Kai Jolanta prieš 4 metus nusprendė kurti maisto tinklaraštį, pirma šovusi mintis buvo „Zuikio receptai“. O kodėl ne? Nes nuo pirmų dienų sūnų Matą (kuriant tinklaraštį jam buvo metukai, dabar – penkeri) vadino savo zuikučiu, o receptai tada buvo skirti jam. Matui augant, receptai keitėsi – kūdikių košeles pakeitė vaikams ir šeimai tinkantys receptai.
Jolanta pasakoja apie savo kulinarinę kelionę:
Už pomėgį gaminti galėčiau padėkoti savo mamai, kuri nuostabiai gamina. Ji supažindino mane su virtuve ir visada skatino mano kulinarinius eksperimentus (dažnai nesėkmingus). Iki dabar atsimenu, kai parduotuvių lentynose nebuvo didelio pasirinkimo, todėl mama mums su sese gamindavo ledus, virdavo karamelę ar kepdavo tortus, dalindavosi savo meile per maistą.
Taigi nuo mažų dienų buvau gaminanti mergina, tik einant metams receptai sudėtingėjo, atsirado naujų skonių.
Kurti maisto tinklaraštį sugalvojau būdama motinystės atostogose. Tai daugelio mamų išgyventa istorija. Matui buvo vieneri, turėjau daugiau laisvo laiko ir nesugalvojau, kaip jį įprasminti. Tuo metu gyvenau sūnumi, domėjausi sveikatai palankesne mažylio mityba, tad nutariau rašyti ir dalintis jo amžiaus vaikams skirtais receptais. Didžiausias tinklaraščio įkvėpėjas buvo ir yra mano sūnus. Man labai malonu, kad dabar jis tokio amžiaus, kai nori gaminti kartu, vaišinti darželio draugus. Augant Matui, kūdikiui skirtus receptus keitė mažylio, vėliau darželinukui ir visai šeimai skirti receptai. Išsigrynino tinklaraščio koncepcija – tai sveikesni (o kartais ir nelabai, nes gyvenime svarbu balansas) receptai vaikams ir visai šeimai. Deja, tinklaraštis yra tik mano laisvalaikio užsiėmimas (kad ir kaip mažai jo turėčiau). Dirbu buhaltere, turiu ekonomikos bakalaurą.
Sūnus degustuoja ir visada vertina maistą. Dažniausiai paklausia, ar gamino mama, ar tėtė, jei gaminu aš, vertinimai būna geresni. Stengiasi manęs neįžeisti, jei paklausiu, ar patiko (o žinau, kad patiekalas jam nelabai patiko), Matas visada atsako „truputį patiko“. Sūnui patinka daug patiekalų, tačiau labiausiai (kaip ir daugelis vaikų) mėgsta ledus, makaronų patiekalus ir brokolius. Mudu labai labai mėgstame brokolius, kukurūzų burbuoles ir smidrus!
Pamažu pastebėjau, kad į tinklaraštį nebesugebu įdėti tiek informacijos, kiek norėjau papasakoti skaitytojams apie sveiką vaikų mitybą, pasidalinti ne tik vaikams, bet ir visai šeimai pritaikytais receptais (niekas nenori gaminti dešimt patiekalų kiekvienam šeimos nariui atskirai). Taip gimė knyga „Zuikio receptai“. Ten įdėjau visą širdį, dalelę savęs ir mūsų šeimos mitybos filosofijos. Knygoje pateikti receptai nėra sudėtingi, pritaikyti prie puodų nenorinčiai stovėti mamai, į daugumos receptų gamybą lengva įtraukti vaikus. Tai net svarbiausia, nes maisto gaminimas gali būti ir visavertis laikas su savo vaikais.
Dalinamės Jolantos receptais, kuriuos Matas įvertino aukščiausiais balais.
Bananų ir kokosų ledai
Reikės:
- 4 šaldytų ir pjaustytų bananų
- saujos kokosų drožlių
- 50 ml kokosų grietinėlės
- 1–2 datulių
- žiupsnio druskos
- žiupsnio cinamono
Gaminimas: Visus ingredientus sudedame į trintuvą ir sutriname iki norimos konsistencijos.
Makaronų ir baklažanų apkepas
Baklažanams paruošti reikės:
- 0,5 puodelio alyvuogių aliejaus
- 2 baklažanų, nuluptų ir supjaustytų 1 cm kubeliais
- 1 v. š. druskos
- 1 a. š. juodųjų pipirų
Makaronams paruošti rėikės:
- 300–400 g makaronų
- druskos
- 400 g rikotos sūrio
- 400 g mocarelos sūrio, supjaustyto kubeliais
- 1 puodelio baziliko lapelių, suplėšytų rankomis
- 1 a. š. juodųjų pipirų
Pomidorų padažui reikės:
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
- puodelio kubeliais pjaustytų svogūnų
- 1 šaukšto smulkinto česnako
- 1 skardinės kubeliais pjaustytų pomidorų savo sultyse
- 2 šaukšto kapotų šviežių čiobrelių
- druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Ruošiame padažą: puode įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus ir vis pamaišydami kepame, kol taps skaidrūs ir įgaus auksinį atspalvį (apie 10 minučių). Sudedame česnaką ir kepame, kol pakvips.
- Sudedame pomidorus, čiobrelius, druską, pipirus. Užverdame padažą, tada sumažiname ugnį ir verdame, kol padažas sutirštėja, 15 minučių. Padažą galima sutrinti, na, jei atsirastų didelių svogūno gabalėlių negerbėjų.
- Ruošiame baklažanus: didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame baklažanus, pabarstome druska, pipirais. Baklažanus, retkarčiais pamaišydami, troškiname 15–20 minučių.
- Kol kepa baklažanai, dideliame puode pasūdyto verdančio vandens išverdame makaronus. Nusausiname ir perkeliame į didelį dubenį.
- Su makaronais sumaišome baklažanus, pomidorų padažą, rikotą, du trečdalius mocarelos, bazilikus, druską ir pipirus.
- Makaronus supilame į didelę kepimo formą, pabarstome likusia mocarela.
- Kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Prieš patiekiant leidžiame pastovėti 5 minutes.
Vištienos ir bolivinių balandų kepsneliai
Reikės:
- 400 g maltos vištienos krūtinėlės⠀
- 1/2 kubeliais supjaustyto svogūno
- 1 kubeliais supjaustytos morkos⠀
- 1 kubeliais supjaustyto saliero kotelio⠀
- 1/2 puodelio nevirtų bolivinių balandų kruopų
- 1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio⠀
- 1 puodelio susmulkintos mocarelos⠀
- 1 puodelio avižų miltų⠀
- 3 išplaktų kiaušinių⠀
- druskos, pipirų⠀
- alyvuogių aliejaus kepimui⠀
- džiūvėsėlių
Gaminimas:
- Svogūną, morką ir salierą, supjaustytą kubeliais, patroškiname įkaitintoje ir aliejumi išteptoje keptuvėje, kol svogūnai taps skaidrūs. Daržoves atidedame ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros.⠀
- Kruopas nuplauname ir išverdame taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Paliekame atvėsti.⠀
- Maisto smulkintuvu sutriname daržoves.
- Dubenyje sumaišome maltą vištieną, virtas bolivinių balandų kruopas, sutrintas daržoves, tarkuotą parmezaną, mocarelą, druską ir juoduosius pipirus.⠀
- Šaukštu suformuojame kepsnelius, kiekvieną apvoliojame miltuose, vėliau panardiname kiaušinių plakinyje. Abi puses patepame džiūvėsėliais.⠀
- Kepame įkaitintoje keptuvėje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.⠀
Cinamoniniai sausi pusryčiai
Reikės:
- 1 puodelio avižų miltų
- 2 v. š. avižų sėlenų
- 2/3 puodelio migdolų miltų
- 2–3 šaukštų obuolių tyrės (arba 1 obuolio)
- 1/3 puodelio vandens
- 1/4 šaukštelio druskos
- 1 v. š. cinamono
- 1/3 puodelio kokosų cukraus
- žiupsnelio druskos
Gaminame:
- Orkaitę įkaitiname iki 190°C
- Jei neturime, išsiverdame obuolio tyrės: nuskutame obuolį, supjaustome gabalėliais ir įpilame apie 100 ml vandens. Verdame ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių, kol obuoliai suminkštės. Obuoliams suminkštėjus, trintuvu sutriname juos iki vientisos masės.
- Cukrų sumaišome su cinamonu.
- Sumaišome avižų miltus, migdolų miltus, avižų sėlenas, cinamoną ir druską. Įpilame vandens, įdedame 1 v. š. obuolių tyrės. Sumaišome, įdedame dar obuolių tyrės. Obuolių tyrės ir vandens kiekis priklausys nuo tešlos. Tešla turi būti neskysta, tačiau ir nebyrėti, pyrago tešlos struktūros.
- Tešlą sudedame tarp 2 kepimo popierių lakštų. Kočiojame iki 1,5–2 mm storio. Nuimame kepimo popieriaus lakštą ir tešlą apibarstome puse cinamono ir cukraus masės. Uždedame kepimo popierių atgal ir atsargiai apverčiame kepimo popierius su tešla. Likusią cukraus ir cinamono masę paskirstome ant kitos tešlos pusės.
- Aštriu peiliu arba picai pjaustyti skirtu peiliu supjaustome tešlą į mažus kvadratėlius. Kvadratėlius šiek tiek atskiriame, kad nesuliptų kepdami.
- Kepame 10–15 minučių (priklauso nuo kvadratėlių dydžio), labai atidžiai stebėdami. Per 3 minutes tobulai traški sausų pusryčių tekstūra gali pavirsti į degėsius.
- Iškepus leidžiame atvėsti. Valgome su pienu ar jogurtu.