Dažnai virtuvės įrengimas ar remontas atrodo tikras iššūkis – tai erdvė, kurioje, kaip niekur kitur, tenka galvoti ne tik apie estetiką, bet ir praktiškumą. Vis dėlto studijos DOMDOM ekspertai ramina – tinkami namų darbai ir kelios pagrindinės taisyklės padės šią užduotį įveikti paprastai.
Interjero dizainerė, „Namie geriausia“ studijos įkūrėja, vieno iš DOMDOM virtuvių stiliaus autorė Brigita Dikevičė pasakoja, kad kuriant savo svajonių virtuvę svarbu pagalvoti apie ankstesnes turėtas virtuves, kas jose patinka, ką norėtumėte pritaikyti, o ko atsisakyti, verta akį užmesti ir į naujoves ir tendencijas – būtent pastarosios kartais pamirštamos, atnaujinant seną virtuvę.
Kaip paaiškina dizainerė, vidutinis lietuvių virtuvės plotas yra apie šeši kvadratiniai metrai, tad neretai prireikia nestandartinių sprendimų, kad šis plotas būtų išnaudojamas tinkamai. „Kiekvienam virtuvė gali turėti skirtingą funkciją – vieniems tik maisto gaminimo vieta, kitiems – šeimos susibūrimo erdvė, kur vakarieniaujama, leidžiamas laikas, priimami svečiai, pagal tai reikėtų išsigryninti virtuvės tikslą, jos esmę“, – akcentuoja B. Dikevičė ir priduria, kad visa tai formuoja virtuvės projektavimo sprendimus.
Spalvų ir medžiagų mitai
Interjero dizaineris Andrius Šajauka pastebi, kad anksčiau dauguma, maždaug 80 procentų klientų, užsisakydavo baltas arba pakankamai šviesių atspalvių virtuves, o pasiūlymą pasirinkti tamsesnius baldus lydėdavo frazė: „Ne ačiū.“ Šiandien šį mitą, kad erdvumo įspūdį kuria tik šviesios spalvos jau pavyksta paneigti, raginant pagalvoti apie tinkamą apšvietimą.
„Dabar viskas kitaip. Keičiasi ir dizaino tendencijos, ir žmonių požiūris. Beveik visos pastaruoju metu projektuojamos virtuvės yra tamsios, antracito arba dar tamsesnės juodos spalvos, svarbu pasirinkti tinkamą apšvietimą ir medžiagas. Rekomenduoju rinktis matinio paviršiaus plokštes, ant kurių nelieka pirštų anspaudų, verčiau atsisakyti idėjos virtuvę projektuoti iš tamsios blizgios plokštės, nes tokie paviršiai yra labai išdavikiški, matosi visi nešvarumai“, – įspėja ekspertas.
Papildomą dėmesį A. Šajauka rekomenduoja skirti stalviršiui, anot jo, tai bene svarbiausia virtuvės dalis. Jį renkantis vertėtų apgalvoti savo įpročius ir pirmenybę teikti racionaliems sprendimams, o ne taupumui. Stalviršis turėtų būti ilgaamžis, tvirtas, atsparus vandeniui ir karščiui.
Virtuvės planavimas
Interjero dizainerė planuojantiems virtuvę pradėti rekomenduoja nuo trijų pagrindinių taškų plano – šaldytuvo, plautuvės ir viryklės, tinkamai juos išdėsčiųs planuojama ir kitų baldų bei prietaisų vieta. Kitas svarbus žingsnis darbastalio planavimas – tam reikėtų pasilikti kuo didesnį plotą tarp viryklės ir plautuvės, nes gamybos procesai dažniausiai vyksta tarp šių prietaisų.
„Maistui gaminti rekomenduoju pasilikti bent 80 centimetrų ilgio darbastalį. Jei vienu metu gamina keli šeimos nariai, patogiausia, jeigu jis bus dar ilgesnis. Kalbant apie stalviršio aukštį, standartinis aukštis – 88–92 centimetrų. Jei norisi individualaus sprendimo ir virtuvėje suksitės vienas, sulenkite alkūnę ir atimkite 15 centimetrų, gausite idealų ir jums pritaikytą stalviršio aukštį“, – patarimais dalinasi B. Dikevičė.
Šiandien planuojant virtuvę dauguma nori švaraus, estetiško vaizdo, dėl to neretai virtuvės prietaisai, tokie kaip mikrobangų krosnelės, virduliai ir kita smulkioji technika, yra paslėpiami spintelėse, taip virtuvė tampa minimalistinė, mažiau apkrauta, tvarkingesnė, nevarginanti.
Naujos tendencijos virtuvėje
1. Maisto sandėliukai šalia virtuvės. Planuojant virtuvę svarbu pagalvoti ir apie apsipirkinėjimo įpročius, jei žmogui įprastai gausiau apsiperka tik maždaug kartą per savaitę bei turi įprotį „užsipirkti“ ilgiau negendančių produktų, pasak dizainerės, jam reikės daugiau vietos maistui sandėliuoti, tam dažnai įrengiami maisto sandėliukai šalia virtuvės.
2. Virtuvės centras – sala. Tiesa, interjero dizainerė perspėja, kad sala geriausią įspūdį kuria tada, kai yra pakankamo dydžio. Rekomenduojamas salos gylis – bent 80 centimetrų, o jei norisi salos su sėdimomis vietomis, geriausia, jeigu ji bus dar didesnė – 90–100 centimetrų. Jei sėdimų vietų neplanuojate, verta pagalvoti, kaip išnaudosite, vadinamąją blogąją pusę, kad vaizdas išliktų estetiškas. Taip pat dažnai patariama klientams nemontuoti plautuvės saloje, nes likęs nešvarus indas ar maisto likučiai, kuria netvarkinga atmosferą visoje virtuvėje, praktiškesnis sprendimas – plautuvę montuoti pagrindinėje virtuvės zonoje.
3. Pirmenybė stalčiams. Kita tendencija, kuri populiarėja dėl funkcionalumo, – stalčiai, o ne spinteles. „Ištraukus stalčių galite matyti viską priešais save, nereikia judinti daiktų, kad pasiektumėte pačiame gale esančius daiktus“, – sako dizainerė. Ji rekomenduoja apsvarstyti ir rinktis stalčius problemiškose kampinėse spintelėse, nes tokiu būdu bus funkcionaliai išnaudota erdvė kampe.
4. Pagrindinis akcentas – indauja. Šiuo metu virtuvėje dažnai renkamasi turėti ir indaujas, kurios pagyvina virtuvės vaizdą ir bendrą dizainą. B. Dikevičė pastebi, kad šis sprendimas pabrėžia virtuvės lengvumą, erdvė atrodo didesnė, plastiškesnė, indauja tampa vienu iš pagrindinių akcentų.
5. Sistema tvarkai palaikyti. Siekiant palaikyti tvarką virtuvėje, anot interjero dizainerės, svarbu ne tik tinkamai išnaudoti erdvę, spinteles, bet ir turėti savo tvarką bei daiktų laikymo sistemą, pavyzdžiui, birius produktus laikyti permatomuose induose, turėti stalčių pertvaras, nes, jei nebus tvarkos galima pasiklysti savo virtuvėje.