Žiemą turime daugiau laiko suktis virtuvėje – rudenį ir žiemą iškepama daugiausiai pyragų! Receptais dalinasi tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ autorė, 2 vaikučių mama Viktorija Klopova.
Keksiukai – bananų gelbėtojai
Būna tų tokių bananų, kaip ir žmonių, kurie niekam nepatinka, bet vieno nepaliksi, nes suges. Šį kartą ne žmogus, o trys gyvenimo matę bananai, kurie nei blynams (nes jau atsivalgę), nei į jogurtą (nes jau negražūs). Bet visada yra gerasis draugas keksiukas, kuris bet kokį bananą priims. Tai jeigu turite tokių atsiskyrėlių, einame kepti keksiukų.
⠀
Reikės:
-
- 3 gerai sunokusių bananų
- Pusės citrinos sulčių
- 100 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 150 g tirpinto sviesto
- 60 ml pieno
- 300 g miltų
- 10 g kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Riešutų ar kakavos pupelių papuošimui
⠀
Gaminame:
1. Bananus šakute sumaigome iki košės, tada į juos įmaišome kiaušinius, cukrų, pieną ir sviestą. Stipriai neplakame tik išmaišome, kad viskas susijungtų į vienalytę masę.
2. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Sausą mišinį įmaišome į bananų masę – stipriai nemaišome, tiesiog pasistengiame viską apjungti į vientisą masę.
4. Dedame į formeles, kad užpildytų 3/4 formelės. Ant viršaus pabarstome riešutų ar skaldytų kakavos pupelių. Jos čia puikiai tinka.
5. Kepame 30–35 min. 170°C orkaitėje, ar iškepė, – tikriname mediniu pagaliuku.
⠀Keksiukai – bananų gelbėtojai
Griliažas – svečias iš vaikystės
Buvo du saldainiai, kuriuos valgydamas bijojai likti be dantų, vienas jų irisas geltonoje pakuotėje, antrasis – griliažinis. Nedaug fanų turėjo tas saldainis, bet tie keli buvo labai ištikimi, nes tu griliažą mėgsti arba ne. Šiuos griliažo gabaliukus padarau ir nepasakysiu, kad visi vienu ypu suvalgomi, juos valgome kokias 2–3 savaites. Gabaliukas prie kavos, gabaliukas pasimėgavimui po pietų. O padengus šokoladu, išeina beveik tradicinis griliažo saldainiukas.
⠀
Reikės:
-
- 200 g žemės riešutų
- 350 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
⠀
Gaminame:
1. Riešutus lengvai pakepiname orkaitėje, jie tada būna traškesni ir suteikia tikro griliažo skonį.
2. Pakepintus riešutus susmulkiname, tam puikiai tiks smulkintuvas arba galima atsargiai sukapoti peiliu.
3. Į didelę keptuvę beriame cukrų ir druską (ji suteikia įdomesnio skonio saldžiam saldainiui), tirpiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps ir paruduos.
4. Į išlydytą cukrų beriame smulkintus riešutus ir permaišome. Masė bus labai klampi. Dedame ją į formeles arba ant kepimo popieriaus. Ant viršaus dedame dar vieną kepimo popieriaus lapą ir kočėlu masę išlyginame. Atsargiai, masė karšta! Tada supjaustome dar šiltą griliažą peiliu ir paliekame, kol atvės, tada bus lengviau jį sulaužyti gabaliukais.
5. Gautus gabaliukus galima pamerkti į šokoladą ir bus griliažiniai saldainiai.
![](https://mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2022/12/image00012_optimized-1024x683.jpeg)
Sūreliai – kas jų nemėgsta?
Ar yra tokių, kurie nemėgsta sūrelių? Sūrelių yra kiekvieno skoniui: nuo vanilinių iki biskvito skonio, nuo veganiškų iki proteininių. Tiems, kurie nori mažinti cukraus savo mityboje, siūlau kokosinius sūrelius beveik be cukraus.
Reikės:
- 200 g sausos varškės (jei naudosite iš pakelio, nusausinkite)
- 50 g kokosų aliejaus
- 20 g kokosų drožlių
- 40 g cukraus pudros arba ksilitolio, kurį reikia sumalti iki pudros
- Glazūrai: 200 g becukrio šokolado ir šaukštelio kokosų aliejaus
![](https://mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2022/12/image00023_optimized.jpeg)
Gaminame:
- Trintuvu sutriname varškę ir saldiklio pudrą. Sumaišome su kokosų aliejumi, įmaišome drožles ir formuojame norimo dydžio ir formos sūrelius.
- Kad lengviau būtų dengti šokoladu, sūrelius 30–40 min, įdedame į šaldiklį.
- Šokoladą ištirpiname garų vonelėje arba impulsais mikrobangų krosnelėje, įmaišome kokosų aliejų.
- Ištraukiame sūrelius iš šaldiklio, apliejame šokoladu ir paliekame sustingti.
Avižiniai saldainiai – gal suvalgome po vieną?
Dar viena variacija iš becukrių saldainių. Išbandykite, tikrai labai įdomus skonis.
Reikės:
- 100 g avižinių dribsnių
- 60 g razinų
- 70 g lazdyno riešutų
- Šaukšto kokosų aliejaus
- Šaukšto medaus
- Becukrio šokolado (padengimui)
Gaminame:
- Viską sutriname elektriniu smulkintuvu.
- Sudedame į stačiakampį indą, išklotą maistine plėvele, ir statome į šaldytuvą.
- Sustingus masei, supjaustome norimo dydžio gabaliukais ir padengiame juos tirpintu šokoladu.
![](https://mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2022/12/image00017_optimized-200x300.jpeg)
Skanaus!
Susiję straipsniai