliekame pastovėti keletą minučių, kol mišinys suputoja.
Dubenyje sumaišome pusę kiekio miltų su alyvuogių aliejumi ir vandens–mielių mišiniu iki vientisos masės. Tuomet dalimis beriame likusią dalį miltų, juos įmaišydami į masę. Tešla išeis kiek lipni – taip ir turi būti. Uždengiame indą švariu rankšluosčiu ir leidžiame tešlai kilti šiltoje vietoje apie 30 min.
Ant kepimo popieriumi išklotos skardos dedame nedidelį dubenėlį (tinkamą naudoti orkaitėje). Jo išorinę sienelę patepame aliejumi.
Imame po gabalėlį tešlos ir drėgnomis rankomis formuojame nedidelį rutuliuką. Rutuliukus dėliojame aplink dubenėlį dviem eilėmis, formuodami vainiką.
Sumaišome tirpintą sviestą, sutrintą česnaką, smulkintas petražoles ir žiupsnelį druskos. Šiuo mišiniu aptepame bandeles, pabarstome tarkuotu parmezanu.
Ruošiame česnaką padažui: nupjauname česnako galvai viršūnę. Pašlakstome česnaką alyvuogių aliejumi ir įvyniojame į foliją.
Bandeles ir česnaką dedame į 190°C orkaitę ir kepame 25–30 min.
Ruošiame padažą: į dubenėlį vainiko viduryje įspaudžiame kepto česnako pastą ir sumaišome su kitais padažo ingredientais.
BULVIŲ SKREBUČIAI SU SILKĖS KAPOTINIU
Reikės:
2 vidutinio dydžio bulvių
150 g silkės
1 obuolio
1 didesnio virto burokėlio
4 vidutinio dydžio marinuotų agurkėlių
2 skiltelių česnako
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių
Druskos, pipirų
Marinuotų kelmučių | Patiekimui
Lukštentų kanapių sėklų | Patiekimui
Šviežių krapų | Patiekimui
Gaminame:
Bulves švariai nuplauname, supjaustome maždaug 1 cm pločio griežinėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais.
Bulvių griežinėlius dedame į kepimo skardą taip, kad bulvės tarpusavyje nesiliestų ir kepame 180°C orkaitėje su vėjelio funkcija 30 min.
Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome panašaus dydžio nedideliais kubeliais. Beriame į dubenį ir sumaišome su smulkintu česnaku, šaukštu alyvuogių aliejaus, šlakeliu citrinos sulčių, druska ir pipirais.
Ant bulvių skrebučių dedame silkės kapotinio, papuošiame marinuotais kelmučiais, lukštentomis kanapių sėklomis ir krapų šakelėmis.
Susiję straipsniai